Bør søsken holdes hjemme for å unngå smitte?

– Ja, ved disse situasjonene, sier barnehagestyrer

NÅR DEN ENE ER SYK: Søsken kan være smittebærere, selv om de tilsynelatende er friske. Foto: Shutterstock
NÅR DEN ENE ER SYK: Søsken kan være smittebærere, selv om de tilsynelatende er friske. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er høysesong for influensa og omgangssyke, og enkelte opplever å bli syk gjentatte ganger i løpet av sesongen.

Se her hvor lenge man bør holde barna hjemme for ikke å smitte andre.

Mange lurer på hva de skal gjøre når bare ett av barna i søskenflokken synes å være syk. Kan de andre barna også være smittet uten at det vises på dem og bør man derfor unngå å sende dem til skolen eller barnehagen?

Anbefales ved alvorlige sykdommer

I følge Folkehelseinstituttet finnes det bare noen få sykdommer hvor man anbefaler foreldre om også å holde søsken av syke barn hjemme.

Dette gjelder spesielt alvorlige og sjeldne sykdommer som for eksempel Meningokokksykdom (hjernehinnebetennelse). Her bør søsken regnes som mulig smittet og være hjemme til observasjon i noen dager etter igangsatt bærerbehandling.

I tilfeller hvor barnet er forkjølet eller har diare og oppkast, finnes det ingen slike anbefalinger.

LES OGSÅ: Forkjølelse hos barn

KAN IKKE PÅLEGGE: - Men i de verste periodene har det hendt at vi har oppfordret foreldre til å holde søsken hjemme, sier Martin Reiersen i Brumlebassen Barnehage. Foto: Privat
KAN IKKE PÅLEGGE: - Men i de verste periodene har det hendt at vi har oppfordret foreldre til å holde søsken hjemme, sier Martin Reiersen i Brumlebassen Barnehage. Foto: Privat Vis mer

Kan ikke pålegge foreldrene

– Søsken kan ha smitte, men det vet man jo aldri, sier Martin Reiersen, daglig leder i Brumlebassen Barnehage.

– I ekstreme sykdomsperioder med mye omgangssyke, har det hendt at vi har oppfordret foreldre til også å holde søsken hjemme. Men vi har ikke mulighet til å pålegge noen å gjøre det, så foreldre må vurdere dette selv, sier han.

LES OGSÅ: Dette er viktigere å sjekke enn hvor høy feberen er

Får det igjen og igjen

I de verste periodene har barnehagen opplevd å ha runde på runde med noro-/rotavirus, til tross for at de legger stor vekt på å ha gode hygienerutiner.

– Det er frustrerende når flere får det om og om igjen, og det også rammer mange av de ansatte. Slike perioder fører til at vi må bruke mange vikarer og barna møter stadig ukjente folk, forteller han.

Reiersen understreker at han har stor forståelse for foreldrenes situasjon.– Det kan være slitsomt nok å passe på en som er syk, om du ikke i tillegg skal ha en som er frisk gående hjemme også, sier han.

- Vi i barnehagen må også ha full tillit til at foreldrene selv gjør riktige vurderinger, og ikke sender syke barn i barnehagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer