Brystkreft hos gravide

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år får ca. 2800 norske kvinner brystkreft. 20 av dem er gravide. Å oppdage brystkreft mens man er gravid er dramatisk, og tidlig i svangerskapet anbefales abort. For å sikre god behandling, er det viktig at sykdommen oppdages så tidlig som mulig.  

Hva er brystkreft?

Kreftsykdom vil si at celler i kroppen din vokser ukontrollert og at kroppen ikke klarer å stanse veksten. Brystkreft er en ondartet svulst. Det finnes flere typer brystkreft, de fleste utgår fra brystkjertlene. Friske celler kan noen ganger utvikle seg til ondartede celler - såkalte kreftceller. De vokser da uhemmet, danner en svulst og kan ødelegge de sunne og normale cellene som omgir dem. En kreftsvulst kan vokse inn i blodårer eller lymfeårer og bli ført med blodet eller lymfen til andre steder i kroppen. Der kan de slå seg ned og danne nye svulster. Helbredelsesmulighetene for brystkreft er gode - utsiktene er bedre jo tidligere diagnosen stilles. 

Graviditet og brystkreft

Brystkreft hos gravide er sjeldent, men dramatisk når den rammer. 1 av 3 000 gravide får brystkreft, forteller Professor Erik Wist ved Onkologisk avdeling på Ullevål. Det tilsvarer 20 norske kvinner hvert år og 3% av alle tilfeller av brystkreft hos kvinner i fertil alder. - Ved oppdaget brystkreft før fosteret er 12 uker, anbefales abort, siden det blir for lenge for kvinnen å gå uten viktig behandling. Hvis man er gravid og et godt stykke på vei, kan man operere brystet, men vente med tilleggsbehandling som cellegift og stråling til barnet er født, sier Wist.

Å få barn tidlig forebygger

- Jo tidligere du får barn, og jo flere du får, jo bedre beskyttelse har du mot brystkreft. I dag er gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende gjennomsnittlig 30 år. I Oslo er den 32 år, og den er enda høyere i London. Sammen med et generelt økt alkoholinntak og økning i bruk av østrogenpiller ved overgangsalder, er dette noen av årsakene til de økte tilfellene av brystkreft, forteller professor Wist.

Han kan også fortelle at fysisk aktivitet også virker forebyggende. Flere ganger trening i uka med økt puls har en beskyttende effekt, men all fysisk aktivitet hjelper, sier Wist.

Å bli gravid etter brystkreftbehandling

Kvinner som har gjennomført brystkreftbehandling, anbefales å vente 1-2 år med å bli gravid, på grunn av faren for tilbakefall. De fleste som har gjennomgått brystkreftbehandling får et evt. tilbakefall innenfor de to første årene, etter dette er risikoen redusert. Fruktbarheten kan være redusert etter brystkreftbehandling.

Amming er vanligvis ikke mulig etter gjennomført strålebehandling mot brystet, men vil vanligvis gå normalt fra det friske brystet. LEgemiddelfirmaet AstraZeneca viser til en studie på amming fra et brystkreftoperert bryst og denne viste at 4 av 13 kunne amme.

 

Symptomer - dette skal du være oppmerksom på

Symptomene på brystkreft når du er gravid kan være vanskeligere å fange opp enn ellers fordi brystene forandrer seg mye gjennom et svangerskap. Brystene kan være ømme og melkekjertlene utvikles. Vær allikevel oppmerksom på noen faresignaler:

  • Kul eller klump i brystet eller armhulen
  • Brystvorten peker innover eller peker i en annen retning 
  • Blodblandet eller klar væske fra brystvorten
  • Uregelmessigheter, hevelser og endringer i huden over brystet.
    (Kilde: nhi.no, Kreftforeningen)

Slik undersøker du brystene - se video

Les om hvordan du undersøker brystene dine i artikkelen Sjekk brystene dine

Hjelp - jeg fant en kul!

Hvis du finner en kul bør du oppsøke lege. Alle kuler og forandringer i brystet er ikke kreft, men din lege må avgjøre om du trenger flere undersøkelser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer