Vannkopper

Camilla (29) ble innlagt på isolat med vannkopper

Voksne som får vannkopper kan bli utsatt for alvorlige komplikasjoner.

SMERTEFULL OPPLEVELSE: Camilla fikk et ekstremt utbrudd av vannkopper. De var over alt, både på utsiden og innsiden av kroppen. Foto: Privat
SMERTEFULL OPPLEVELSE: Camilla fikk et ekstremt utbrudd av vannkopper. De var over alt, både på utsiden og innsiden av kroppen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg hadde vannkopper over absolutt hele kroppen. Ikke bare på utsiden, men på innsiden av kroppen også. Det var spesielt ubehagelig å ha vannkopper nedover i spiserøret, forteller Camilla Hagen Solem (29).

For noen uker siden ble tobarnsmoren brått og uventet syk, da sønnen hennes på syv år fikk vannkoppene ante hun nemlig ikke at hun stod i fare for å bli smittet.

Camilla forteller at sykdommen startet som en omgangssyke og at hun følte seg veldig slapp.

– Men jeg hadde en eksamen, så jeg tenkte at jeg bare måtte ta meg sammen og fullføre. Jeg tok paracet mot feber, fullførte eksamen og ble sengeliggende da jeg kom hjem. Da jeg oppdaget noen blemmer oppsøkte jeg legen, men han var også usikker på om det kunne være vannkopper fordi han syntes den var litt rar i fargen.

– Samme natt blusset det opp over hele kroppen og det var ikke lengre tvil om at jeg hadde fått vannkopper. Dagen etter var feberen min så høy at jeg husker lite av det som skjedde, men jeg hadde utrolig vondt i magen, i ryggen og foran i lungene. Mannen min kjørte meg til sykehuset hvor jeg ble lagt inn på isolat for å forhindre at jeg skulle smitte andre, forteller hun.

Trodde hun hadde hatt vannkopper tidligere

På sykehuset fikk Camilla intravenøs væske fordi hun var så dehydrert. Legene ønsket også å overvåke henne i noen dager i tilfelle hun skulle pådra seg lungebetennelse eller en infeksjon.

– Det viste seg at jeg hadde fått et omgangssykevirus i tillegg, noe som mest sannsynlig hadde sammenheng med vannkoppene. Jeg ble litt nervøs av at legene var så opptatt av at jeg hadde vondt for å puste, men det verste var at jeg synes det var så utrolig ekkelt. Du føler deg urein med utslett over hele kroppen og det er ubehagelig å dusje. Det gjør vondt og klør noe helt ekstremt, sier hun.

Camilla forteller at hun tidligere hadde forhørt seg med foreldrene sine om hvorvidt hun hadde hatt vannkoppene som liten eller ikke. Men de var usikre fordi ikke alle barn blir like syke av vannkoppene, noen får kanskje bare én prikk og litt feber.

– Da vi for fire år siden ble invitert i en barnedåp, fikk vi høre at flere i familien hadde vannkoppene. Siden jeg var gravid med datteren min og jeg ikke visste om jeg hadde hatt dem eller ikke, valgte jeg å bli hjemme. Jeg tok da kontakt med legen min for å få testet meg og ifølge testen hadde jeg hatt dem.

Det viste seg imidlertid at legekontoret hadde gjort en tabbe; de hadde ikke testet henne for vannkoppene men for meslinger.

– En årsak til at jeg ikke har hatt sykdommen tidligere, er nok at jeg ikke gikk i barnehagen som liten. Det er jo ganske vanlig å bli smittet der og i den alderen. I ettertid tenker jeg at det var utrolig flaks at jeg allikevel aldri dro i den barnedåpen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik sjekker du om barna og du selv har fått vaksinene dere trenger

Våknet om natten av kløen

Camilla er nå hjemme fra sykehuset, men er fortsatt syk. Legene har fortalt henne at hun vil ha nedsatt immunforsvar en god tid fremover og at hun må ta det med ro og ikke anstrenge seg.

– Jeg har fortsatt mange blemmer og nye dukker opp hele tiden. Det tar også veldig lang tid før de tørker ut, men kløen har heldigvis gitt seg. Kløen var helt ekstrem, nå vet jeg litt om hva ungene våre går gjennom. Jeg våknet om natten av at det klødde og hadde veldig vondt i kroppen.

– Jeg har forsøkt ulike ting som hvitvask og medisiner som man kan få som voksen for å dempe symptomene. Det som fungerte aller best var faktisk god gammeldags lindring med potetmel, så det anbefales virkelig!

LES OGSÅ: Alle fem barna fikk vannkoppene samtidig: - Det ble noen tøffe dager!

Voksne bør alltid kontakte lege

Ifølge Helsenorge.no er vannkopper mest smittefarlig 1–2 døgn før utbruddet/blemmene kommer, men det kan smitte så lenge det kommer nye utslett. De fleste får vannkopper som barn og som hovedregel bare én gang.

Mens barn som regel blir bra igjen av seg selv bør voksne, tenåringer, eldre, babyer, gravide og personer med svakt immunforsvar, kontakte lege så snart de oppdager at de er smittet.

Overlege Marianne A Riise Bergsaker ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer på Folkehelseinstituttet, forteller at voksne ofte blir mer syk enn barn når de får vannkopper.

– Barn får som oftest en mild sykdom med lett feber og kløende utslett. Større barn og voksne, i tillegg til personer med immunsvikttilstander, blir oftere mer syk. De får mer feber og utslett, og får oftere komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen hos barn er bakteriell infeksjon i utslettet, mens voksne oftere får vannkoppe-lungebetennelse. I sjeldne tilfeller kan vannkopper også angripe sentralnervesystemet og gi hjernebetennelse, sier hun.

– Vannkopper er veldig smittsomt. Det betyr at de aller fleste får sykdommen som barn og dette gjelder flere enn 9 av 10. Om du er usikker kan du få tatt en blodprøve hvor det blir undersøkt om du har hatt sykdommen. Har du ikke hatt vannkopper før du blir voksen, anbefales det å vaksinere seg. For å få god effekt trengs det to doser.

Gravide kan smitte fosteret

Dersom du som gravid kommer i kontakt med noen som har vannkopper, er det ingen grunn til bekymring dersom du har hatt det som barn eller om du er vaksinert. Er du imidlertid usikker kan legen din ta en blodprøve som gir deg svar.

– Enkelte mener at gravide er mer utsatt for å få alvorlig vannkoppe-lungebetennelse enn andre voksne. I tillegg kan den gravide smitte fosteret slik at det også gjennomgår vannkopper i fosterlivet. I sjeldne tilfeller kan det føre til fosterskader. Hvis mor utvikler vannkopper rett rundt fødselen kan det nyfødte barnet bli veldig syk hvis det ikke får forbyggende behandling, sier Bergsaker.

Men selv om man har hatt vannkopper som barn, kan man allikevel oppleve å bli veldig syk av viruset i godt voksen alder. Voksne kan nemlig få helvetesild (Herpes Zoster).

– Etter at vi har hatt vannkopper legger viruset seg i «dvale» i nervesystemet og etter hvert som årene går kan viruset bli «aktivt igjen». Viruset beveger seg langs en nerve og kommet til syne på hudoverflaten som væskefylte blemmer i et avgrenset område, forklarer Bergsaker.

– Dette er ofte kombinert med smerter, noe navnet helvetesild beskriver. Det finnes vaksiner mot helvetesild som er beregnet på personer over 50 år.

LES OGSÅ: Gravide bør unngå smitte av den femte barnesykdommen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer