Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Brystbetennelse

Publisert

Brystbetennelse heter mastitt på medisinsk fagspråk. Enkelte kvinner får hyppige brystbetennelser. Kanskje de har spesielt trange eller krokete melkeganger. De fleste ammende kvinner vil imidlertid ikke få ekte brystbetennelse med feber, men midlertidige og delvis tilstoppede melkeganger. 

Melkestase og brystbetennelse - to helt forskjellige ting

Mange er redd for at en melkestase kan være en brystbetennelse, men dette er to forskjellige ting: 

Melkespreng/melkestase = Deler av brystet kan kjennes knudrete og være litt hovent og ømt. Dette opplever alle de første dagene etter fødselen da melkeproduksjonen virkelig setter fart, og også senere under ammeperioden ved f.eks. perioder der barnet har liten matlyst eller at det uregelmessig vil ha melk. Hyppig og ufarlig tilstand.

Ekte brystbetennelse = Dersom brystspreng eller tilstoppede melkeganger har fått stå ubehandlet og det kommer til bakterier, kan det oppstå brystbetennelse. Du vil da få feber og sykdomfølelse. Brystbetennelse er en mindre vanlig tilstand som ofte krever behandling med antibiotika.

Symptomer på brystbetennelse:

Hvordan forebygge brystbetennelse:

Hva du kan gjøre selv ved tilstoppede melkeganger:

Hvis det ikke hjelper:

Hvis det ikke hjelper å få løst opp de tilstoppede melkegangene må lege kontaktes. Det samme ved feber og evt. ved pussdannelse i melken. Hold deg mest mulig i ro. Gå til sengs og la andre stelle barnet. Legen vil ta en prøve av melken din, og forordne antibiotika.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 11.01.03
Gjennomlesing og rådgivning v. jordmor Marie Svedberg

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer