Bør man unngå å kysse babyer når man har munnsår?

Mor hevder babyen fikk et alvorlig utbrudd av herpes etter å ha blitt kysset.

HERPES MUNNSÅR PÅ LEPPENE: Bør du unngå å kysse babyen når du har munnsår? Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HERPES MUNNSÅR PÅ LEPPENE: Bør du unngå å kysse babyen når du har munnsår? Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert

Nylig kunne vi lese om britiske Amy Stinton som hevder at hennes 14 måneder gamle sønn ble smittet av herpes etter et kyss fra en person med forkjølelsesmunnsår.

Til Daily Mail forteller hun at sønnen måtte legges inn på sykehuset, etter at han fikk et stort utbrudd av vonde blemmer på føttene, leggene, under armene og rundt munnen.

En test på sykehuset bekreftet at han var smittet av herpes1 viruset. 

– Det var hjerteskjærende å se Oliver gå gjennom det. Jeg kunne ikke en gang holde ham, fordi han hadde det ganske ille under armene. Han kunne løpe rundt og huden hans begynte å sprekke, sier hun til Daily Mail.

– Hvis vi hadde ventet en dag lengre med å dra til sykehuset, eller om Oliver var yngre, kunne det ha vært mye verre – han kunne ha dødd, legger hun til.

Advarer andre 

I et innlegg på Facebook oppfordrer hun nå folk til å tenke seg godt om før de kysser babyer. 

– Dette er hva som skjer med barn som har vært i kontakt med et munnsår. Oliver har nå fått herpes og må leve med det resten av livet. Tenk deg om før du kysser en baby neste gang, skriver hun. 

LES OGSÅ: Så ofte bør smokkene vaskes og byttes ut

- Absolutt mulig å smitte via kyss

Lisbeth Rustad, avdelingsdirektør og spesialist i hud- og veneriske sykdommer ved Hudavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, bekrefter at det er fullt mulig for barn å få herpes på denne måten. 

EKSPERT PÅ HUDSYKDOMMER: Lisbeth Rustad ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus
EKSPERT PÅ HUDSYKDOMMER: Lisbeth Rustad ved Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus Vis mer

– Ja så absolutt, sier hun. – Munnsår eller forkjølelsessår skyldes herpes type 1 som smitter ved kontakt med hud/slimhinner. Det er svært smittsomt. Mange med forkjølelsessår har små plager og mange vet ikke hva dette skyldes. De tenker ikke på at nærkontakt, kosing og kyssing med baby gir risiko for smitte hvis babyen aldri har hatt virusinfeksjonen tidligere. 

– Smitten er størst i de første dagene av et utbrudd når man har blemmer og små sår som væsker. Man kan også smitte ved å klore på såret og overføre virus med fingrene, legger hun til.

Kan være svært farlig

Dersom moren ikke har hatt herpes tidligere og ikke har overført beskyttende antistoffer mot viruset til barnet i fosterlivet, kan viruset være farlig for små babyer. 

– Da fødes barnet ubeskyttet og kan bli syk dersom for eksempel faren eller en annen omsorgsperson med herpessår eller forkjølelsessår kysser barnet.

– Det er ekstremt sjelden at små barn blir dødelig syke, men det kan skje. Spesielt for tidlig fødte barn eller barn med kjent nedsatt immunforsvar av annen årsak.

LES OGSÅ: Små barn bør ikke spise riskaker

BARN MED HERPES MUNNSÅR: Herpes 1 kan gi vonde blemmer både inni munnen og på leppene. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
BARN MED HERPES MUNNSÅR: Herpes 1 kan gi vonde blemmer både inni munnen og på leppene. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer

Hva er egentlig herpes1?

Ifølge Helsenorge.no skyldes det hele et virus som kalles herpes simplex. Herpes type 1 gir sår både inne i munnen (munnherpes) og på leppen (forkjølelsessår). Det må derimot ikke forveksles med herpes type 2, som kommer fra samme virus men som gir sår på og rundt kjønnsorganene. 

De fleste smittes av munnherpes i førskolealder og det første utbruddet kan gi høy feber og hovent, rødt tannkjøtt med smertefulle sår. Hos ellers friske barn går sykdommen over i løpet av en til to uker.

Munnsår på leppen, såkalte forkjølelsessår som kommer tilbake med jevne mellomrom, skyldes det samme viruset og rammer cirka 20-30% av dem som er smittet. 

Infeksjonen kan ifølge Helsenorge.no komme tilbake flere ganger fordi immunforsvaret ikke klarer å fjerne viruset. Etter et utbrudd, vil viruset «ligge i dvale» til det reaktiveres igjen av for eksempel en halsbetennelse, tretthet, stress, menstruasjon, sollys og visse legemidler. Symptomene vil da blusse opp på nytt, men i mildere form.

Herpesviruset er veldig smittsomt, men ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke nødvendig å holde barnet hjemme fra barnehagen når det har herpesutbrudd. Helsenorge.no anbefaler at man ikke deler bestikk eller drikker av samme glass når man har utbrudd.

HERPES PÅ BABY: Herpes type 1 oppstår som regel i og rundt munnen, men kan også oppstå på andre steder i kroppen.  Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HERPES PÅ BABY: Herpes type 1 oppstår som regel i og rundt munnen, men kan også oppstå på andre steder i kroppen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Mange vet ikke at de har hatt herpes

Lisbeth Rustad sier mange ikke vet at de har hatt denne infeksjonen, fordi det er sjelden lege stiller diagnosen. 

– Det er ikke alltid at symptomene er veldig sterke. Man vet imidlertid, ved å undersøke blodprøver fra voksne mennesker, at minst 50% av dem har antistoffer mot herpes 1 i blodet, som tegn på gjennomgått infeksjon med viruset tidligere i livet.

Det finnes ifølge Rustad spesifikke medikamenter som virker mot virus, og som er særlig effektivte hvis de tas tidlig i forløpet.

– Stoffet valaciclovir gis som tabletter, mens stoffet aciclovir gis som tabletter eller intravenøst til babyer. Det er ikke veldig vanlig å bruke tabletter ved små forkjølelsesmunnsår. Aciclovir finnes i kremform godkjent for munnsår, sier hun. 

LES OGSÅ: Det gikk tre måneder før Tine fant morsfølelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer