TØFF START PÅ LIVET: - Livet ble totalt snudd på hodet da vi fikk vite at vi ventet et hjertesykt barn, forteller Charlotte. Foto: Privat
TØFF START PÅ LIVET: - Livet ble totalt snudd på hodet da vi fikk vite at vi ventet et hjertesykt barn, forteller Charlotte. Foto: Privat Vis mer

Charlotte (23) fikk livet snudd på hodet etter ultralyden

Charlotte er mamma til fire måneder gamle Leonel som er født med en hjertefeil.

Charlottes historie begynner i november i fjor, da hun var kommet til uke 28 i svangerskapet. Det var på tide med ultralydundersøkelse og i bilen på vei til Kvinneklinikken i Tønsberg ble hun med ett uvel.

I etterkant kan det virke som om hun fysisk følte på seg at noe var galt med babyen i magen.

– Jeg tror jeg stilte jordmor et enkelt spørsmål som «hvor stort tror du hjertet hans er nå?» Så går det fem minutter før hun tilkaller en annen jordmor som kommer og kikker sammen med henne, forteller Charlotte.

Jordmødrene oppdager at det er noe som ikke stemmer med babyens hjerte og de henviser henne derfor til Rikshospitalet i Oslo.

Knakk sammen

En uke senere får Charlotte her bekreftet det jordmødrene hadde fryktet. Hjertespesialisten på Rikshospitalet avdekker at sønnen har en innsnevring på hovedpulsåren.

Selv om legene forteller henne at dette er noe de «lett kan fikse», knekker Charlotte sammen når hun får beskjeden.

– Livet ble totalt snudd om, vi ventet et hjertesykt barn. Hvordan skulle vi klare dette? sier hun.

I tiden frem mot fødsel må Charlotte og samboeren hennes møte opp på jevnlige kontroller i Oslo, hvor legene følger barnets utvikling tett.

LES OGSÅ: Mitt hjertebarn

Sterk opplevelse

I slutten av februar kommer Leonel til verden på Rikshospitalet i Oslo. I motsetning til andre nyfødte får han ikke ligge i morens armer de første timene, men blir tatt rett inn på sykehusets intensivavdeling.

RETT PÅ INTENSIVEN: Charlotte synes det var sårt å ikke kunne ha sønnen hos seg de første timene på sykehuset. Foto: Privat
RETT PÅ INTENSIVEN: Charlotte synes det var sårt å ikke kunne ha sønnen hos seg de første timene på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Charlotte forteller at det var en sterk opplevelse da hun etter noen timer endelig fikk se og holde ham for første gang.

– Å se barnet sitt koblet til masse ledninger var helt forferdelig, i tillegg ble han kvalm og uvel av medisinene han fikk. Men bare det å se ham gjorde godt, forteller hun.

Tøffe dager på sykehuset

Charlotte opplevde de første dagene på sykehuset som svært vanskelig.

Leonel sovnet hver gang han ble ammet og måtte derfor få mat fra sonde.

I tillegg syntes hun det tok alt for lang tid før legene ble enige om hva som skulle skje videre med sønnen hennes.

 – Det tok veldig lang tid før vi i det hele tatt fikk snakke med noen om tilstanden hans, men til slutt fikk vi en glad nyhet. Tilstanden var ikke kritisk og vi kunne få lov å reise til Tønsberg Sykehus hvor vi skulle følges opp for å se hvordan det utvikler seg, forteller hun.

LES OGSÅ: Ung mamma og alvorlig hjertesyk

Godt ivaretatt

På sykehuset i Tønsberg bodde den lille familien et par dager før de fikk lov til å reise hjem. Etter to uker var de endelig kommet hjem med sønnen sin.

I ettertid synes Charlotte at hun ble tatt godt vare på både av Rikshospitalet og Tønsberg Sykehus, til tross for at hun synes det tok for lang tid før de fikk vite hva som ville skje med gutten deres.

– Det beste med alt var at det var ikke like alvorlig som det de hadde sett på ultralyden før fødsel. En av hjertelegene beklaget seg veldig over at de hadde tatt så feil, sier hun.

Lettest å oppdage alvorlige tilfeller

Overlege ved barnehjerteseksjonen Karl Viktor Perminow forteller at det årlig oppdages ca. 70-100 hjertefeil under ultralydscreening her til lands.

De mest alvorlige hjertefeilene, som for eksempel stor forskjell i størrelsen på hjertets to sider, blir lettest oppdaget.

– De aller mest alvorlige tilfellene kan føre til svangerskapsavbrudd helt frem til uke 22. Dette skjer 15-20 ganger årlig i Norge, forteller han.

LES OGSÅ: Mirakelbabyen overlevde abort

Viktig å være på rett sted under fødsel

Dersom jordmor mistenker hjertefeil på en ultralydundersøkelse, vil pasienten først bli henvist til sitt regionale sykehus hvor man avkrefter eller bekrefter hjertefeil. Deretter vil man bli sendt til Rikshospitalet, som tar imot pasienter fra hele landet.

– Det er viktig å påvise feil mens man er gravid, slik at man er på rett sted under fødselen. Om man ikke er det, har man dårligere prognose for behandling, forteller Dr. Perminow.

– Lang transport under dårlige forhold, kan føre til at man blir mer syke og kan skape mer hjerneskade. Med stadig bedre ultralydundersøkelser, detekterer vi flere tilfeller tidlig.

Blir unødvendig urovekket

Noen av de foreldrene som blir sendt til Rikshospitalet, opplever å kunne reise hjem med et barn som allikevel synes å være friskt. Dr. Perminow forklarer at dette gjerne skjer i nettopp slike tilfeller hvor man mistenker innsnevring på hovedpulsåren.

– Mange blir nok unødvendig urovekket i svangerskapet, da det selvsagt ikke er gunstig å være redd for at noe skal være galt, sier han.

- Det er likevel spesielt viktig å være klar over denne typen feil, siden barna kan bli livstruende syke først etter at de er kommet hjem fra barseloppholdet på sykehuset. Alle barna følges opp gjennom hele sitt første leveår. Enkelte blir helt friske, mens andre kan måtte opereres etter hvert.

Kontroller resten av livet

I dag har lille Leonel det bra. Han utvikler seg fint og er omtrent som alle andre babyer. Han har opplevd mye på kort tid og er en gutt som trenger mye kos og kjærlighet.

Hva fremtiden vil bringe er fortsatt uvisst og familien må belage seg på å leve med denne usikkerheten i mange år fremover.

GLAD GUTT: Leonel har vært gjennom mye i sitt korte liv. Foto: Privat
GLAD GUTT: Leonel har vært gjennom mye i sitt korte liv. Foto: Privat Vis mer

– Vi vet ikke hva som vil skje. Det eneste vi vet er at han må gå til jevnlige kontroller livet ut. Han kan vokse det av seg på sikt og han må kanskje ha en operasjon, men dette vet vi ingenting om, forteller Charlotte.

LES OGSÅ: - De trodde jeg gjorde det med vilje!

Psykisk tøff opplevelse

Charlotte forteller at hun i en periode etter fødselen har slitt psykisk, blant annet med tanker om at hun ikke er god nok til å ta vare på et sykt barn.

I tillegg fokuserte hun svært sterkt på å sjekke sønnen for eventuelle symptomer som kan utvikle hjertefeilen han har.

– Jeg har gått konstant å sjekket at han pustet når han sov. Hvis det plutselig ble stille, stormet jeg bort for å se om noe var galt og hvis han ikke tisset eller bæsjet på et par timer ble jeg hysterisk, forteller hun.

God støtte

Selv om hun har grått mange tårer og flere ganger har tenkt at hun ikke ville klare det, er hun i dag på bedringens vei.

– Takket være en god og støttende samboer har jeg taklet det bedre og bedre for hver dag. Vi har hele tiden prøvd å tenkt på andre ting. Det har ikke vært lett for oss, men sammen har vi kommet oss gjennom dette på godt og vondt, avslutter hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: