Bordskikk: Er barnehagene for gammeldagse?

Barnehagenes forskjellige rutiner når det kommer til måltider skaper debatt.

FORSKJELLIG PRAKSIS: Foreldre reagerer på at enkelte barnehager tvinger barna til å spise opp maten sin.  Foto: Shutterstock
FORSKJELLIG PRAKSIS: Foreldre reagerer på at enkelte barnehager tvinger barna til å spise opp maten sin. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det riktig av enkelte barnehager å tvinge små barn til å sitte ved bordet til alle barna har spist ferdig maten sin?

Eller at barna må spise alle brødskorpene sine før de får annen mat?

Straff for ikke å spise

Dette er problemstillinger som med jevne mellomrom dukker opp i Mammanetts forum. Flere forumbrukere kommer med eksempler på situasjoner de har reagert på når det gjelder barnehagenes praksis rundt måltider.

Et barn fikk ikke spise sammen med de andre barna, fordi han ikke hadde «oppført seg bra», mens en annen forteller om episoder hvor barn har blitt lagt sultne fordi de ikke har spist den maten de skulle.

De fleste foreldre er nok enige i at de ønsker høflige barn som oppfører seg bra rundt matbordet. Men hvor går egentlig grensa mellom hva som er en utdatert oppdragelsesmetode og hva som er hensiktsmessig?

LES OGSÅ: Barnehagetilvenning: slik gir du barna en god start

NEKTER Å SPISE: Hvordan bør barnehagen reagere? Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
NEKTER Å SPISE: Hvordan bør barnehagen reagere? Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Vis mer

Skal tilrettelegge et godt spisemiljø

I dag er det Kunnskapsdepartementet som har ansvar for rammeplan for barnehager. Her står det at barn skal tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskap når det gjelder kosthold, og at arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse med barnas hjem.

I 2007 ga Helsedirektoratet ut et hefte med retningslinjer rundt mat og måltider i barnehagen. Her er det i hovedsak lagt vekt på kosthold, hygienetiltak og hvilke intervaller måltidene bør ha.

I retningslinjene blir det sagt at barnehagen skal legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø.

LES OGSÅ: Slik får du barna til å spise matpakken sin

Viktig med åpen dialog

Trine Hagen er barnehagelærer og assisterende styrer hos Kråkjordet barnehage i Gjøvik kommune. Hun forteller at i deres barnehage er de opptatt av å ha en åpen dialog med foreldrene når det gjelder praksis rundt måltidene.

– Vi prøver å lære barna bordskikk og regler vedrørende matsituasjoner. I vår barnehage har vi aldersinndelte grupper og vi tilpasser regler til barnas modningsnivå, forteller hun.

– Vi har de «vanlige» reglene i bunnen, og så diskuterer vi regler og rutiner blant personalet kontinuerlig. Fungerer en praksis dårlig, justerer vi og korrigerer underveis i barnehageåret, forteller hun.

Eksempler på vanlige regler som benyttes i Kråkjordet barnehage er at barna må spise opp maten sin før de tar mer og at de skal sitte på stolen med beina på gulvet. De har også klare regler på at barna ikke skal rope til hverandre, men snakke rolig sammen dersom de ønsker å få noe tilsendt.

LES OGSÅ: Ideell alder for barnehagestart?

Bør være romslig

Regelen om å sitte ved bordet til alle er ferdig med å spise, er en praksis de ikke har noe til overs for i denne barnehagen.

– Vi synes helt klart det er for strengt å kreve at alle barna skal sitte stille til alle er ferdige, sier Trine Hagen.

– Dette fordi tempoet på spisingen er svært forskjellig og mengden mat barna inntar varierer. Barn er forskjellige. Vi mener at en slik romslighet gjør måltidet hyggelig og lystbetont, legger hun til.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer