Bruk av urtemedisin og helsekost når du er gravid

Helsekost og graviditet - Vær varsom! Foto: Shutterstock.com
Helsekost og graviditet - Vær varsom! Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at urtemedisin og helsekostpreparater er naturlige og dermed ufarlige.  Disse midlene er ikke godkjente legemidler og faller derfor utenfor den kvalitetssikring som gjøres med legemidler.

De nasjonale anbefalingene for svangerskapsomsorg sier: "Vi mangler dokumentasjon om effekten og tryggheten for de fleste naturmidler som er tilgjengelige for gravide. Gravide bør ikke bruke naturmidler. "  Kilde: Nasjonale anbefalinger for svangerskapsomsorg 2005

Hvorfor bør gravide være forsiktige med bruk av urtemedisin/helsekost?Noen midler er helt ufarlige å bruke, men for svært mange av midlene frarådes bruk fordi vi ikke vet noe om eventuelle skadevirkninger hos foster. Noen midler mistenker vi også kan medføre skade. For svært mange av urtemedisinene er det ikke dokument at de er virksomme mot på tilstanden de skal behandle. Enkelte helsekostpreparat og urtemidler kan således være uheldige å bruke og det er mulig at de ikke behandler den aktuelle sykdomstilstanden tilstrekkelig. Et eksempel på dette kan være helsekostpreparater mot urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjoner hos gravide skal alltid behandles med legemidler (antibiotika) fordi en alvorlig urinveisinfeksjon kan være skadelig for fosteret. Det er derfor viktig at kvinnen blir behandlet med midler som vi med sikkerhet vet tar knekken på infeksjonen.   

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer