brennmanet
brennmanet Vis mer

Brennmanet kan gi forbrenning

Publisert
Sist oppdatert

Ublide møter med brennmaneter som finnes langs norskekysten er som regel mer ubehagelig enn farlig. Mange barn får smerter etter å ha kommet i kontakt med brannmanet på badestranden. Her kan du lese om hva du skal gjøre hvis barnet har brent seg.

Den gulrøde brenn-maneten, Cyanea capillata, er å finne langs hele norskekysten. Mer sjelden er den blåaktige C. lamarcki, som er en nordsjøform og som i Norge hovedsakelig er å finne langs sørlandskysten. Disse manetartene gir imidlertid sjelden opphav til alvorlige forbrenninger. I tropiske farvann finnes imidlertid arter som kan gi slike alvorlige forbrenninger. Disse omtaler vi ikke i denne artikkelen.

Hva skjer om man brenner seg?
Ved nærkontakt med en manet, vil gift i manetens lange tråder frigjøres mot barnets hud.
De vanligste symptomer er umiddelbar brennende smerte fulgt av kløe. Stedet blir rødt og mulig noe hovent. Senere kan det dannes blærer.

Noen få opplever allmennsymptomer i form av kvalme, muskelsmerter og pustevansker, samt en fornemmelse av sammensnøring i brystet. Slike symptomer vil først og fremst opptre etter forbrenninger av brennmanetarter som ikke er så vanlige i Norge, eller om man reagerer med en kraftig allergisk reaksjon. Hvis det utvikles en slik reaksjon, eller hvis barnet har brent seg på større deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull, bør lege kontaktes.

Hva skal man gjøre?

  • Bad den aktuelle kroppsdelen i mye saltvann. Unngå ferskvann.
  • Fjern eventuelle tråder fra brannmaneten som sitter igjen i huden. Man skal ikke gni eller skrubbe det området som er stukket.
  • Den skadede kroppsdelen holdes i ro og høyt. Deretter kan man senke legemsdelen i varmt vann (40-45 grader). Den intense smerten kan gjøre at en ikke så lett føler varmen i vannet, og en bør derfor sjekke med en frisk kroppsdel. La den aktuelle kroppsdelen være dekket av det varme vannet og fyll på varmt vann etterhvert slik at temperaturen holder seg. Behandlingen fortsettes til smerten gir seg.

I 2006 kom det på markedet en solkrem, som synes å ha beskyttende effekt mot brennmanet. Hvis man ønsker å prøve og forebygge et eventuelt ublidt møte med maneter, kan jo denne forsøkes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer