Bør den nyfødte babyen fortsatt behandles som et foster?

Ekspertene hevder det finnes et fjerde trimester.

NYFØDT: De første tre månedene av babyens liv er helt spesielle og kalles av enkelte for det fjerde trimester. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
NYFØDT: De første tre månedene av babyens liv er helt spesielle og kalles av enkelte for det fjerde trimester. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De tre første månedene av babyens liv kan for mange foreldre være de tøffeste, spesielt dersom man opplever at barnet har kolikk eller generelt gråter veldig mye. Kan årsaken være at den nyfødte babyen på mange måter fortsatt er et foster som bør behandles deretter?

Dette mener den amerikanske forfatteren Susan Brink som i boken «The Fourth Trimester» skriver at babyer ikke fødes fullt utviklet. Hun peker blant annet på at barns hjerner bare er 25% utviklet ved fødselen, noe som er lite sammenlignet med mange dyr. Brink mener at veldig mye av den viktige utviklingen skjer de tre første månedene i barnets liv og kaller peridoden for «det fjerde trimester».

Kristin Occhipinti, ved Helsesøster og jordmortjenesten i Askøy, kjenner godt til begrepet og hun er enig i at de første tre månedene av babyens liv er en helt spesiell tid. Hun anbefaler nybakte foreldrene å prioritere den første tiden til å bli kjent med barnet og bruke tiden hjemme så langt som mulig.

– Barnet er avhengig av foreldrene og mye omsorg, nærhet og kjærlighet, sier hun. – Barnet har likevel mange ressurser helt fra fødselen av. Det kan for eksempel kort tid etter fødsel finne frem til mors bryst på egenhånd ved bruk av sansene og noen små krabbebevegelser. Barnet kan også kjenne igjen ansikt og imitere ansiktsuttrykk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer