Brystbetennelse

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brystbetennelse heter mastitt på medisinsk fagspråk. Enkelte kvinner får hyppige brystbetennelser. Kanskje de har spesielt trange eller krokete melkeganger. De fleste ammende kvinner vil imidlertid ikke få ekte brystbetennelse med feber, men midlertidige og delvis tilstoppede melkeganger. 

Melkestase og brystbetennelse - to helt forskjellige ting

Mange er redd for at en melkestase kan være en brystbetennelse, men dette er to forskjellige ting: 

Melkespreng/melkestase = Deler av brystet kan kjennes knudrete og være litt hovent og ømt. Dette opplever alle de første dagene etter fødselen da melkeproduksjonen virkelig setter fart, og også senere under ammeperioden ved f.eks. perioder der barnet har liten matlyst eller at det uregelmessig vil ha melk. Hyppig og ufarlig tilstand.

Ekte brystbetennelse = Dersom brystspreng eller tilstoppede melkeganger har fått stå ubehandlet og det kommer til bakterier, kan det oppstå brystbetennelse. Du vil da få feber og sykdomfølelse. Brystbetennelse er en mindre vanlig tilstand som ofte krever behandling med antibiotika.

Symptomer på brystbetennelse:

  • Begge brystene eller det ene brystet blir hardt, hovent, ømt, varmt og rødt.
  • Høy feber
  • Frostanfall
  • Sykdomsfølelse

Hvordan forebygge brystbetennelse:

  • La barnet selv regulere når det skal ha bryst
  • Unngå å bli nedkjølt eller frossen - trekk og kulde mot brystene kan gjøre vekstbetingelsene for bakterier gode. Benytt varme ullinnlegg når du er ute i trekk og kulde.

Hva du kan gjøre selv ved tilstoppede melkeganger:

  • Forsøk å tømme brystet fullstendig ved å la barnet suge, håndmelke eller pumpe.
  • Du kan styrke utdrivningsrefleksen ved å stryke og massere brystene samtidig som barnet suger.
  • Hvis dette ikke går kan man i forkant forsøke å få i gang utdrivningsrefleksen ved å massere, ta et varmt bad eller dusj. Noen får ut melken ved å håndmelke i badekaret.
  • Hold brystet varmt og drikk rikelig.
  • Kontakt helsesøster og ammehjelp hvis du har behov for ytterligere råd og tips. Telefonnummer finnes i telefonkatalogen. Ammehjelpens nettsider er www.ammehjelpen.no

Hvis det ikke hjelper:

Hvis det ikke hjelper å få løst opp de tilstoppede melkegangene må lege kontaktes. Det samme ved feber og evt. ved pussdannelse i melken. Hold deg mest mulig i ro. Gå til sengs og la andre stelle barnet. Legen vil ta en prøve av melken din, og forordne antibiotika.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 11.01.03
Gjennomlesing og rådgivning v. jordmor Marie Svedberg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer