Bruker barnet ditt disse appene?

Da bør du vær obs på dette!

EN JUNGEL AV APPER: Her er det foreldre bør være oppmerksomme på før de lar barna få laste ned en ny app. Foto: Mammanett
EN JUNGEL AV APPER: Her er det foreldre bør være oppmerksomme på før de lar barna få laste ned en ny app. Foto: Mammanett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg opplever ofte foreldre som følger ungene på barneskirenn i tjue minusgrader, eller foreldre som står i timevis ute under fotballkamper for å støtte ungene sine.

- Men å installere en app selv for å se hva det er, det er det ikke mange som tar seg tid til, sier Hans Marius Tessem hos Slettmeg.no.

Foreldre bør vurdere appene

Han har en sterk oppfordring til foreldre om å sette seg mer inn i hva barnas apper inneholder.

– Barn mangler livserfaring, men det har vi foreldre. Vi kan derfor fort se hva problemet med en app kan være. Appene er ikke vanskelige, de er stort sett enkle i bruk alle sammen, sier han.

STERK OPPFORDRING: Foreldre bør laste ned appene og teste de selv før de lar barna få bruke dem, mener Hans Marius Tessem i Slettmeg.no. Foto: Jan Tore Øverstad
STERK OPPFORDRING: Foreldre bør laste ned appene og teste de selv før de lar barna få bruke dem, mener Hans Marius Tessem i Slettmeg.no. Foto: Jan Tore Øverstad Vis mer

Stol ikke blindt på aldersgrensen

De fleste appene har en anbefalt aldersgrense som mange foreldre velger å forholde seg til. Dette er derimot en praksis Tessem er noe skeptisk til.

– Personlig er jeg motstander av slike aldersgrenser. Det er ikke sikkert at en trettenåring er moden nok til å bruke en sosial app, mens en tiåring kanskje er det.

- Jeg blir ofte møtt med et argument om at aldersgrenser gjør det lettere for foreldre å si nei. Jeg ser den, men samtidig føler jeg at det blir opp til foreldrene å ta den avgjørelsen.

LES OGSÅ: 8 tabber foreldre gjør i sosiale medier.

Aldersgrensene

APPAldersgrense
Facebook13 år
Instagram

13 år

Snap Chat

13 år.

Ask.fm13 år
KikHar blitt endret fra 12+ til 17 år etter siste oppgradering.

Utviklerne vil selge mest mulig

Daniel Wieselberg står i spissen for det svenske nettstedet Pappas Appar, som anmelder apper for barn. Han mener mange app-utviklere er så opptatt av å selge mest mulig, at de er i overkant generøse når de setter aldersgrensene.

– Men samtidig er det også slik at alle barn er forskjellige og det er ikke alltid lett å avgjøre akkurat riktig alder for en app.

- Jeg synes at foreldre først og fremst bør tenke på hva man vil få ut av appen. Vil man at det skal være tidsfordriv, underholdning eller vil man at den skal ha en pedagogisk tanke, sier han.

Apper man bør unngå

Mammanett har tidligere skrevet om hvilke apper som både er lærerike og morsomme for de minste barna, men finnes det noen apper man helst bør unngå?

Tessem mener at det som regel ikke er appen i seg selv som er problemet, men bruken. Allikevel bør foreldre være spesielt oppmerksomme på apper som gir barna mulighet til å kommunisere med andre.

– De fleste av disse kan misbrukes og utsette barn på en måte som du ikke ønsker. Facebook er for eksempel en i utgangspunktet ganske uskyldig tjeneste, men kan også misbrukes til mobbing og vise barn innhold de ikke bør se, sier han.

Hos Pappas Appar er de bevisste på å ikke anbefale apper som inneholder reklame. – Denne beslutningen henger blant annet sammen med at mange av disse appene ofte oppfordrer barn til å kjøpe ekstra innhold, forteller Wieselberg.

LES OGSÅ: Facebook-fella du ikke vil gå i!

GRÅSONE: Enkelte spill er vanskelig å avgjøre hvem de retter seg mot, forteller Asbjørn Tingulstad Hem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
GRÅSONE: Enkelte spill er vanskelig å avgjøre hvem de retter seg mot, forteller Asbjørn Tingulstad Hem i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer

Mest klager på betalingssystemer

Jurist Asbjørn Tingulstad Hem hos Forbrukerombudet forteller at de ikke mottar så mange klager på konkrete apper.

De fleste henvendelsene dreier seg om betalingssystemene til plattformene og hvordan barn lett kan gjennomføre kjøp gjennom disse.

– Klagene er derfor i første rekke rettet mot plattformer slik som App-Store og Google Play. Det er også disse som har refusjonssystemer for tilfeller der barn har brukt penger uten foreldrenes samtykke, forklarer han.

Retter seg mot voksne

I mange tilfeller kan det derimot være vanskelig å avgjøre hvem spillene er ment for og sannsynligvis spilles av. Som et eksempel nevner Tingulstad Hem det kjente spillet Candy Crush, som i utgangspunktet retter seg mot voksne.

– Hvilke apper som retter seg mot, eller sannsynligvis spilles av barn, er derfor en konkret vurdering som må tas i hvert tilfelle. Om en kjøpsoppfordring er rettet mot et barn må også vurderes konkret, sier han.

Gjennom et samarbeid med andre europeiske tilsynsmyndigheter er Forbrukerombudet i forhandlinger med internasjonale aktører for at de skal ta et ansvar for apper som selges på deres plattformer.  Det utredes nå konkrete tiltak for hvordan de kan følge europeisk lovgivning.

Apper foreldre bør være oppmerksom på:

Dette utvalget apper kan ha enkelte uheldige sider, som det er viktig å snakke med barna om.

Foto: MovieStarPlanet
Foto: MovieStarPlanet Vis mer

MovieStarPlanet:

Nettsamfunn og app som er spesielt populær hos jenter. Det hele går ut på at man tjener berømmelse og rikdom gjennom sosialt samspill, lage filmer og se på andre brukeres filmer.

Foto: Momio
Foto: Momio Vis mer

Appen er oppført med anbefalt aldersgrense på fire år, men tillater både kjøp i app og gir mulighet til å chatte med andre.

Momio:

Denne appen betegnes som «Facebook for barn» og retter seg mot barn i alderen syv til tolv år. Momio fremstår som en blanding mellom spill og sosialt media hvor man kan chatte med hvem som helst av de andre brukerne.

For litt siden rapporterte Barnevakten.no at enkelte brukere ble oppfordret til å dele bilder av seg avkledd.

Foto: Voxer
Foto: Voxer Vis mer

Voxer:

Dette er en «Walkie-talkie» app som også gir brukerne mulighet til å sende tekstmeldinger, bilder og opplysninger om hvor de befinner deg.

I AppStore har appen aldersgrense fire år, men i følge Voxer bør den ikke brukes av barn under 13 år.

 

Foto: Tinder
Foto: Tinder Vis mer

Tinder:

Tinder er opprinnelig en sjekke-app som retter seg mot voksne, men er oppført med 13 års aldersgrense. I appen skal man vurdere andre brukeres utseende og markere de man liker. Dersom noen av dem liker deg tilbake, kan det opprettes en chat mellom brukerne.

Tinder henter personopplysninger fra Facebook, men det forhindrer ikke at den kan ha falske profiler.

Foto: Snapchat
Foto: Snapchat Vis mer

Snapchat:

Har blitt en av de mest populære appene blant barn og ungdom, og har 12 års aldersgrense. Gir brukerne mulighet til å dele et bilde eller en video som blir værende på mottakers telefon i inntil ti sekunder. Men det finnes allikevel flere metoder for mottaker å lagre bildene.

Foto: Hay Day
Foto: Hay Day Vis mer

Appen har blitt benyttet til «sexting» (deling av nakenfoto) og mobbing.

Hay Day:

Et gratis spill som treffer en stor målgruppe, og som også er populært hos små barn. Foreldre bør være obs på at det er bygd opp på en måte som gjør det veldig fristende å kjøpe ting for å hevde seg i spillet. I fjor opplevde en mor at sønnen hadde brukt 7000 kroner på kjøp i dette spillet.

Foto: Clash of Clans
Foto: Clash of Clans Vis mer

Clash of Clans:

Til tross for at produsentene i begynnelsen av spillet informerer om kjøp i appen, er det i likhet med Hay Day bygd opp på en måte som gjør det veldig fristende for barn. I spillet har man også mulighet til å chatte med andre medlemmer i sin «klan», som kan bestå av mennesker de ikke kjenner. Spillet har en aldersgrense på ni år.

 

Andre populære apper som kan bli svært dyre om man ikke har slått av muligheten for kjøp i spillet: Cooking Fever, Spider Man Ulimited, Tap Pet Shop, Smurfs Village, Ice Age Village, Modern Girl og Social Girl.

LES OGSÅ: Noen foreldre deler litt for mye i sosiale medier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer