Bør du holde barna inne når det er mange minusgrader ute?

- I Karasjok er barna ute selv om gradestokken er godt under tyve minus

REDD FOR Å TA MED BARNA UT I KULDA? Mange foreldre vegrer seg for å ta med barna ut når gradestokken kryper under ti minus. Foto: NTB Scanpix
REDD FOR Å TA MED BARNA UT I KULDA? Mange foreldre vegrer seg for å ta med barna ut når gradestokken kryper under ti minus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Laila Labba Wilhelmsen er daglig leder i Badjemánáid Beaiveruoktu barnehage i Karasjok. Her er det ikke uvanlig at barna leker utendørs selv når gradestokken nærmer seg tretti minusgrader.

– Vi har egentlig ikke en kuldegrense for når vi skal holde barna innendørs, sier hun.

– I dag er det minus trettitre grader og vi er ikke ute, men om noen absolutt vil gå ut så får de gjøre det. Da rekker det gjerne at man er ute i en ti minutters tid, sier hun.

Oslo: går ikke ut ved minus ti

En ringerunde til barnehager i Osloområdet tyder på at det her er ganske vanlig å sette en grense på ti minusgrader, spesielt for de yngste barna.

LEDER BARNEHAGE I KARASJOK: Laila Labba Wilhelmsen tror at enkelte nok overdriver faren ved å gå ut når det er kaldt. Foto: Privat
LEDER BARNEHAGE I KARASJOK: Laila Labba Wilhelmsen tror at enkelte nok overdriver faren ved å gå ut når det er kaldt. Foto: Privat Vis mer

Flere understreker riktignok at dette ikke er en absolutt grense og at de er åpne for å være ute i kaldere vær dersom forholdene ligger til rette for det. 

Laila Labba Wilhelmsen tror at enkelte nok overdriver faren ved å gå ut når det er kaldt.

– På Østlandet er det nok sikkert en råere luft, noe som gjør det vanskeligere å kle seg. Her er det mer tørrere.

– Men den grensen skulle aldri gått hos oss, da kunne vi jo aldri ha vært ute, sier hun med et smil. 

Må kle seg godt

For å kunne være utendørs sier hun at det er viktig at barna holder seg i aktivitet og at de kler seg godt.

– Her kler barna seg med skaller som er ekstra varme sko sydd av reinskinn. Håret i skinnet bevarer varmen veldig godt og så har de tovet ull i skoene. I tillegg har mange reveskinnslue og flere lag med ull på seg. Foreldrene her er vante til kulde og de er flinke til å kle barna sine varmt. 

LES OGSÅ: Trenger barna egentlig ullklær?

LEKER SEG HELST UTENDØRS: Det skal være veldig kaldt før barna i Badjemánáid Beaiveruoktu barnehage holder seg inne.  Foto: Privat
LEKER SEG HELST UTENDØRS: Det skal være veldig kaldt før barna i Badjemánáid Beaiveruoktu barnehage holder seg inne. Foto: Privat Vis mer

- Ikke farlig å være ute når det er så kaldt

Anne Marthe Boldingh er barnelege ved A Klinikken Total Helse i Lørenskog. Hun mener at det ikke er noen grunn for foreldre å være veldig opptatt av grensen på ti minus.

– Så lenge man er godt kledd og er i bevegelse, er det ikke farlig å være ute når det er så kaldt, sier hun.

Hun har allikevel forståelse for at mange barnehager har valgt å sette en slik grense. – Det er nok en vurderingssak ut i fra hvor mange ansatte de har og hvor god mulighet de har til å følge opp hvert enkelt barn.

– Men er det snakk om foreldre som ønsker å ta med seg barna ut på en tur, og barna er godt kledd etter forholdene, så er det overdrevent å holde dem inne bare fordi gradestokken har bikket ti minus, sier hun.

Følg nøye med på de minste

Barnelegen understreker at man allikevel bør følge nøye med på om de yngste barna er varme nok.

– De minste klarer ikke alltid å si ifra om de er kalde på hender og føtter. Skal man være lenge ute må man derfor være sikker på at barna ikke blir kalde, sier hun.

– Det er stor forskjell på de minste som bare stabber rundt og er litt inaktive, og de som løper rundt og leker seg. Større unger sier gjerne ifra at de er kalde og da kan de godt få være ute litt.

Ifølge barnelegen kan det oppstå problemer når man får veldig kald luft ned i lungene.

– Den meste av luften blir varmet opp i nese og munnhule. Flere kuldegrader krever mer energi til å varme opp luften og slimhinnene i luftveiene kan fort bli irriterte når man puster inn kald luft. Dette kan lettere gi infeksjoner, men det er ikke et stort problem hos friske barn, sier hun.

LES OGSÅ: Du trenger ikke svi av en tusenlapp for en bra vinterdress!

GODT KLEDDE: Lag på lag med ull, reveskinnsluer og skaller på beina er med på å holde barna i Karasjok gode og varme. Foto: Privat
GODT KLEDDE: Lag på lag med ull, reveskinnsluer og skaller på beina er med på å holde barna i Karasjok gode og varme. Foto: Privat Vis mer

Anbefaler ikke kuldekrem

Når det gjelder frostskader, så dukker disse ofte opp i kinnene. – Nå skal det riktignok gå lang tid før forfrysningen blir så alvorlig at det ikke er reversibelt, men det kan være smertefullt for de små. Når gradestokken kryper under ti minus og det er kald vind må man derfor passe ekstra godt på. Frostskader kjennes igjen som små hvite flekker som ikke går over med en gang, forklarer barnelegen.

– Jeg anbefaler ikke foreldre å smøre barna med kuldekrem rett før de går ut. Dette gir ofte en falsk trygghet fordi kremen legger seg som en film over huden og man ikke kjenner like fort at man blir kald.

– Gå heller innendørs når man kjenner man blir kald og smør dem med en deilig fuktighetskrem for tørr hud når de kommer inn igjen, sier hun. 

Mammanett har tidligere snakket med hudlege Cato Mørk som anbefaler at man i stedet for kuldekrem bruker hel lue som dekker barnets kinn og hals.

Sjekker barna ofte

Laila Labba Wilhelmsen i Badjemánáid Beaiveruoktu barnehage forteller at de ansatte er nøye med å sjekke om barna er varme nok.

– Vi ser etter forfrysninger på kinnene og sjekker nakken deres jevnlig, sier hun. 

– Kuldekrem brukes sjelden hos oss. Vi oppfordrer foreldrene til å ikke vaske barnas ansikt så ofte, fordi de da vasker bort fettlaget som er en naturlig beskyttelse mot kulda. Mange kuldekremer har jo dessuten vann i seg og det er ikke så bra.

Sover ute til 25 minus

Barn opp til tre år sover gjerne ute i vogn selv om det er kaldt, her har barnehagen satt en grense på 25 minusgrader.

– Mange av barna ligger på fåreskinn og så har de skikkelige dunsoveposer. Noen har reinskinn og alle har gode klær og lue. Noen barn ligger med utedress og skaller. Det går kjempebra, sier Laila Labba Wilhelmsen. 

Ifølge barnelege Anne Marthe Boldingh finnes det ikke noen fastsatt temperaturgrense for når barna ikke lenger kan sove ute i vogn.

– Men når det blir minus tolv og tretten grader er det større sjanse for at det kan skje ting. Det er jo ikke slik at barna absolutt  sove ute, så når det blir så kaldt er det like greit å la de få sove innendørs, sier hun.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om barn i pulk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer