Forskning:

Bør seks måneder gamle barn sove på eget rom?

Dette vil føre til mer søvn og bedre søvnkvalitet hos barna, viser forskning.

DELE ROM MED BABY: Barn som sover på samme rom med foreldrene sine sover dårligere.  Foto: NTB Scanpix
DELE ROM MED BABY: Barn som sover på samme rom med foreldrene sine sover dårligere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge amerikansk forskning (publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Pediatrics - du kan lese mer om studien her) bør barnet sove på eget rom fra det er et halvt år gammelt. Dersom barnet sover på rommet til foreldrene utover de første fire månedene, vil det få mindre og dårligere søvn.

LES OGSÅ: Miriam var kun 20 år gammel da hun mistet datteren i krybbedød

Forskerne bak studien mener likevel at barnet bør sove på rom med foreldrene sine i et halvt år, da risikoen for krybbedød er størst de første seks månedene.

– Det er en viss, dog liten, risiko for krybbedød når spedbarna sover i samme seng som foreldrene. Dersom foreldrene er friske, ikke påvirket av alkohol/medikamenter eller sover særlig dypt, så er det nok helt trygt. Man bør også ha en bred seng, og sørge for at barnet sover på ryggen uten å bli for varm, sier Trond Markestad, lege og professor i pediatri, ved Universitetet i Bergen.

Spedbarn som får for lite søvn har høyere risiko for overvekt, fedme og søvnløshet senere i livet. Det kan også ha negativ effekt på foreldrene, og desto lenger man venter, jo større er sannsynligheten for at barnet utvikler separasjonsangst, noe som kan bli problematisk når det skal sove alene.

– Vi anbefaler at barna sover på samme rom som foreldrene, i alle fall de første seks månedene. Det letter ammingen, foreldrene våkner når barnet er urolig eller når det er tegn til at barnet er sykt. Det er naturlig at barn sover lettere i perioder, og det tror vi også gir en beskyttelse mot krybbedød.

LES OGSÅ: Hvordan få barnet til å slutte å sove på dagen?

Store forskjeller på søvnen blant barna

279 amerikanske mødre deltok i studien, og det viste seg at barna som sov alene etter at de var fire måneder gamle, sov 45 minutter lenger, med sammenhengende søvn, sammenlignet med barna som sov på rommet til foreldrene.

Da de var ni måneder gamle ble forskjellene større: Barna som sov alene fra fire måneders alder, sov gjennomsnittlig én time og 40 minutter lenger enn barna som fortsatt sov på foreldrenes rom.

– Når barnet sover på samme rom har mange foreldre en tendens til å ta barnet opp fra sengen, selv når det ikke er nødvendig, og det kan forstyrre søvnen, sier Mari Hysing ved Uni Research Helse, Bergen.

Dersom du er forelder selv kjenner du deg sikkert igjen: Når barnet er våken og smågråter, er det fristende å gripe inn for å trøste, i håp om at det faller til ro.

– Søvnmønsteret til barn er annerledes enn voksnes; de har kortere søvnintervaller, og vil ha flere perioder om natten med lett søvn og oppvåkning. Da lager de gjerne litt lyd og er smått urolige før de finner roen. Da er det mange foreldre som tar opp barnet, og dermed hindrer at barnet faller tilbake i den dype søvnfasen, som er det ideelle.

LES OGSÅ: Søvnskolen: Søvn hos barn i forskjellig alder

Hvordan skal man gå frem når barnet skal sove på eget rom?

Når barnet er seks måneder vil det være i stand til å sove lenger om natten. Hysing forklarer at det er helt naturlig at barnet våkner om natten – ofte vil de finne roen selv, men det er en tilvenningssak.

– Hvis barnet er vant til å få mye hjelp for å sove, vil det være vanskeligere å få det til å sovne av seg selv. En gradvis overgang vil være det beste, sier Hysing.

Dersom barnet vanligvis sover i foreldrenes seng, er det lurt å la det sove i egen seng på foreldrenes rom, før det skal sove alene på eget rom.

– Barnet kan nok protestere litt i starten, fordi det er en vane som må endres. Dette blir vanskeligere desto eldre barnet er – et barn på halvannet år har fått ganske etablerte vaner som det kan bli vanskeligere å endre på.

LES OGSÅ: Har du en «high need baby»?

Det er ikke alle som har et eget rom til spedbarnet, og det er heller ikke nødvendig, ifølge Hysing.

– Poenget er at voksne som sover på samme rom som barnet, ofte går aktivt inn for å hjelpe barnet med søvnen, uten at det er nødvendig. Det er ikke slik at man må ha et rom til hvert barn. Søsken som deler rom kan også gi en slags trygghet.

LES OGSÅ: Er barnet ditt en skikkelig stabeis? - Gratulerer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer