Brannskader: De minste er tolv ganger mer utsatt

- Det var gjort på et hundredels sekund, forteller fortvilet mor

HER GIKK DET HELT GALT: Gutten på 14 måneder fikk brannskade på hånden da han tok på den glohete vedovnen. Foto: Shutterstock © Innfelt: privat
HER GIKK DET HELT GALT: Gutten på 14 måneder fikk brannskade på hånden da han tok på den glohete vedovnen. Foto: Shutterstock © Innfelt: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Barn under tre år har ca 12 ganger så høy risiko for å bli innlagt i sykehus med brannskade, sammenlignet med voksne og barn eldre enn 5 år, forteller Ragnvald Ljones Brekke, konstituert seksjonsoverlege ved Brannskadeavsnittet, Haukeland Universitetssjukehus til Mammanett.no.

Her skjer de vanligste babyulykkene

Får plutselig større rekkevidde

Brannskadeavdelingen tilbyr innleggelse av barn med skader som omfatter mer enn 5 % av kroppsoverflaten, og voksne med skader som dekker over 15% av kroppsoverflaten. Pasienter innlagt ved brannskadeavdelingen krever ofte kirurgiske inngrep samt omfattende medisinsk behandling, hvilket medfører langvarige opphold. Under oppholdet er det nødvendig med omfattende trening med fysioterapeut, og de fleste pasienter har behov for rehabiliteringsopphold etter utskrivelse.

- Vi har spesielt mange barn i alderen 1-2 år, det vil si i fasen hvor de akkurat har lært seg å stå og gå, og plutselig når fatt i ting som er plassert oppe på bord og kjøkkendisker, sier Brekke.

SEKSJONSOVERLEGE BREKKE: - Ett og toåringer er spesielt utsatt. Foto: Haukeland Universitetssjukehus
SEKSJONSOVERLEGE BREKKE: - Ett og toåringer er spesielt utsatt. Foto: Haukeland Universitetssjukehus Vis mer

Hans kollega overlege Henning Onarheim ved brannskadeavsnittet har jobbet med brannskader i en årrekke og har nylig gjennomført en studie der han har kartlagt samtlige innleggelser for akutt brannskade ved alle sykehus i Norge i 2012.

Det viser at barn under tre år blir innlagt i sykehus med brannskade hele 12 ganger oftere enn barn over fem år og voksne.

Nye peisovner gir flere skader

- En årsak til at det nå er flere barn med kontaktskader, er at peisovner, ofte med stor glassflate i fronten, er blitt svært vanlige.  Flammene beveger seg og tiltrekker små barn. Dessuten er små barn dårligere til å trekke en hånd raskt tilbake ved berøring av en varm overflate. Små barn støtter seg gjerne til gjenstander for å holde balansen, har Onarheim tidligere uttalt i Bergens Tidene. 

LES OGSÅ: Sjekkliste - er hjemmet ditt barnesikkert?

FACINERENDE OG FARLIG: Her behøves det barnesikring! Foto: Shutterstock ©
FACINERENDE OG FARLIG: Her behøves det barnesikring! Foto: Shutterstock © Vis mer

- Jeg trodde han hadde respekt for ovnen

Mammanett-bloggeren Spireliten89 er ifølge eget utsagn en skikkelig hønemor. Men for noen uker tilbake gikk det likevel helt galt. 

Sønnen hennes på 14 måneder har akkurat knekt koden og tatt sine første skritt.

- Heldigvis fikk han tidlig respekt for ovnen her i huset. Han lærte fort at den var "au" og unngikk den når den oset varme. Det har hendt seg at han har fiklet med døra på den og rota i gammel aske på oppsamlingsbrettet når ovnen har vært kald. Vi har tenkt at det virker som om han vet når ovnen er kald, han kjenner sikkert at den ikke stråler varme. Og det har vi vært glade for, for en baby med brannsår har vært et av mine største mareritt! 

Plutselig var han der

Dessverre så blir noen mareritt virkelighet!

Denne morgenen er det kaldt og familien har fyrt opp i den gamle vedovnen, før de spiser frokost sammen. Sønnen går til og fra bordet og tar en brødbit i ny og ne. Foreldrene ser han stabber ut i stua, og nærmer seg ovnen. Plutselig er han veldig nærme.

-  Nei, ikke rør da får du vondt, roper foreldrene samtidig. Men det er for sent.

FIKK BLEMMER: Gutten (14 mnd) fikk store blemmer på begge hendene. Foto: privat
FIKK BLEMMER: Gutten (14 mnd) fikk store blemmer på begge hendene. Foto: privat Vis mer

Store blemmer

I et hundredels sekund løfter gutten hånda så raskt at foreldrene nesten ikke får sukk for seg og han legger fingrene over ovnsoverflaten. Og like fort som hendene kom borti, trekker han de til seg og hyler. 
 
- Jeg grabber han opp i full fart og kjører hendene hans under litt lunkent vann i springen, forteller Spireliten som heldigvis har lært om førstehjelp for brannskader i utdannelsen sin og visste hva hun skulle gjøre.

De små babyhendene er røde, og det er tydelig at han har store smerter. Etter et par timer kom det også 5-6 blemmer på hver hånd som var væskefylte og sprengte. 

- Gråten hans skjærer igjennom marg og bein, jeg kjenner fortvilelsen stige og mannen min går rundt i sirkler. Dette hadde vi ikke sett komme og jeg hadde aldri trodd han kom til å sette fingrene borti når ovnen var så tydelig varm som den var i dag, forteller hun.

For sikkerhets skyld ringer hun legevakta og får noen ord fra vaktsentralen. 

- Han jeg snakket med sa at det var ikke så mye annet vi kunne ha gjort, vi hadde gjort alt riktig; avkjølte hendene i kaldt vann, smurte på lindrende krem, gitt han mye drikke og kos og fulgt med formen hans. Nå måtte vi bare se an om han fikk feber, gi Paracet ved behov og ble slapp og om blemme sprakk og i verste fall ble betente.

Dårlig samvittighet

Spireliten forteller at hun etter episoden har kjent på dårlig samvittighet og følt seg som en fæl mamma.

- Hvorfor flyttet jeg han ikke? Hvorfor gjorde jeg ikke noe mer enn å bare si ifra? Vanligvis er det nok, men jeg burde visst bedre. Han er et lite barn, han forstår ikke alle konsekvenser av handlingene sine enda. Så til syvende og sist er det mitt ansvar å passe på han. Og der feilet jeg i dag. Skikkelig!

Les hvordan det gikk videre: Dere skulle kommet før! 

SKÅLDESKADER: Vanlig og alvorlig brannskade hos barn. Foto: Shutterstock ©
SKÅLDESKADER: Vanlig og alvorlig brannskade hos barn. Foto: Shutterstock © Vis mer

Behandler 40 barn for alvorlige brannskader årlig

De fleste barn som får en brannskade behandles hos lege eller legevakt. Alvorlige skader krever innleggelse. Brekke fortelller at ved brannskadeavdelingen hans ved Haukeland Universitetssjukehus ble det i 2013 behandlet rundt 40 barn med større brannskader. 

 • 26 ble innlagt på grunn av skåldeskader (kaffe, te, kokende vann)
 • 7 ble innlagt med kontaktskader (tatt på varme overflater som peisdører eller kokeplater)
 •  6 barn ble innlagt med brannskader (husbrann og lignende)
 • 2 barn ble innlagt hadde blitt utsatt for elektriske skader.

 

BARNESIKRING FOR OVN: Kjøpes hos barneutstyrsforhandler for mellom 1000,- og 2000,- kroner. Foto: Barnas Hus
BARNESIKRING FOR OVN: Kjøpes hos barneutstyrsforhandler for mellom 1000,- og 2000,- kroner. Foto: Barnas Hus Vis mer

Slik kan du forebygge skader

Brannskader kunne i de fleste tilfeller forebygges. Dette er de viktigste tingene forelde kan gjøre for å unngå brannskader, ifølge seksjonsoverlege Brekke.

 • Ikke drikk kaffe/te/varme drikker med barnet på fanget. 
 • Sikre vannkoker/kaffetrakter godt slik at barn ikke kan få tak i den. 
 • Unngå bruk av bordduk der varme væsker er plassert oppe på bordet. 
 • Bruk komfyrvern. 
 • Pass på at barn ikke kan komme borti peisdører, ovnsdører og lignende. 
 • Bruk barnesikring i stikkontakter. Pass på hele husstanden. 
 • Husk å bytte batterier i brannvarslere 1 gang i året. 
 • Sjekk brannslukkerapparat årlig. 

 

Barnesikring: Dette utstyret bør du ha

Innvandrerbarn utsatt

I studien til Onarheim kommer det også frem at innvandrerbarn er mer utsatt for brannskader.

KALDT VANN PÅ BRANNSKADEN: Men ikke iskaldt! Foto: Shutterstock ©
KALDT VANN PÅ BRANNSKADEN: Men ikke iskaldt! Foto: Shutterstock © Vis mer

Onarheim sier til BT at han håper på at mer forebyggende informasjon, gjerne via helsestasjonene, kan føre til en reduksjon av brannskader.


Førstehjelp ved brannskade:

Brekke sier at det viktigste du kan gjøre ved brannskader er å fjerne varmekilden. Få av tøy, bleier og lignende dersom barnet har fått varm væske over seg. Kjøl ned det skadde området med kjølig, men ikke iskaldt vann i maksimalt 20 min. Pass på å bare kjøle ned skaden, ikke hele barnet. 

Kontakt lege ved større skader.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer