Bør menn som vil bli far unngå alkohol?

- Dette er forskning vi bør vi ta på alvor, sier norsk professor.

ALKOHOL: Både fars og mors alkoholvaner betyr noe for kommende barns helse. FOTO: Drazen Zigic / Shutterstock / NTB scanpix
ALKOHOL: Både fars og mors alkoholvaner betyr noe for kommende barns helse. FOTO: Drazen Zigic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Enten du har gått gravid selv eller ei, har du garantert fått med deg at vordende mødre frarådes å drikke alkohol under svangerskapet. Men gutta da, de kan bare slå seg løs og hive i seg halvlitere ..?

Vel, skal vi tro «siste nytt» i Science Daily, bør kommende fedre ta ansvar og unngå alkohol i seks måneder før befruktning.

LES OGSÅ: Er du i 30-årene og bekymret for fruktbarheten din?

– Vi har hatt altfor lite fokus på fedrene

Cecilie Svanes, professor ved Universitetet i Bergen, synes det er flott og veldig viktig arbeid vi gjør med å skrive om dette temaet. Hun håper mange kvinner leser om dette og også forteller sine menn at vi er sammen om ansvaret!

- Vi har hatt altfor lite fokus på fedrene. Den gravide mor har måttet bære hele byrden med ansvar for fosterets vel, men vi begynner å se stadig flere studier som tyder på at far også er veldig viktig, sier Svanes som leder RHINESSA, en generasjonsstudie som ser på flere faktorer med fars helse og påvirkning for barnet.

Hun synes vi er fint lite opptatt av kjønnscellene våre, unntatt når det gjelder å bruke bly-forkle for å beskytte kimcellene mot røntgenstråler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer