Doula

Caroline (25) fikk «fødehjelp»​: - En drømmefødsel!

Stadig flere norske kvinner velger å ha med seg en doula i forkant av og under fødselen.

GOD FØDSEL: 17. juni i år kom lille Lucas Martin til verden, godt hjulpet av en doula som gjorde fødselen til en god og positiv opplevelse for mamma Caroline.  Foto: Linn Karen Førland
GOD FØDSEL: 17. juni i år kom lille Lucas Martin til verden, godt hjulpet av en doula som gjorde fødselen til en god og positiv opplevelse for mamma Caroline. Foto: Linn Karen Førland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Dette vil jeg gjøre igjen! Når skal vi ha neste?» hadde Caroline Røseplass (25) strålt mot samboeren Raymond Odden (26), nærmest euforisk. Endorfinene og oksytocinen pumpet i kroppen. På brystet lå den lille bylten som hadde hatt det så travelt med å komme seg ut noen timer tidligere og knuget de små fingrene mot huden hennes. Livets vakreste øyeblikk, hva er mer fantastisk enn en fødsel? Det hadde tatt i overkant av to timer. Hun hadde ikke engang rukket å bli sliten. Doulaen som hadde bistått med sitt betryggende nærvær hadde trukket seg stille tilbake, uten at de hadde enset det.

LES OGSÅ: Fødselen: Vondt, intenst og fantastisk

Raymond smiler av den spontane førstereaksjonen til Caroline, bare to dager tidligere. Mer nøyaktig den 17. juni 2016. Da hans førstefødte kom til verden. Carolines sønn nummer to. Lucas Martin Røseplass Odden, 54 cm, 3840 gram. Den nybakte pappaen ler, sier han er klar for et helt fotballag. Sønnen hans ligger uforstyrret i en babybag på sofaen hjemme i stua på Ellingsrud. Tottenham-bodyen i størrelse 56 er på, pappa har sørget for at han har reserve­drakten også. 

– Det var så deilig at det gikk så fort, etter tre press var han ute, forteller Caroline, uforskammet opplagt. 

– Det var en drømmefødsel. Hun stråler fremdeles. Det var dette hun bestilte. En god fødselsopplevelse. For det er bare fire år siden hun tenkte «Aldri mer».

LES OGSÅ: Bildene som viser hvordan en fødsel egentlig er

Det var da Dino kom til verden. Dette er slik Caroline husker sin første fødsel: De uutholdelige riene hadde pågått i over 13 timer da jordmor hadde hastet henne ned i en rullestol og løpt med henne gjennom korridoren mot fødestua. Hun virket stresset og oppkavet «Han stopper å puste for hver rie!» skal hun ha ropt. Caroline ble livredd. Hun ante ikke hva som skjedde, skulle hun inn til keisersnitt? Han dør, tenkte hun, han dør! Skjær ham ut! Alt føltes kaotisk.  

Det viste seg å være mindre kritisk enn Caroline fikk inntrykk av. At fosterlyden blir lavere under rier er ikke uvanlig, det vet hun i dag. Dino ble født vaginalt, han manglet et øre, men ellers var han frisk. Men frykten hun hadde følt hadde gravd seg inn i hukommelsen. Hennes livs største øyeblikk husker hun som et mareritt. Derfor ble dette så viktig da hun ble gravid på nytt: Å føle seg trygg på at det skulle gå bra. Å være bedre forberedt. Det var da hun bestemte seg for å oppsøke en doula, som skulle guide henne gjennom både svangerskap og fødsel, både på det emosjonelle og praktiske plan. 

LES OGSÅ: 5 ting mange ikke vet om det å føde på sykehus

Men i hvilken grad følger en fødsel regien? Hvor forberedt kan man være? Og drømmefødselen, kan den bestilles? Finnes den i det hele tatt? 

Smertene kan man ikke unngå, de er uten sidestykke. Stearinlys og dempet mantramusikk har lite å stille opp med når riene, som velter seg igjennom kroppen som en tsunami, kommer hvert annet minutt. Men for en del fødende er faktisk ri-smertene helt overkommelige fordi de puster godt, er svært avspent i kroppen, beveger seg fritt og føler seg trygge.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

TRYGG FØDSEL: Doula Kristin passer hele tiden på. Foto: Linn Karen Førland
TRYGG FØDSEL: Doula Kristin passer hele tiden på. Foto: Linn Karen Førland Vis mer

Doulatjenester er blitt populære i USA, hvor abort-doula og døds-doula er det neste. Men også i Norge er det stadig flere som velger å bli ledsaget av en doula når de skal føde. Men doula er mer en gjenopplivet tradisjon enn en ny trend. Doula er gresk og betyr tjener. I antikkens Hellas var doulaen kvinnens nærmeste tjener, som også hjalp til under fødsel. Også i Norge var det vanlig å ha en hjelpekone, gjerne et helt kvinnefellesskap som bisto kvinnen før, under og etter fødsel. Datidens doula var ofte en nabokone, en søster eller en mor. Helt til sykehusene tok over fødslene og disse hjelpsomme kvinnene ble overflødige. En urgammel tradisjon er med andre ord tilbake. LES OGSÅ: 3 ting du bør ha i sykehusbagen

Å være forberedt og trygg

Vi spoler fram igjen til 2016. På Facebook beskriver Doulahjerte aka Kristin Løftingsmo tjenestene sine som alternative og holistiske. Mange doulaer baserer praksisen sin på nettopp holistisk behandling. Det er på hennes behandlingsrom på Frøyaklinikken i Oslo vi møter Caroline for første gang noen uker tidligere. Der hun ligger høygravid, veltet over på siden på massasjebenken med lukkede øyne, dempet belysning og blomsteressenser i luften. 

– Det er noe helt nytt å kunne slappe av på den måten under graviditeten. Å bare kunne fokusere på deg selv og barnet, og bli knadd på. Når du har vondt, er det fantastisk, forteller Caroline.

Her har hun vært til flere behandlinger de siste månedene. Her har hun fått svangerskapsmassasje og akupressur, som er trykkmassasje på blant annet punkter som skal lindre bekkenløsningsmerter eller rier under fødsel. Her har hun øvd pusteteknikker som skal være et verktøy under fødsel, ved at den fødende holder fokus på pust og positive tanker, slik at smertene blir sekundære. De har gått igjennom avspenningsøvelser og naturlige fødestillinger, og kanskje viktigst av alt – hun har fått kunnskapen hun følte hun manglet ved forrige fødsel.  

– Det føles fantastisk å være godt forberedt, å ha en plan, slik var det ikke sist, forteller Caroline, mens hun får et sjal knyttet rundt magen. Caroline står på alle fire, Kristin løfter henne opp, bruker sjalet for å trekke vekten av magen bort fra bekkenet. Robozo-sifting heter teknikken som skal hjelpe den gravide med avspenning av livmoren, muskler og sener i bekkenet, slik at barnet kommer i riktig posisjon med hodet ned.

– Å føle seg trygg er viktig, supplerer doulaen. 

– Da står du mye bedre i smerten, og det blir mye lettere å akseptere at ting ikke alltid blir som man hadde tenkt.

LES OGSÅ: Stadig flere tar keisersnitt

For hvor mye kan man egentlig planlegge? I tillegg til å forberede kroppen fysisk og mentalt på en fødsel, finnes det en rekke praktiske forhold som kan tilrettelegges, ønsker som mange kvinner ikke er klar over at kan innfris, som de kanskje ikke engang vet at de har. 

– Dempet lys, ro og sen avnavling, det var ingen som fortalte meg om disse mulighetene, forteller Caroline.

Hun er glad for at hun har doulaen med under fødsel som en buffer, som verner om henne, og sørger for at ønskene hennes blir tatt hensyn til. En doula er ingen beskyttet tittel, hun erstatter ingen jordmor, og Kristin er svært opptatt av ikke å være i veien for fagpersonell, men ønsker å kunne legge til rette for at mor og barn, og den nybakte familien, skal få det hun kaller «den gylne timen».  

BRA FØDSEL: Lucas Martin fikk en god fødsel – men litt gråt hører med uansett! Foto: Linn Karen Førland
BRA FØDSEL: Lucas Martin fikk en god fødsel – men litt gråt hører med uansett! Foto: Linn Karen Førland Vis mer

– Målet er at mor kan ha barnet hos seg lengst mulig, og gjerne komme i gang med ammingen, forklarer Kristin, og legger noen dråper med blomstermedisin under tunga til Caroline.

– Verdens eldste medisin, forteller Kristin.

Det homeopatiske middelet skal lindre smerter i forbindelse med bekkenløsning, men skal også hjelpe for å modne livmoren. Produktene som brukes under behandling er mange, navnene langt fra farmasøytiske: «Soul support emergency» skal virke mot traumer og «calling all angels» skal gi ro. Men doulaeffekten skal du ikke kimse av. For forskning fra den medisinske Cochrane-databasen slår fast at det finnes en effekt: «Kvinner føder raskere, med mindre smertelindring, færre operative inngrep, og parene opplever fødselen som mer positiv.»

Effekten kan blant annet skyldes at doulaen gjør kvinnen trygg og avslappet og dermed forhindrer frykt og angst. Følelser som kan føre til større produksjon av blant annet adrenalin, som igjen kan hemme de naturlige fødselshormonene oksytocin og endorfin. 
Det handler om å gi omsorg til den fødende, kontinuerlig. Eller som det engelske uttrykket presiserer det: «to mother a mother». Men hvorfor er det bare er en kvinne som kan gi denne omsorgen? Hva med far? Tar doulaen fars plass? 

Kristin rister avkreftende på hodet. Hun er opptatt av at også far skal bli sett, og ta del. Derfor møter hun alltid både mor og far før fødsel, hvis de ønsker det.

– Det er uhyre viktig å involvere far, presiserer hun. 

– En god doula er en trygg klippe som kjenner til alle kvinnens ønsker, og kommunikasjonen mellom mor og doula er gjerne ikkeverbal.

Hun vet når hun skal trå til, hente vann, kluter, eller gi massasje eller akupressur. Men hun vet også veldig godt når hun skal trekke seg tilbake. 

Siste behandling på Frøyaklinikken er over, neste gang de treffes er fødselen mest sannsynlig i gang.

– Ring meg med en gang ved første rie, sier Kristin og vinker Caroline ut døra. Tryggheten ligger i nettopp dette, tilgjengelighet. Både før, under og etter fødsel. Når riene kommer, vil Kristin dukke opp på døra hjemme, som tjenerne i gamle Hellas. Hun vil pjuske litt, gi henne teppe og te, støtte henne når hun går i trappene og beveger hoftene for å få riene sterkere. Før de i samlet flokk, når tiden er inne, kjører til sykehuset. 

– Jeg kjenner at jeg gleder meg, smiler Caroline og lukker døra bak seg, klar for det som venter. Det blir en veldig lang nedtur om det ikke blir som planlagt.

Det ble det ikke. Caroline erfarte at en fødsel ikke trenger å være en forferdelig opplevelse. Som studiene sier, kan en trygg og avslappet kvinne, forebygge smerter og gjøre fødselen til en bedre opplevelse. En god opplevelse. Men som også Caroline fikk bekreftet: resten er opp til tilfeldighetene. Livets mirakel skjer stort sett av seg selv. I fri regi.

FAR OG SØNN: Også far skal stå i fokus under fødselen, og Raymond fikk mange gode og rolige øyeblikk med junior. Foto: Linn Karen Førland
FAR OG SØNN: Også far skal stå i fokus under fødselen, og Raymond fikk mange gode og rolige øyeblikk med junior. Foto: Linn Karen Førland Vis mer

Vannet hadde gått dagen før. Det hadde vært en fin og rolig dag, riene hadde ennå ikke begynt. Hun hadde sovet tungt hele natten, mens Raymond hadde ligget på vakt. Da riene kom morgen etter, var hun uthvilt. Klar. Hun følte seg både sterk og trygg. 

Alt skjedde så fort. De rakk ikke ringe Kristin før de var på sykehuset. Fødselen var i gang da doulaen kom. Nesten ubemerket. Caroline husker det hele i bruddstykker. Hun kjente den lindrende massasjen under riene, møtte det trygge blikket da hun kjente at smerten ble så overveldende at panikken nesten tok henne. Men så skiftet hun fokus, slik hun hadde lært, og klarte å puste seg igjennom riene, hente seg inn igjen. Mens Raymond trøstet og klemte, holdt spyposen og tørket oppkast. Og når smertene igjen tok tak, og hun ropte «jeg orker ikke mer!» hørte hun Kristins beroligende stemme som en sval bris gjennom rommet «pust, pust …»

Og lett som en vind forsvant hun også ut av rommet, da mor og far med tette panner smilte med blanke øyne, over det lille mirakelet som til syvende og sist handlet om dem, om den ubeskrivelige foreldrekjærligheten som oppstår helt umiddelbart, om den overveldende tilknytningen. Om denne nye, lille familien. Den gylne timen. 
redaksjonen@kk.no

Fotografen: Linn Karen Førland er både fødselsfotograf og doula, og har tatt bildene til denne reportasjen. På dottylove.no kan du se mer av fødselsbildene hennes.

Doula i Norge

  • Doula er gresk og betyr kvinne som tjener, og dagens doula er en moderne variant av en urgammel tradisjon, nemlig at den fødende fikk hjelp fra tjenerskapet eller fra nabokvinner eller familie i svangerskap, fødsel og barseltid.
  • Doula er ikke en beskyttet tittel, og man trenger ingen formell utdannelse. En doula gir fysisk, psykisk og praktisk støtte til par som skal ha barn. Doulaen er en privat tjeneste, utbredt i blant annet USA og mange europeiske land, og er nå en økende trend i Norge. 
  • Rektor ved Doulaskolen, Gry Aksnes, har utdannet ca. 100 kvinner til doula, kursleder og terapeut siden oppstarten i 2009. Hun mener at doulaen bør bli en større del av fødselsomsorgen ved norske sykehus, for å supplere jord­mødrene. Jordmormangelen er stor spesielt i sommerhalvåret, og jordmødre må gjerne assistere flere fødsler samtidig, og dessuten går de i skift. 
  • Har du en doula, vil hun garantere at hun er til stede og tilgjengelig under hele fødselsforløpet fra første ri til et par timer etter at babyen er født. En doula erstatter ikke en jordmor, men er først og fremst en emosjonell støttespiller under en fødsel.
  • Antall fødselsoppdrag er ikke registrert, men det antas å være minst 50 doulafødsler i året. 
  • Doulatjeneste er privat og hver doula har sine egne priser. Det kan koste fra 8000 kroner til det tre-, firedobbelte for en doulapakke som innbefatter både flere gravid­massasjer, svangerskapskurs, hjemmebesøk både før og etter fødsel, døgnberedskap i ukevis rundt termin, doulastøtte under hele fødselsforløpet og hjelp til ammestart og annet i barseltiden.

Kilder: Norsk Doulaforening, Doulaskolen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer