UNGE FORELDRE: Camilla Larsen (17) og Sondre Kleppe (20) ønsket begge å stifte familie i ung alder.  Foto: Svein Egil Økland Foto
UNGE FORELDRE: Camilla Larsen (17) og Sondre Kleppe (20) ønsket begge å stifte familie i ung alder. Foto: Svein Egil Økland Foto Vis mer

Camilla (17) og Sondre (20) valgte å bli unge foreldre

- Det var en svært gjennomtenkt og felles avgjørelse.

Publisert

– Karakterene mine har faktisk gått opp etter at jeg ble mor, så ingen kan si at det trenger å ha en negativ innvirkning på utdannelsen, legger hun til med et smil. 

Camilla er samboer med Sondre (20) og sammen har de datteren Adelen som ble født i februar i år.

Ikke opptatt av festing

Mens jevnaldrende er mest opptatt av fest og moro, hadde både Camilla og Sondre et ønske om å stifte familie i ung alder.

– De aller fleste vil nok si at man først bør få på plass utdanning og økonomi, og hvorfor det haster sånn. Likevel hadde jeg et utrolig stort ønske om å bli mor, og det var det som stod i fokus i livet mitt.

- For mange høres det kanskje rart ut, men jeg følte meg klar til å bli mor i en alder av 16 år, forklarer Camilla.

LES OGSÅ: 17 år og gravid, vi skal klare det!

Tar datteren med i timene

Som skoleelev har Camilla en litt annen hverdag enn de fleste andre mødre med barn på samme alder.

De dagene Sondre jobber dagtid i vekterjobben på flyplassen, har hun den fire måneder gamle datteren med seg på skolen.

- Adelen har til nå vært veldig rolig av seg så det har fungert bra. Det krever naturligvis litt ekstra av meg å både konsentrere meg om Adelen og om skolen, men jeg har vært fullt klar over det, sier hun.

Camilla går musikklinja og har fått privattimer i instrumenter mens vennene hennes har fritime. I disse timene hjelper de henne med å passe på Adelen.

- Hun har også vært med når jeg har hatt sangtime, og da satt jeg og sang med henne på fanget. Så det å gå på skole med baby er fullt mulig, det bare krever litt ekstra innsats, sier hun. 

Stortrives som ung pappa

De øvrige dagene er Sondre hjemme med datteren og fra august av går han ut i pappapermisjon. Den unge pappaen stortrives med sin nye tilværelse.

– Det å være pappa er fantastisk, sier han. – Det å få oppleve dagene med Adelen og se utviklingen hennes er utrolig spennende.

LES OGSÅ: - Hvordan skal jeg klare dette alene?

GJENNOMTENKT:  - Vi har ikke angret et sekund, sier de to unge foreldrene.  Foto: Svein Egil Økland Foto
GJENNOMTENKT: - Vi har ikke angret et sekund, sier de to unge foreldrene. Foto: Svein Egil Økland Foto Vis mer

Gjennomtenkt avgjørelse

Camilla og Sondre forteller at det å få barn i ung alder, var en svært gjennomtenkt og felles avgjørelse.

– Det var mange ting som måtte vurderes før vi tok et så stort valg, som om vi var klare for det, om vi hadde økonomi til det osv. Likevel endte vi opp med at det var den rette avgjørelsen for oss å bli foreldre i så ung alder, og vi har ikke angret et sekund, sier de to.

LES OGSÅ: «Ingrid» (14) skulle adoptere bort sønnen

Unge mødre har mer energi

På spørsmål om det er bedre å bli mor tidlig, svarer Camilla at hun ikke tror alder er det avgjørende.

– En ung kvinne som føler seg klar for å bli mor, kan være en bedre mor enn en eldre mor som ikke føler seg klar, og motsatt, mener Camilla.

– Dersom jeg skal nevne noen ting som er positivt med unge mødre er det nok at vi har mye energi til å følge opp og leke med barna våre, og er mer åpne for ting.

- Eldre mødre har mer livserfaring, men det tror jeg ikke nødvendigvis alltid er positivt, fordi man vil prøve å beskytte barnet sitt fra alt man selv har opplevd som negativt. Da vil ikke barnet på samme måte få finne ut av ting selv, fordi de blir beskyttet fra alt.

Les Camillas blogg

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer