Bør menn som vil bli far unngå alkohol?

- Dette er forskning vi bør vi ta på alvor, sier norsk professor.

ALKOHOL: Både fars og mors alkoholvaner betyr noe for kommende barns helse. FOTO: Drazen Zigic / Shutterstock / NTB scanpix
ALKOHOL: Både fars og mors alkoholvaner betyr noe for kommende barns helse. FOTO: Drazen Zigic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Enten du har gått gravid selv eller ei, har du garantert fått med deg at vordende mødre frarådes å drikke alkohol under svangerskapet. Men gutta da, de kan bare slå seg løs og hive i seg halvlitere ..?

Vel, skal vi tro «siste nytt» i Science Daily, bør kommende fedre ta ansvar og unngå alkohol i seks måneder før befruktning.

LES OGSÅ: Er du i 30-årene og bekymret for fruktbarheten din?

– Vi har hatt altfor lite fokus på fedrene

Cecilie Svanes, professor ved Universitetet i Bergen, synes det er flott og veldig viktig arbeid vi gjør med å skrive om dette temaet. Hun håper mange kvinner leser om dette og også forteller sine menn at vi er sammen om ansvaret!

- Vi har hatt altfor lite fokus på fedrene. Den gravide mor har måttet bære hele byrden med ansvar for fosterets vel, men vi begynner å se stadig flere studier som tyder på at far også er veldig viktig, sier Svanes som leder RHINESSA, en generasjonsstudie som ser på flere faktorer med fars helse og påvirkning for barnet.

Hun synes vi er fint lite opptatt av kjønnscellene våre, unntatt når det gjelder å bruke bly-forkle for å beskytte kimcellene mot røntgenstråler.

- Stadig mer forskning viser at livsstilsfaktorer og forurensinger kan påvirke kjønnscellene våre med betydning for kommende barns helse, sier Svanes.

Tidligere overlege ved Borgestadklinikken Egil Nordlie uttalte seg om temaet så langt tilbake som i 2012. Han sa da at «dette bør vi ta på alvor […] Det skal bli interessant å se hvor vi er om noen år …»

- Ja, jeg er helt enig – dette må vi ta på alvor. Og det er på mange måter en bra ting å ta på alvor. Det er flott at ansvaret for kommende barns helse ligger både på jenter og gutter, det er ikke dumt å tenke litt på å ta vare på kjønnscellene våre, og det er helt sikkert ikke noen som tar skade av å drikke litt mindre, sier Svanes.

Både fars og mors alkoholvaner

Ifølge Svanes er artikkelen vi viser til spesielt viktig fordi den tar for seg både fars og mors alkoholvaner, mens tidligere studier av denne typen kun har fokusert på mors drikking.

Den viser til en viktig og solid analyse som setter sammen resultatene fra mange vitenskapelige studier og finner at alkoholbruk både hos mor og far kan påvirke helsen til kommende barn, i dette tilfellet hjertemisdannelser.

- Forfatterne forklarer funnene både ved at alkohol under svangerskapet kan påvirke fosteret – dette er velkjent fra tidligere – men at alkohol også kan tenkes å påvirke kommende barns helse via påvirkning av kjønnscellene, sier Svanes.

Ifølge Mirjam Lukasse, professor i jordmorfag ved OsloMet og Universitetet i Sørøst-Norge, har vi å gjøre med en oversiktsartikkel som har samlet data fra 55 originale studier:

- Disse studiene er nokså ulike både når det kommer til antallet inkluderte deltagere og metodene som er brukt. Ikke minst var ikke alle studiene tydelige på hvordan de målte alkoholinntaket, sier Lukasse.

Hun utdyper at den største andelen av studiene er kasuskontrollstudier. Kvinner som har fått et barn med misdannelser blir identifisert og spurt om alt mulig og sammenlignet med sammenlignbare kvinner som har født barn uten misdannelser.

En viktig ulempe med en slik studie er at kvinner som føder et barn med misdannelser vil lete etter årsaker for det og rapportere/huske annerledes enn de som ikke fødte et barn med misdannelser.

LES OGSÅ: 6 påstander om svangerskap og fødsel - hvilke stemmer?

Å bruke alkohol med moderasjon

Artikkelen peker dessuten på på at moderat alkoholdrikking ikke er sikkert assosiert til hjertemisdannelser. Det dreier seg om «binge drinking», altså mer enn 5 enheter på en gang. Og det dreier seg også om mødres drikking.

Men hva skal vi gjøre med informasjonen: Bør han droppe guttekvelden med halvlitere/drinker som overstiger dette? Hvilke råd skal vi gi kommende fedre (og mødre) i forhold til alkohol før befruktning?

- For unge menn som planlegger å bli fedre, er det viktig å unngå å drikke mye alkohol – enten ved å unngå guttekvelden eller ved å hjelpe hverandre til å ha guttekvelder der moroen ikke bare er knyttet til å drikke svært mye – det er jo mange unge menn som før eller senere blir fedre, sier Svanes.

- Det er nok et godt råd å bruke alkohol med moderasjon for de som tenker å bli foreldre, avslutter Svanes, og forteller at de helt nylig har publisert en artikkel som viser at fars overvekt i puberteten påvirker helse hos hans kommende barn, i dette tilfellet astma.

Det er akkurat nå en økende trend i forskningen til fokus på far og på kjønnscellepåvirkning. Tidligere har de funnet at fars røyking påvirker astma hos kommende barn.

- Så som konklusjon: Det er aldri lurt å drikke store mengder alkohol. Det er lurt å leve sunt når man planlegger et svangerskap. Når man oppdager graviditeten kan man ofte leve enda sunnere enn før, sier Lukasse.

Hun legger til at akkurat hvor mange barn som blir unnfanget når foreldre er påvirket av alkohol, vet vi ikke, men at det stort sett går bra.

- Det anbefales at kvinnen ikke drikker noe alkohol mens hun er gravid, avslutter Lukasse og viser til norske retningslinjer.

KK.no har også vært i kontakt med andre instanser, og det er viktig for oss å understreke at Science Daily viser til 55 studier. Norske fagpersoner har ikke anledning til å vurdere kvaliteten på hver enkelt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer