UNG BESTEMOR: Både Laila (til venstre) og Britt Elin (til høyre) er begge unge bestemødre.  Foto: Privat
UNG BESTEMOR: Både Laila (til venstre) og Britt Elin (til høyre) er begge unge bestemødre. Foto: Privat Vis mer

Ung Bestemor

Britt Elin (42): - Jeg har gått gravid samtidig med begge mine eldste døtre

Det er ikke et nytt fenomen. Men du vil kanskje ikke bli plassert i bestemorbåsen når du selv fremdeles kan få egne barn?

Publisert

– Jeg har gått gravid samtidig med begge mine eldste døtre Birgitte Katharina (25) og Trine Lucia (19), sier Britt Elin Sanhueza (42).

– Det er nok mange som synes det virker rart å ha barn og barnebarn på samme alder, men for meg er det helt naturlig.

Katharina Herlofson, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, Høgskolen i Oslo og Akershus, sier at det i dag er svært få kvinner som har barn og barnebarn på omtrent samme alder. Hvis vi går hundre år tilbake i tid, var dette langt mer vanlig. Det vanligste i dag er å bli bestemor en gang i 50 årene.

– Kontakten mellom besteforeldre og barnebarn har mer med barnebarnas alder å gjøre, enn med besteforeldrenes, sier Herlofsen og legger til: 

– Besteforeldre er oftere sammen med barnebarn i alderen 0 – 12 år, enn de er med tenåringer og eldre barnebarn. Og de yngste besteforeldrene har utelukkende små barnebarn.

LES OGSÅ: 10 grunner til at unge mødre er gode mødre

To barnekull

Britt Elin forteller at hun, helt fra hun var ung, gledet seg til å bli mamma. Gleden var derfor stor, da hun fikk sin første datter, 16 år gammel. Hun fikk to barn til med ungdomskjæresten, så ble det et stort hopp etter at Thomas Victor (18) kom til verden. (Psst: Ble mamma som 15-åring!)

– Da jeg etablerte meg med min nåværende mann, føltes det helt riktig å starte på kull nummer to, sier hun.

Dermed kom Mario Angel (7), Saga Aurora (4) og Olivier Roman Valentino (1,5).

– Og når jeg i tillegg er mormor til Leon (8), Mia (2,5) og Elina (1,5), kan det bli livlig når alle samles hjemme hos oss. Vi er mye sammen, og mine barn sier mamma, mens barnebarna sier mormor. Det har aldri vært noe problem.

Likevel kan hun føle litt på at hun ikke er en så tilstedeværende bestemor, som hennes egen mormor og farmor var.

- De hadde alltid et godt fang å krype opp i. Men fanget mitt er ofte opptatt, og jeg har det nok litt mer travelt enn mine egne bestemødre hadde det. Jeg tror ikke barna reagerer, det er nok heller jeg som så gjerne skulle vært litt mer «bare» mormor. Men jeg forsøker å skape gode mormor-minner allikevel, sier hun og fortsetter: 

– For selv om barn og barnebarn er på samme alder, prøver jeg å skille på mamma- og mormorrollen. Det er ikke alltid lett, men jeg synes vi har fått til en ordning som fungerer bra i storfamilien vår.

Om man opplever det som en fordel eller en ulempe å bli bestemor tidlig, er avhengig av flere faktorer, forklarer Johanne Rogndal, terapeut ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo.

– Bestemors egen helse, livssituasjon og økonomi har mye å si. Likeledes relasjonen til eget barn, som nå er mamma eller pappa til barnebarnet. Hvilke forventninger som knyttes til rollen som bestemor, er også avgjørende. Samsvarer disse med bestemors egne ønsker?

LES OGSÅ: Norske kvinner venter stadig lengre før de får barn

Utfordrende å unngå sjalusi mellom barn og barnebarn

Laila Jeanette Kirkerud (48) ble selv mamma som 19 åring. Hun har barna på Isabelle (29), Joachim (22) og Julie (8). Hun har verken følt seg for ung eller for gammel som mor.

– Men da sønnen min fortalte at jeg skulle bli farmor i en alder av 45 år, syntes jeg det var altfor tidlig, sier Laila.

– Ikke for min skyld, men på grunn av de unge foreldrenes utdannelse. De bodde hos meg, og visste at jeg liker forutsigbarhet. Så de var nok veldig usikre på hvordan de skulle fortelle meg om graviditeten.

Rogndal som jobber ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo, forklarer til KK.no at unge bestemødre, som kanskje fremdeles har egne barn boende hjemme, eller kun har hatt en kort periode uten hjemmeboende barn, kan føle at de aldri får «fri» til å fokusere på egne interesser og behov.

MAMMA OG BESTEMOR: Laila forteller at den største utfordringen er å behandle datteren Julie (bakerst) og barnebarnet Leah (foran) på en slik måte at ingen av dem blir sjalu.  Foto: Privat
MAMMA OG BESTEMOR: Laila forteller at den største utfordringen er å behandle datteren Julie (bakerst) og barnebarnet Leah (foran) på en slik måte at ingen av dem blir sjalu. Foto: Privat Vis mer

- For noen kan det være en ulempe at oppgavene, først som mor og så som bestemor, overlapper hverandre. Hvis hun i tillegg har egne foreldre, som begynner å skrante, kan den unge bestemoren lett føle seg utilstrekkelig og bli sliten. Så her er det viktig å sette grenser.

– Man gjør selvsagt det beste ut av situasjonen. Det ble lettere da sønnen og kjæresten hans fikk egen bolig. Og da jeg ble mimmi til Leah Victoria i oktober 2014, var jeg verdens stolteste bestemor. Jeg er veldig mye sammen med barnebarnet mitt, både i hverdagen og i ferier. 

LES OGSÅ: Vibeke ble mor som 19-åring og bestemor som 35-åring

Laila forteller at den største utfordringen er å behandle datteren Julie og barnebarnet Leah på en slik måte at ingen av dem blir sjalu. Ofte føler Laila seg mer som moren til Leah, enn som bestemoren.

– Leah har en aktiv mimmi, som kan være med på det meste, og som ikke er plaget av verkende ledd og andre vondter. Samtidig er jeg i full jobb, og kommer til å være det i mange år fremover. Noen ganger har ikke døgnet nok timer, så det gjelder å prioritere. Jeg føler at jeg har funnet en balanse, slik at jeg har et nært og godt forhold til Leah, samtidig som jeg har nok tid til egne barn og jobb, sier hun.

– Unge bestemødre, som fremdeles er yrkesaktive, kan oppleve det som stressende å både skulle være tilstedeværende bestemor og engasjert yrkeskvinne, sier Rogndal.

Hun forteller at unge bestemødre ofte føler at de ikke passer inn i det stereotypiske bildet av en bestemor, og kan savne rollemodeller. Det at venninnene ikke befinner seg i samme situasjon, kan oppleves som ensomt.

– Mange forteller at bestemorrollen gir dem en opplevelse av mening og verdi. Og jo yngre bestemor er, desto lenger kan hun sannsynligvis følge barnebarnet sitt, sier hun.

Terapeuten presiserer at dersom ikke helt spesielle forhold tilsier det, er det foreldrene som skal ha hovedansvaret for å oppdra barnet. Så kan de heller spørre besteforeldre, eller andre med erfaring, om råd underveis. Så her gjelder grensesettingen begge veier, for å unngå overtramp.

LES OGSÅ: Da Hilde (54) ble gravid med nummer tre var hun 46 år, og trodde hun hadde kommet i overgangsalderen

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer