Borreliose (Lymes sykdom)

Publisert
Sist oppdatert

Insektet skogflått kan forårsake en infeksjonen borreliose. Skogflåtten er vanlig i våre kyststrøk så langt nord som Nordland, men finnes ikke i innlandstrøken med kalde vintrer. Flåtten kan søke seg til mennesker ved fuktige områder som armhuler, ytre kjønnsorganer og knehaser. Et flåttbitt kan ikke merkes da flåttbittet inneholder et lokalbedøvende middel. Selv om man blir bitt av flått er risikoen for å utvikle borreliose lav.

Symptomer: Symptomene utvikler seg langsomt. Alvorlige symptomer utvikler seg først i mange uker eller måneder etter de første symptomene viser seg. Rundt flåttbittet ses først et båndlignende utslett fra noen cm til over en meter i diameter. Man kan få influensasymptomer, flere områder med utslett, hodepine, muskel og leddsmerter.

Noen vil spontant bli friske av infeksjonen etter noen måneder, selv uten behandling. Men noen vil etter måneder med ubehandlede symptomer, som nevnt ovenfor, få alvorligere sykdom i hjerne og nervesystemet, hjerte og ledd. Derfor skal man alltid oppsøke lege ved mistanke om borreliose.

Behandling og råd:Hold et øye med barnets hud når det har vært mye ute i skog eller gått i høyt gress. Flått som har bitt seg fast i huden, bør fjernes så raskt som mulig. Flåtten fjernes lettest mekanisk f.eks. med pinsett eller med fingrene. Metoder som innebærer påsmøring med stoffer som eter eller vaselin, anbefales ikke. Rens stikkområdet etterpå. Følg nøye med på om barnet får noen symptomer om det er bitt av flått.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer