Bruke kuldekrem på barn eller ikke?

- Det viktigste er at du ikke smører barnet rett før det går ut.

KALDE OG SÅRE KINN: Er det egentlig noe poeng i å bruke kuldekrem på små barn? Foto: NTB Scanpix
KALDE OG SÅRE KINN: Er det egentlig noe poeng i å bruke kuldekrem på små barn? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På denne tiden av året er det mange barn som sliter med tørr og sår hud i ansiktet. Det kan være ekstra ille hos de aller yngste, spesielt dersom de sikler mye eller om de bruker smokk.

Anna Bistrup er rådgiver i helsefag hos Astma- og Allergiforbundet (NAAF). Hun sier at det viktigste ikke er hvilken type krem man smører barnet sitt med, men når man gjør det.

– Man bør ikke smøre barnet sitt med krem like før det er på vei ut i kulden. Kremen trenger god tid for å trekke seg inn slik at barna ikke blir kalde i ansiktet når de kommer ut, sier hun.

Kan øke risikoen for frostskader

I de kaldeste periodene anbefaler hun at man smører barnets hud med en fet krem ved leggetid.

Slik forebygger du at huden tørker ut og blir sår.

– Men du trenger ikke bruke en spesiell kuldekrem, den inneholder ikke bedre stoffer enn andre kremer. Kuldekremen demper ubehaget av kulde og gjør at man kanskje bruker lengre tid i kulden enn man ville ha gjort uten kremen.

– Dette kan faktisk øke risikoen for frostskader. I tillegg legger kremen seg som en film over huden, slik at svetten ikke trenger igjennom når barnet blir varmt, forklarer hun.

KK.no har tidligere snakket med hudlege Ole Martin Rørdam, ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital, som sier at kuldekrem også fører til at småhårene i ansiktet mister sin isolerende effekt.

– Kuldekremer gjør at de små hårene som man har i ansiktet, blir klebet til huden og mister dermed sin isolerende effekt, sier han.

LES OGSÅ: Triggerne som gjør eksemhuden verre

INGEN VITS Å BRUKE KULDEKREM: En fet, vannfri krem gjør samme nytten, mener Anna Bistrup i NAAF. Foto: NAAF
INGEN VITS Å BRUKE KULDEKREM: En fet, vannfri krem gjør samme nytten, mener Anna Bistrup i NAAF. Foto: NAAF Vis mer

Vind og fuktighet kan gi frostskader

Ifølge Helsenorge.no kan frostskader oppstå allerede ved temperaturer rundt null grader. Kombinasjonen av moderat kulde, fuktighet og vind kan være farligere enn streng kulde og vindstille.

Frostskader dukker ofte opp i kinnene og kjennetegnes som små hvite flekker som ikke går over med en gang.

Hud som har hatt en frostskade er ifølge Helsenorge.no mer utsatt for ny forfrysning. Dette hudområdet bør derfor beskyttes ekstra godt i kaldt vær. Når det gjelder kuldekrem, anbefaler de at man bruker en vannfri, fet salve og at den smøres i ansiktet minst en til to timer før barnet går ut i kulden.

Smør godt i området rundt munnen

Barn som bruker smokk er ofte fuktig i området som dekkes av smokken. NAAF anbefaler at du derfor er ekstra påpasselig med å smøre dette området med fet krem i god tid før barnet tas med ut.

De anbefaler også at man i vinterhalvåret ikke bader barna mer enn nødvendig. – Vask med såpe tørker ut huden ekstra, så man kan gjerne bruke badeolje eller dusjolje i stedet.

– Er det veldig kaldt bør du dekke barnets ansikt, hals og ører ekstra godt. Velg gjerne en lue som dekker ørene, lange vanter som beskytter håndleddene og gjerne en buff eller finlandshette til å dekke ansiktet, tipser Bistrup.

LES OGSÅ: Trenger barn egentlig ullklær?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer