Brystkreftrammede Sarahs største ønske var å få amme sønnen sin

Gravid med sitt tredje barn fikk Sarah beskjed om at hun hadde en aggressiv form for brystkreft.

MED SIN NYFØDTE SØNN: Tidlig i graviditeten oppdaget Sarah at hun hadde en klump i brystet. Foto: Kate Murray Photography
MED SIN NYFØDTE SØNN: Tidlig i graviditeten oppdaget Sarah at hun hadde en klump i brystet. Foto: Kate Murray Photography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sarah Whitney (31) har opplevd en svært vanskelig graviditet. Syv uker ut i svangerskapet oppdaget hun nemlig en kul i sitt venstre bryst.

– Jeg var egentlig ikke bekymret i begynnelsen, fordi oddsen for å få brystkreft mens du er gravid er ganske lav, sier hun til Daily News

Sterkt ønske om å amme

Etter flere tester ble det imidlertid slått fast at hun hadde brystkreft grad tre og at hun ville trenge umiddelbar behandling.

Når hun fikk vite nyheten forteller Sarah at hun ikke var i tvil om at hun ønsket å få utført en mastektomi, det vil si å kirurgisk fjerne brystet.

Samtidig hadde hun et sterkt ønske om å kunne amme barnet sitt, om enn bare for en kort stund. 

– Medregnet det å få beskjed om diagnosen og det å miste håret mitt; Den vanskeligste delen for meg var å bli fortalt at jeg ikke ville være i stand til å amme lenge, hvis i det hele tatt, på grunn av de potensielle skadevirkningene medisinen kunne ha på babyen. Det var den viktigste årsaken til at jeg ønsket en fotograf til stede under fødselen, forteller hun til Eglin.af.

LES OGSÅ: Helt grunnløs bekymring forårsaker ofte ammestopp

ET STERKT ØYEBLIKK: Legene besluttet å kun fjerne det kreftinfiserte brystet, for å gi Sarah en mulighet til å amme sønnen sin. Foto: Kate Murray Photography
ET STERKT ØYEBLIKK: Legene besluttet å kun fjerne det kreftinfiserte brystet, for å gi Sarah en mulighet til å amme sønnen sin. Foto: Kate Murray Photography Vis mer

Valgte å ta med fotograf

Med på fødselen var fotograf Kate Murray som fanget det magiske øyeblikket da den nyfødte babyen ble lagt til morens bryst.

De sterke fotografiene viser Sarahs glede da hun fikk oppleve det hun hadde lengtet etter. Til hennes store lykke kunne hun amme babyen sin i to uker, før hun startet neste runde med cellegift. 

En egen Facebookside er opprettet til støtte for Sarah. Her kan man følge hennes videre kamp mot kreften og se hvor bra det går med sønnen Kal-El. Tegneserifans vil kanskje dra kjensel på navnet hans. Kal-El er nemlig Supermanns opprinnelige navn, et navn som foreldrene fant svært passende med tanke på omstendighetene. 

LES OGSÅ: Amme-selfie, en ny Instagram trend?

Kan opereres 

Ellen Schlichting er seksjonsoverlege på Seksjon for bryst og endokrinkirurgi ved Oslo Universitetssykehus. Hun sier man godt kan operere brystkreft mens man er gravid.

– Både mor og foster tåler narkosen. Men hvis man gjør en brystbevarende operasjon, så må man ha strålebehandling og det kan man ikke få om man fortsatt har et barn i magen. Nesten alle som får brystkreft mens de er gravide må ha cellegift, som vi gir cirka seks uker etter at man er operert. Den kan man heller ikke gi mens man fortsatt er gravid, forklarer hun.

RAMMER FÅ GRAVIDE: Men man kan fint operere brystkreft mens man er gravid, sier ekspert på brystkreft, seksjonsoverlege Ellen Schlichting. Foto: Oslo Universitetssykehus
RAMMER FÅ GRAVIDE: Men man kan fint operere brystkreft mens man er gravid, sier ekspert på brystkreft, seksjonsoverlege Ellen Schlichting. Foto: Oslo Universitetssykehus Vis mer

Sjelden hos gravide

Ifølge Schlichting er det sjelden man oppdager brystkreft i forbindelse med graviditet.

– I Norge er det 3000 kvinner som får brystkreft hvert år og det er cirka 200 av dem som er yngre enn førti år. Av disse vil jeg anta at kanskje 25 er gravide. 

Hun legger til at det å være gravid ikke gir dårligere prognose for de som er rammet. – Men unge kvinner med brystkreft har litt dårligere prognose enn eldre, fordi svulsten ofte er mer aggressiv og større når den oppdages hos yngre. Bare det å være ung er en ulempe sånn sett, sier hun.

– En annen ulempe er at man gjerne oppdager svulsten senere på grunn av at brystene under en graviditet er større og vanskeligere å undersøke. Når kvinnene ammer kan det hende at man forveksler brystkreft med tilstoppede melkeganger. Da kan det hende man får diagnosen litt seint, sier hun. 

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ:

- Sjekk brystene dine!

Det sikreste kortet du har for å oppdage brystkreft tidlig, er å sjekke brystene dine selv med jevne mellomrom, oppfordrer Kreftforeningen. Les saken.

 

Får spørsmål om abort

Dersom brystkreften oppdages tidlig i graviditeten (før 18 uker), får kvinnene alltid spørsmål om de vil beholde eller abortere barnet. 

– Det kan være et vanskelig valg for noen, sier Schlichting.

– Oppdages brystkreften tidlig i graviditeten, så kan det være lenge å vente med cellegiftbehandlingen til fullgåtte førti uker. Ofte velger man da å forløse barnet når man har kommet i uke 32. Påvises brystkreft helt i slutten av svangerskapet, kan man velge om man vil ta keisersnitt eller føde vanlig, sier hun.

LES OGSÅ: Hjertelidelsen som rammer gravide er vanskelig å oppdage

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer