FLÅTTVAKSINE: Det går for noen tusenlapper dersom hele familien skal ta flåttvaksinen. Foto: NTB Scanpix
FLÅTTVAKSINE: Det går for noen tusenlapper dersom hele familien skal ta flåttvaksinen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flåttvaksine:

Bruker flere tusen kroner på «flått-vaksinen» - men er den egentlig nødvendig?

- Bare dersom man oppholder seg i enkelte områder, mener ekspert på flåttbårne sykdommer.

Publisert

Selv om våren er årstiden med flest flått, er sommeren den tiden på året hvor vi tilbringer mer tid ute i naturen og derfor får flest flåttbitt.

På bakgrunn av historiene man hører om farene ved flåttbitt, er det mange foreldre som i disse dager lurer på om det kan være verdt pengene å investere i den såkalte «flått-vaksinen».

Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret (Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer) forteller riktignok at ikke alle har fått helt med seg hva det er denne vaksinen egentlig hjelper mot.

– Det er fremdeles en del som tror at vaksinen også beskytter mot selve flåtten eller sykdommen borreliose. Men vaksinen beskytter bare mot TBE, også kalt skogflåttencefalitt. Dette er en sykdom forårsaket av et virus kalt TBE-virus. Viruset kan smitte til mennesker via flåttbitt, og i sjeldne tilfeller via upastaurisert sau/geite melk – noe vi kun har sett tilfeller av i utlandet.

– I motsetning til Borrelia-bakterien hvor det er liten risiko for smitte de første 24 timene etter flåttbitt, kan TBE-viruset overføres kort tid etter et flåttbitt. De fleste som smittes, cirka 70%, får ingen symptomer, men noen kan få et svært alvorlig sykdomsforløp (hjernebetennelse). Det finnes ingen behandling for sykdommen, men vaksinen beskytter godt, sier hun.

Anbefales i disse områdene

Folkehelseinstituttets anbefaling er at barn og voksne som ferdes mye i skog og mark, og ofte blir bitt av flått langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud bør vurdere vaksinasjon. Risikoen for smitte er høyest i disse områdene. Vaksinen kan gis til alle som er over ett år.

– Mange lurer på hva som mener med at man blir «bitt ofte». Vi sier gjerne at personer som blir bitt to ganger eller mer i løpet av en sesong er i denne gruppen, sier Kerlefsen.

– Hvis man skal på ferie til Sør-Sverige, og for eksempel skal oppholde seg mye ute i skog og mark, og i tillegg vet at man ofte får flåttbitt, ville jeg vurdert å ta vaksinen. TBE er et mye større problem i Sverige. De har mellom 200-300 innmeldte tilfeller årlig, men i Norge har vi cirka ti årlig. I fjor ble det registrert 12 tilfeller av TBE i Norge. De har også hatt et par dødsfall i Sverige knyttet til TBE, i Norge har ingen dødd av sykdommen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik holder du sommerplagene unna

IKKE ALLE TRENGER VAKSINEN: Men Yvonne Kerlefsen hos Flåttsenteret anbefaler at den tas om man ferdes mye i naturen i enkelte områder. Foto: Privat
IKKE ALLE TRENGER VAKSINEN: Men Yvonne Kerlefsen hos Flåttsenteret anbefaler at den tas om man ferdes mye i naturen i enkelte områder. Foto: Privat Vis mer

Har vaksinert hele familien

En som har valgt å vaksinere seg og familien sin, er tobarnsmamma Linn Therese Grønland.

– Årsaken er at vi oppholder oss mye på hytta til foreldrene mine på vestkysten av Sverige. Dette er et område som har stor forekomst av flått med TBE-virus og det er anbefalt at alle som er mye ute i naturen tar den, sier hun.

– Alle i familien har blitt bitt av flått flere ganger, så barna mine på fem og to år har også fått den.

Grønland forteller at familien tok vaksinen på Vaksinasjonskontoret for Follo, hvor det kostet 410 kroner per dose. Man må ta to doser med en til tre måneders mellomrom, men for å få en fullgod vaksine bør man også ta en tredje dose fem til tolv måneder etterpå (før flåttsesong året etter).

Med tre doser per person, blir totalprisen for fire personer nesten 5000 kroner. Ved behov for fortsatt beskyttelse, må familien ta en oppfriskningsdose (booster) med TBE-vaksine cirka fem år etter den tredje dosen.

Prisene for TBE-vaksiner kan variere, da enkelte klinikker tar mer for konsultasjonen. Grønland synes imidlertid det er en billig investering i forhold til det å bli syk, men sier hun ikke hadde tatt vaksinen om de ikke hadde oppholdt seg mye i et område med TBE-smitte.

– Jeg har forståelse for at enkelte foreldre velger å ta vaksinen for sikkerhets skyld selv om de ikke bor i et område med flått som er smittebærere av TBE. Det er tross alt økende forekomst i Norge og plutselig befinner man seg på et sted hvor det er smittebærende flått. Men jeg hadde ikke gjort det selv, understreker hun.

LES OGSÅ: Derfor blir noen barn og voksne mer plaget av mygg enn andre

VALGTE Å VAKSINERE: Hele familien har fått mange flåttbitt i et område med TBE-virus, forteller tobarnsmor Linn Therese Grønland. Foto: Privat
VALGTE Å VAKSINERE: Hele familien har fått mange flåttbitt i et område med TBE-virus, forteller tobarnsmor Linn Therese Grønland. Foto: Privat Vis mer

Sjelden infeksjon i Norge

Selv om man vet at TBE-viruset finnes i flått langs hele norskekysten, er TBE ifølge Kerlefsen fortsatt en sjelden infeksjon i Norge.

– Folkehelseinstituttet har undersøkt flått i enkelte kystområder i Østfold, Akershus, Buskerud, Telemark, Vestfold, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. I alle disse fylkene er det funnet flått som er bærere av TBE-virus, men per dags dato har alle TBE-pasienter blitt smittet i Agderfylkene, Telemark, Buskerud og Vestfold. TBE har vært meldepliktig siden 1975.

– Selv om det er en mulig risiko for smitteoverføring til mennesker i andre fylker, anses risikoen som såpass liten, at man generelt ikke anbefaler at folk som bor i disse fylkene vaksinerer seg. Men dersom man for eksempel jobber i skogen og blir veldig mye bitt av flått, eller man er veldig bekymret for TBE slik at man for eksempel ikke tør å gå i skogen, kan man selvfølgelig velge å vaksinere seg hvis man vil.

Bare nødvendig i enkelte områder

Snorre Stuen er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og forsker på flåttbårne sykdommer. Han ser ikke noen grunn for foreldre å gi barna denne vaksinen, så fremt de ikke oppholder seg i noen av områdene som har fått påvist TBE på menneske.

– Hvis man for eksempel har hytte på Sørlandet eller skal oppholde seg i naturen i områder hvor TBE er påvist, for eksempel i Mellom-Europa, anbefaler jeg at man tar vaksinen. Men i områder hvor det ikke er påvist TBE, er det nok ikke nødvendig.

– Vaksinen beskytter dessuten kun mot TBE og ikke mot andre flåttbårne sykdommer. Den gir for eksempel ingen beskyttelse mot Borrelia-bakteriene, som er mye mer vanlig smittestoff hos flått enn TBE-virus. Man må også vaksinere seg flere ganger for å få en fullgod vaksine. Jeg synes derfor man skal avvente inntil man er i et område hvor det er berettiget risiko for å få TBE-virus, sier han.

Fjern flåtten innen 24 timer

Ifølge Folkehelseinstituttet ble det i 2016 rapportert inn 12 tilfeller av virale infeksjoner i sentralnervesystemet forårsaket av TBE-virus, ingen av dem var barn. I perioden 1994-2016 har totalt 14 barn under 19 år fått behandling på grunn av viruset.

Ifølge Stuen er det nok allikevel flere som kan ha blitt smittet med TBE-viruset, da disse tallene kun viser de som har oppsøkt lege, tatt blodprøve og fått påvist TBE-virus. Tallene sier heller ikke noe om alvorlighetsgraden av smitten.

– Ikke alle utvikler alvorlig sykdom av å bli smittet av TBE-viruset og så langt er det ingen som har dødd som direkte følge av sykdommen i Norge. Men det har vært dødsfall i andre land, legger han til.

Dersom man skulle bli bitt av flått, sier Stuen at det aller viktigste er å få fjernet den innen det har gått 24 timer. Da rekker ikke de fleste smittestoff å bli overført, slik som Borrelia-bakteriene. Dette gjelder imidlertid ikke TBE-virus som kan overføres tidligere.

– Da er det lite sjans for at du får overført smittestoff. Du bør imidlertid følge litt med på bittområdet. Dersom det utvikles en rød ring som er større en fem centimeter i diameter, kan det være mistanke om Borrelia-infeksjon. Da bør du oppsøke lege.

– Dersom du får influensa-lignende symptomer 1-3 uker etter å ha blitt bitt av flått kan du også ha blitt smittet av en flåttbåren infeksjon. Ved alvorlige symptomer bør du oppsøke lege. Så det viktigste man kan gjøre for å forebygge flåttbårne sykdommer, er å fjerne flåtten så raskt som mulig.

LES OGSÅ: Så varm blir bilen i solen

- Lær barna om flåtten

Yvonne Kerlefsen sier det er viktig at barn er ute i skog og mark, men at foreldre bør lære dem om flåtten. I forbindelse med et stort skandinavisk forskningsprosjekt på flått og flåttbårne sykdommer har Flåttsenteret laget undervisningsmateriell rettet mot skolebarn (e-læringskurs, quiz, kahoot, flått-dans). Formålet er forebygging. Se www.flått.info

– Fortell barna hvordan en flått ser ut, hva skal de gjøre dersom de blir bitt av flått, hvordan man skal ta flåtten fort bort og lignende, råder hun.

– Hvis man vet at barna har oppholdt seg i en skog eller hage med mye flått, bør man sjekke barna for flått hver kveld. Sjekk både hud, klær og hår. Det er viktig å sjekke hele kroppen, særlig områder som ikke er så synlige. Skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se. Flåtten kan bite seg fast hvor som helst, men hos barn ser man ofte at flåtten biter seg fast på øvre del av kroppen, som bak øret, i hårfestet, på overkroppen og så videre. Hos voksne er det typisk å få flått på leggene eller bak kneet for eksempel.

Flere tips for å forebygge flåttbitt:

  • Dekk til bar hud hvis du går i områder med mye flått.
  • Gå på stier i stedet for steder med høyt gress, lyng og kratt hvis mulig.
  • Bruk flått/myggmiddel.
  • Gå gjerne med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste trampolineskadene

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer