Insektet skogflått kan forårsake en infeksjonen borreliose. Skogflåtten er vanlig i våre kyststrøk så langt nord som Nordland, men finnes ikke i innlandstrøken med kalde vintrer. Flåtten kan søke seg til mennesker ved fuktige områder som armhuler, ytre kjønnsorganer og knehaser. Et flåttbitt kan ikke merkes da flåttbittet inneholder et lokalbedøvende middel. Selv om man blir bitt av flått er risikoen for å utvikle borreliose lav.
Symptomer:
Symptomene utvikler seg langsomt. Alvorlige symptomer utvikler seg først i mange uker eller måneder etter de første symptomene viser seg.
Rundt flåttbittet ses først et båndlignende utslett fra noen cm til over en meter i diameter. Man kan få influensasymptomer, flere områder med utslett, hodepine, muskel og leddsmerter.
Noen vil spontant bli friske av infeksjonen etter noen måneder, selv uten behandling. Men noen vil etter måneder med ubehandlede symptomer, som nevnt ovenfor, få alvorligere sykdom i hjerne og nervesystemet, hjerte og ledd. Derfor skal man alltid oppsøke lege ved mistanke om borreliose.
Behandling og råd:
Hold et øye med barnets hud når det har vært mye ute i skog eller gått i høyt gress. Flått som har bitt seg fast i huden, bør fjernes så raskt som mulig. Flåtten fjernes lettest mekanisk f.eks. med pinsett eller med fingrene. Metoder som innebærer påsmøring med stoffer som eter eller vaselin, anbefales ikke. Rens stikkområdet etterpå. Følg nøye med på om barnet får noen symptomer om det er bitt av flått.
Diagnosen borreliose stilles hos legen ved hjelp av en blodprøve. Behandlingen består av antibiotisk medisin.
Hvordan forebygge flåttbitt?
Folkehelseinstituttet gir følgende råd:
- Finn ut om det er vanlig med flått i det området du bor.
- Om det er vanlig med flått der du bor, bruk tildekkende fottøy og lange benklær når du ferdes i områder som vegetasjonen er tett.
- Myggmidler i form av stifter og sprayer på hud/klær vil også redusere risiko for flåttbitt.
- Inspiser barnets hud og tøy om det har beveget seg i "flått-område"
Søk lege:
Ved mistanke om borreliose hos barn eller voksen
Skrevet av: Sykepleier Elisabeth L. Lofthus.
Gjennomlesing og rådgivning av helsesøster Cecilie Dangmann.
Kilder:
- Legebok for alle, red. Clayman, Cappelens forlag AS, 1994
- Barnets tre første år, Daphne Metland (red.), Cappelen 2002
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
- Folkehelseinstituttet http://www.fhi.no/nyhetsbrev/msis/2001/23/msis0123b.html