Lommepenger:

Bør du hjelpe 20-åringen med lommepenger?

- Urovekkende, mener forbrukerøkonom om at voksne får pengehjelp av foreldrene.

LOMMEPENGER: Mange studenter har trang økonomi,, men også voksne i jobb får penger fra foreldrene. FOTO: NTB Scanpix
LOMMEPENGER: Mange studenter har trang økonomi,, men også voksne i jobb får penger fra foreldrene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når poden flytter hjemmefra er det ikke sjeldent de første årene blir noe magre økonomisk sett. Det er en kjent sak at mange studenter føler de har lite å rutte med.

Men også unge, voksne i arbeid får pengehjelp hjemmefra etter å ha forlatt familiehjemmet, viser en undersøkelse Nordea gjorde blant unge mellom 18 og 29 i fjor.

- Mange foreldre velger å gi barna sine pengestøtte etter at de har forlatt rede og i utgangspunktet burde klare seg selv økonomisk, og på mange måter er dette litt urovekkende, sier Elin Reitan, som er forbrukerøkonom i Nordea.

LES OGSÅ: Ifølge ekspertene er vi mestere i å sløse - og vi bruker mye penger på de typiske «lommetyvene».

- Overraskende

24 prosent av de 1005 spurte svarte at de fikk pengehjelp hjemmefra. Størsteparten av disse fikk under 500 kroner per måned, mens 7 prosent fikk mellom 500 og 1000 kroner i måneden. Fire prosent fikk over 2000 kroner i støtte fra foreldrene på en måned, mens 10 prosent svarte «jeg vet ikke».

- At studenter får pengehjelp hjemmefra er i mange tilfeller nødvendig, men det er overraskende at så mange unge som er i arbeid får pengeforsyninger fra foreldrene sine.

Reitan tror mye av årsaken ligger i at boligprisene er høye og at det gjør at unge har behov for litt hjelp med utgiftene.

- De unge må gjerne dra den økonomiske strikken langt for å kunne realisere boligdrømmen, og en del har derfor behov for pengehjelp fra foreldrene sine for å få endene til å møtes.

Størsteparten av de som fikk hjelp med økonomien var studenter. Reitan påpeker at det ofte er vanskelig for en student å få kabalen til å gå opp.

- Det gjør det nødvendig for mange foreldre å forsyne barna sine med pengemidler. Mange studenter kan fint kombinere jobb og studier, men noen studieretninger krever såpass mye at det kan være vanskelig for en del å både jobbe og studere.

LES OGSÅ: - Det er ingen lukrativ tilværelse å være student - hverken med eller uten barn

Vær enige om hva pengene skal gå til

Reitan vil altså ikke direkte fraråde at du hjelper til, men mener det bør settes noen regler.

- Dersom du velger å gi barna dine pengehjelp er det lurt å gi noen føringer på hva pengene skal brukes til. Du kan fort gjøre barna dine en bjørnetjeneste dersom du forsyner de med midler, uten å sette noen krav. Det er også lurt å ha et klart mål om når pengekrana skal skrus igjen, og at barna er forberedt på at pengene hun eller han får har en utløpsdato. Det aller beste er om de pengene barna får er et lån, som på sikt skal betales tilbake, mener hun.

Hun mener dessuten at pengehjelpen bør gå til nødvendigheter, og at det er lurt å si nei til å bidra dersom poden egentlig har nok inntekter til å klare seg.

- Dersom de midlene du gir går til byturer og shopping så er det grunn til å stoppe forsyningen av midler. Det er viktig at barna lærer seg å forvalte sin egen privatøkonomi, og å klare seg på de midler som de har til rådighet. Blir de vant til å et forbruk som ligger over det de får inn er det fort gjort å ty til dyre kreditter for å opprettholde livsstilen de har vendt seg til, den dagen du stopper pengeforsyningen.

LURT MED NOEN REGLER: Skal du fortsette å hjelpe barna med penger etter at de har forlatt redet er det lurt å legge noen føringer for hvordan de skal brukes. FOTO: NTB Scanpix
LURT MED NOEN REGLER: Skal du fortsette å hjelpe barna med penger etter at de har forlatt redet er det lurt å legge noen føringer for hvordan de skal brukes. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

I dag havner langt flere enn før i dyr gjeld. Blant norske husholdninger har rundt 19 prosent kredittkortgjeld, ifølge tall fra SIFO, og i gjennomsnitt har disse 50 000 kroner i kredittkortlån. 8 prosent har forbrukslån, med et gjennomsnittlig lånebeløp på 113 000. Dessuten har flere undersøkelser vist at en del unge kan mindre enn hva kan lønne seg om personlig økonomi.

LES OGSÅ: 4 enkle tips som gjør at du sparer MYE penger

- En bjørnetjeneste

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Også hun mener en skal være forsiktig med økonomisk hjelp til voksne barn.

- Det er viktig å lære de unge om privatøkonomi, og den beste lærdommen får de når de må klare seg selv, sier hun.

Grunnlaget bør helst legges i oppveksten, påpeker hun, gjennom at poden både tjener og sparer penger selv. Når barna flytter bør de aller fleste økonomiske bånd kuttes.

- Alle ønsker det beste for barna sine, men å fortsette med pengehjelpen etter at de har flyttet hjemmefra kan fort bli en stor bjørnetjeneste. Hvordan skal de lære seg å bli økonomisk selvstendig hvis de vet at vi alltid stormer til med åpen lommebok når de ringer?

LES OGSÅ: Gjør penger oss lykkelig?

Mange hjelper de unge med bolig

På ett område kan det imidlertid være fint å hjelpe til og det er når de skal ut på boligmarkedet. Å stå utenfor kan bli dyrt og det å klare å komme seg inn på markedet uten noen hjelp er ofte vanskelig. Dette er det også en del foreldre som hjelper til med.

START TIDLIG: Det er lurt å lære barna om sparing og pengebruk allerede fra tidlig alder. FOTO: NTB Scanpix
START TIDLIG: Det er lurt å lære barna om sparing og pengebruk allerede fra tidlig alder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Nær én av to foreldre planlegger å hjelpe barna inn på boligmarkedet, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB Eiendom, forteller Sandmæl.

De aller fleste hjelper da til som kausjonist, med pengegaver eller som medlåntakere. En annen mulighet er å kjøpe bolig sammen med barna, for så å for eksempel kjøpes ut når det er mulig for barnet å eie helt alene. Det du derimot bør være forsiktig med er å låne penger, på toppen av egen høy gjeld, for å hjelpe til.

- Mange ganger ville gratis kost og losji for å gi de unge mulighet til å spare gjort samme nytten. Men det viktigste er at dere finner en metode som passer begge parter.

LES OGSÅ: Henriette reduserte familiens kostnader med 200 000 i året

Begynn tidlig med sparing

Vil du hjelpe barna med boligkjøpet starter det allerede der barnet selv begynner å spare. Opprett en sparekonto med god rente i barnets navn, og overfør pengene til en BSU-konto når barnet kan dra nytte av skattefordelene.

- Hvis dere kommer i gang med sparingen tidlig, blir det fort store beløp, spesielt hvis dere oppfordrer besteforeldre og andre til å heller skyte inn penger til boligsparing enn å kjøpe dyre gaver under oppveksten, sier Sandmæl.

Hun mener du godt kan hjelpe til med sparingen om du for eksempel får igjen på skatten eller arver mens barna vokser opp. Velger dere å gi barnet et lån for å hjelpe til med boligdrømmen påpeker hun at det også ved private lån bør følge med en tilbakebetalingsplan og en kontrakt.

LES OGSÅ: Iselin og Synne kjøpte bolig sammen

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt restskatten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer