Bursdagsfeiring for en tohundrelapp

Glem kakekrig og dyre aktivitetsbursdager – hjemmebursdag er mye morsommere!

BARNEBURSDAG MED MÅTE:  - Foreldre trenger ikke å tømme kontoen for at ungene skal få en fin bursdagsfeiring, mener mødrene vi har snakket med. Foto: Lise Åserud / SCANPIX  Innfeldt: Mammanett
BARNEBURSDAG MED MÅTE: - Foreldre trenger ikke å tømme kontoen for at ungene skal få en fin bursdagsfeiring, mener mødrene vi har snakket med. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Innfeldt: Mammanett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte foreldre velger å kjøpe bursdagskaker til to tusen kroner, mens andre leier inn underholdning i form av klovner og tryllekunstnere.

Men er det virkelig nødvendig å bruke så mye penger på en feiring som vanligvis bare varer i et par timer?

Stor fest for lite penger

– Nei, mener Marte Frimand-Anda som skriver bloggen Casa Kaos

Hun har nylig holdt fødselsdagsfest for datteren på fire år. Det hele ble et svært vellykket kalas for 16 små barn med en prislapp på under 300 kroner.

– Hadde vi kuttet engangsfat og –kopper hadde vi nok holdt oss innenfor tohundrelappen, sier hun.

Treåringen min ble fire år i går. Av oss foreldre, fikk hun en gave som nesten ikke har kostet oss noen ting. Likevel påstår hun selv det er den beste gaven hun noen gang har fått, forteller Marte.

BURSDAGSMATEN: I tillegg til gele serverer Marte pannekaker med nugatti i barnebursdagene. Foto: Privat
BURSDAGSMATEN: I tillegg til gele serverer Marte pannekaker med nugatti i barnebursdagene. Foto: Privat Vis mer

Serverer pannekaker

Marte sier familien hennes liker å ha barnebursdagene sine hjemme, og sparer derfor mange kroner på det. Når det gjelder maten har de valgt en litt utradisjonell rett i bursdagssammenheng.

– Mine to barn elsker pannekaker, og det har blitt fast mat i barnebursdagene hos oss. Da steker vi opp en stabel med pannekaker og setter frem Nugatti, sukker og blåbærsyltetøy til pålegg. Pannekaker er billig, sier Marte.

BURSDAG TIL UNDER 300 KRONER: - Vi kunne gjort det enda billigere om vi ville, sier Marte Frimand-Anda. Foto: Privat
BURSDAG TIL UNDER 300 KRONER: - Vi kunne gjort det enda billigere om vi ville, sier Marte Frimand-Anda. Foto: Privat Vis mer

– Etterpå serverer vi gele. Gele er også billig, enkelt å lage og er alltid en slager hos barna, legger hun til.

LES OGSÅ: - Vi kjøper brukte leker til barna i gave

Barn har andre forventninger

Kaken er gjerne en av hovedattraksjonene i en barnebursdag. Marte er enig i at det er viktig for barna å få en bra kake, men at definisjonen på hva som er bra ikke nødvendigvis stemmer overens med det vi voksne mener.

– Det kunne ikke falle meg inn å bestille kaker til flere tusen kroner. Jeg kan ikke bake og serverer bare posekake.

– Da sønnen min hadde bursdag lagde jeg en Hulken-kake. Lillemann elsket den kaka og snakker fortsatt om den kule Hulken-kaka han fikk til bursdagen sin. Det sier vel noe om at det er vi voksne som setter standarden for hva som er en bra kake, ler hun.

LES OGSÅ: Oppskrift på sjørøverkake 

ENKEL MEN POPULÆR HOS BARNA: Martes sønn snakker fortsatt om den kule Hulken-kaken han fikk i bursdagen sin. Foto: Privat
ENKEL MEN POPULÆR HOS BARNA: Martes sønn snakker fortsatt om den kule Hulken-kaken han fikk i bursdagen sin. Foto: Privat Vis mer

Dropper organiserte leker

Marte pleier ikke å ha organiserte leker i barnebursdagene og hun leier aldri inn klovner eller hoppeslott.

– Vi blåser opp noen ballonger og lar barna få leke fritt. Min erfaring er at de stortrives med det. Vi valgte også bort å sende med barna godteposer hjem, sier hun.

– Jeg tror barna setter mest pris på å ha vennene sine på besøk og få være midtpunktet i de timene bursdagen varer.

SHOPPER PÅ EBAY: - Tidsbesparende og billig, sier Stine Pedersen. Foto: Privat
SHOPPER PÅ EBAY: - Tidsbesparende og billig, sier Stine Pedersen. Foto: Privat Vis mer

Lurt å være ute i god tid

Stine Pedersen skriver bloggen Diaper Diva Diary. Hun mener at det ikke er vanskelig å lage en veldig rimelig bursdagsfest og at et av triksene er å være ute i god tid.

– Bestill det du trenger på Ebay, sier hun. – Ebay gir deg temapynten du trenger for en slikk og ingenting. I tillegg slipper du å saumfare alle lekebutikker for å lete etter det du trenger.

Lettvint men fint

Når det gjelder kaker og godteri til festen, mener Stine man bør lage lettvinte ting som ser litt mer avanserte ut enn de egentlig er - som for eksempel marshmallows på pinne.

Alt man trenger å gjøre er å dyppe marshmallowsene i litt smeltet sjokolade og deretter dyppe dem i valgfri strøssel. En sikker suksess hos barna!

LES OGSÅ: Slik lager du fargerik pinneis

SER PROFT UT: Stine tipser blant annet om å dyppe mashmallows i sjokolade og strøssel. Foto: Privat
SER PROFT UT: Stine tipser blant annet om å dyppe mashmallows i sjokolade og strøssel. Foto: Privat Vis mer

6 tips for å holde bursdagskostnadene nede:

1. Lag invitasjonene selv

Om du ikke er av den kreative typen, finnes det massevis av steder på nettet hvor du kan laste ned og printe ut gratis invitasjoner. Ta for eksempel en titt på sidene Flotte kort og Barnas dag.

2. Kjøp dekoren på Ebay

Å bestille partyutstyr fra Kina er nok ikke det mest miljøvennlige alternativet, men det er definitivt billig. Dersom du ønsker et kjent tema for bursdagsfesten din og du er ute i god tid, kan du på Ebay kjøpe alt fra gassballonger til servietter og papptallerkener.

I tillegg sparer du tid på å slippe å lete rundt etter det du trenger i forskjellige forretninger.

BALLONG BONANZA: Ballonger koster ikke mye og er kjempemorsomme for store og små. Foto: Mammanett
BALLONG BONANZA: Ballonger koster ikke mye og er kjempemorsomme for store og små. Foto: Mammanett Vis mer

3. Velg et enkelt tema

I stedet for å arrangere barnebursdag med et filmtema eller en spesiell karakter, velg et tema som det er enkelt å finne tilbehør til og som gir deg mulighet til å bruke ting du allerede har.

I stedet for å ha tema som «Frost» eller «Biler», gå for en «Rosa» eller «Blå» feiring. Du kan be alle gjestene kle seg i denne fargen og pynte med ting du finner hjemme.

4. Få en enkel kake til å se avansert ut

En enkel rund ferdigpose-kake blir straks en temakake når den pyntes med (vaskede!) småleker som legoklosser eller biler. Eller hva med en godterikake pyntet med all slags smågodt?

SPISER GELE MED SUGERØR: Artig og billig moro for barn i alle aldre. Foto: Mammanett
SPISER GELE MED SUGERØR: Artig og billig moro for barn i alle aldre. Foto: Mammanett Vis mer

5. Lag din egen dekor

Å lage pynten selv kan være tidkrevende, men kostnadsbesparende. Pom Poms til å henge i taket kan lages av servietter, mens vimpler lager du av farget papir som du klipper i den formen du ønsker og limer de på en hyssing. 

Pynt også med barnas leker som dukker, biler eller lekedyr.

6. Gå for ukompliserte og gratis aktiviteter

Har du forsøkt å la barna spise geleen med sugerør? Dette er en aktivitet som koster nesten ingenting, som er veldig morsom (tenk å endelig få lov til å slurpe!) og som holder barna okkupert en god stund.

En annen morsom lek er «Hvem kan først lage en mumie?». Del barna inn i to lag og gi dem noen doruller hver. Det laget som først klarer å lage en mumie ved å surre en av deltakerne inn i dopapir vinner.

Andre rimelige aktiviteter er ballongleker, stol-leken og blindebukk.

LES OGSÅ: - Hvor mye penger bruker du på barneklær i måneden?

PAKK INN EN MUMIE: En morsom lek som koster lite. Foto: Mammanett
PAKK INN EN MUMIE: En morsom lek som koster lite. Foto: Mammanett Vis mer

Del saken på Facebook

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer