Hvordan foreldre takler skilsmissen eller samlivsbruddet, har stor betydning for barn. Ikke bare i det øyeblikket bruddet skjer og i tiden like etterpå, forskning viser at det også kan ha innvirkning på barnets psykiske helse senere i livet.
Med dette i bakhodet, kan det være vanskelig for foreldre å vite hvor mye de bør involvere barna i det som skjer.
Jartrud Sofie Frafjord er psykolog og leder for Spisskompetanseteamet Barn og unge i familievernet. Hun mener barn bør få nok informasjon til å forstå sin egen livssituasjon.
Dersom foreldre velger å fortelle barna minst mulig, kan det nemlig skape en usikkerhet hos barna.
– Barn som blir overlatt til å lage sine egne forklaringer kan for eksempel tenke at det er deres skyld at foreldrene gikk fra hverandre. Å ikke snakke om bruddet og det som skjer i familien, gir et signal til barn om at dette er skummelt og for vanskelig å snakke om. Da blir det vanskeligere for barn å gi uttrykk for spørsmål, reaksjoner eller behov de måtte ha i etterkant av bruddet, sier hun.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger