Burde pappaperm egentlig hete «slapp-av-perm»?

- Folk som kaller det det, er folk som ikke har barn, sier Ståle Gerhardsen som har laget bok om den hektiske tiden.

IKKE AKKURAT I FERIEMODUS: Ståle Gerhardsen tror ikke fedre flest ser på pappapermen som en ferie. Illustrasjon: Ståle Gerhardsen.
IKKE AKKURAT I FERIEMODUS: Ståle Gerhardsen tror ikke fedre flest ser på pappapermen som en ferie. Illustrasjon: Ståle Gerhardsen. Vis mer
Publisert

Tall fra NAV viser at de fleste fedre tar ut pappapermisjonen sin om sommeren. I tillegg hører vi stadig om fedre som velger å tilbringe pappapermen sammen med barnets mor – helst som noen uker i varmere strøk.

Er det på tide at vi døper om pappaperm til «slapp-av-perm»?

Tobarnspappa Ståle Gerhardsen er ikke enig i at fedre flest ser på pappapermen som en ferie.

- De som gjør det, er folk som ikke har barn, sier han.

- Men det er nok en del fedre som ser for seg å få gjennomført noen hobbyprosjekter, listet ferdig gangen eller pusset ned bilvraket som står urørt i garasjen for tiende året. De fedrene jeg kjenner som har hatt eller er i pappaperm snakker absolutt ikke om det som en ferie. Det går mer i morsmelkerstatning, bibliotekbesøk, åpne barnehager, eller «kan ikke prate i telefonen nå, prøver å få jenta til å sove».

- Folk som sier «slapp-av-perm» aner ikke hva de snakker om. De kan ikke ha hatt med småbarn å gjøre. Ikke på ordentlig.

LES OGSÅ: - Ikke vent med å få barn. Det er dommen idet jeg fyller 41 og starter min fjerde pappaperm.

IKKE BARE FERIE: Boken «Pappaperm» viser både opp og nedturer fra livet i pappapermisjon. Illustrasjon: Ståle Gerhardsen.
IKKE BARE FERIE: Boken «Pappaperm» viser både opp og nedturer fra livet i pappapermisjon. Illustrasjon: Ståle Gerhardsen. Vis mer

Viktig å ha alenetid med barnet

Nylig lanserte han boken «Pappaperm» som er en samling morsomme tegninger fra livet i pappapermisjonen. En bok som typisk nok ble påbegynt da han hadde sin fire måneder lange pappapermisjon.

- Jeg er vant til å konstant tegne, lage, male, skrive og gjøre alskens skapende opplegg, så jeg prøvde jo å ventilere litt med å illustrere en pappapermtegning så ofte som jeg kunne. Jeg rakk ikke mer enn åtte illustrasjoner, sier han.

Gerhardsen tror det er viktig at fedre har pappapermisjonen alene med barnet sitt.

- Det skapes et unikt bånd og det er herlig å herje alene med hus, heim og avkom. Jeg gikk inn i permisjonen med å rydde timeplanen helt. Jeg hadde kun fokus på Thias, og hva han til enhver tid hadde behov for og lyst til å gjøre, forteller han.

- Det viktigste er jo å ha det fint i hverdagen. Senke skuldrene, kose seg sammen, tilbringe tid med hverandre. Blir grøten brent eller glemmer du skiftebleie, så er det ikke verdens undergang liksom. Humor og varme hos alle i flokken hjelper mye. Man blir jo en trøtt zombie, men det er egentlig moro det også.

VIKTIG Å VÆRE ALENE MED BABYEN:  - Jeg hadde kun fokus på Thias, og hva han til enhver tid hadde behov for og lyst til å gjøre, forteller Ståle Gerhardsen. Foto: Amanda Gerhardsen.
VIKTIG Å VÆRE ALENE MED BABYEN:  - Jeg hadde kun fokus på Thias, og hva han til enhver tid hadde behov for og lyst til å gjøre, forteller Ståle Gerhardsen. Foto: Amanda Gerhardsen. Vis mer

Naturlig i forhold til når de fleste barn blir født

Gerhardsen får støtte av forsker Kristin Berg Nordahl ved Atferdssenteret i Oslo, som sier det er ganske drøyt å påstå at menn først og fremst ser på pappapermisjonen som en ferie.

Hun peker på at de fleste norske barn fødes på sommeren. Dette gjør det ganske naturlig at fedrene, som gjerne tar sin del av permisjonen mot slutten av barnets første leveår, er hjemme med barnet på denne årstiden.

- I tillegg er NAVs regler for fødselspermisjon slik at begge foreldre ikke kan ta ut lønnet permisjon samtidig, noe som betyr at de mødrene som er hjemme sammen med fedrene som sommeren sannsynligvis har ferie eller ulønnet permisjon, sier hun.

Hun ser heller ikke på det som noe negativt at foreldre velger å tilbringe en del av denne tiden sammen.

- Å få en baby, enten det er den første eller man har barn fra før, er en stor omveltning i enhver families liv, og å være sammen om foreldreoppgavene en tid før det hektiske barnehagelivet starter kan være bra for både hele familien, sier hun.

- Alenetid med babyen kan være både å ha pappapermisjon uten at mor er hjemme, men også at man har ansvar for babyen mens mor gjør andre ting. For at far og barn skal kunne få tid alene sammen må mor være med på å legge til rette for det, sier hun.

SAMVÆR MED FAR ER VIKTIG: Men forsker Kristin Berg Nordahl mener det ikke er noe galt i at foreldre velger å tilbringe en del av permisjonstiden sammen. Foto: Privat
SAMVÆR MED FAR ER VIKTIG: Men forsker Kristin Berg Nordahl mener det ikke er noe galt i at foreldre velger å tilbringe en del av permisjonstiden sammen. Foto: Privat Vis mer

Samvær med far gir mindre utagerende barn

Nordahl har blant annet forsket på viktigheten av fars samhandling med barna sine. I studien «Barns sosiale utvikling» kom det frem at de barna som hadde fedre som var mye hjemme sammen med dem det første året, viste mindre utagerende atferd som to-åringer og hadde bedre sosial kompetanse som tre-åringer. Men bare dersom samhandlingen mellom fedrene og barna var av god kvalitet ved ett-års alder.

- Det betyr at for å fremme god sosial utvikling hos barna må det både tid og kvalitet til i fedrenes tidlige samvær med barna. God kvalitet i denne sammenhengen betyr blant annet at den voksne er positiv, oppmerksom og engasjert i samhandlingen, og lydhør overfor barnets signaler og behov.

- Dette gjelder like mye for mødre som for fedre, og hva det innebærer vil variere med aktiviteter og situasjon, forklarer hun.

LES OGSÅ: Hva er det fedrene egentlig gjør i pappapermisjonen mens mor er på jobb?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer