Hjemmeværende mor:

Claudia (39) har fått mye kritikk etter at hun valgte å være hjemme med barna sine

- Kanskje de har en drøm om å kunne gjøre det samme, eller dårlig samvittighet for at de selv ikke har mulighet til å bruke så mye tid sammen med sine barn.

HJEMMEVÆRENDE MOR: Claudia Galli Concha har valgt å være hjemme med barna sine, i stedet for å sende dem i barnehagen. FOTO: Privat
HJEMMEVÆRENDE MOR: Claudia Galli Concha har valgt å være hjemme med barna sine, i stedet for å sende dem i barnehagen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Claudia Galli Concha (39) jobber som skuespiller, filmprodusent og manusforfatter, ved siden av å blogge. Da hun fikk datteren Chloe (2,5) visste hun umiddelbart at hun ville være hjemme med henne, i stedet for å sende henne i barnehagen.

– Det føltes så naturlig for meg å gjøre endringer i livet da jeg ble mamma. Det som veide tyngst i min beslutning, var at jeg hadde fått barn fordi jeg ønsket å være med dem – jeg vil være tilstede hele veien. Tiden går så fort, og de er bare små i en kort periode.

Claudia har alltid jobbet frilans, og dermed aldri vært bundet til en arbeidsplass. Derfor har hun mulighet til å være hjemme med Chloe, og yngstedatteren Celeste (11 måneder).

– Jeg har mulighet til å tilpasse jobb, slik at jeg skal kunne være hjemme med døtrene mine. Jeg er så heldig at jeg kan jobbe og få inspirasjon og kreativ «input» i livet selv om jeg er hjemme med dem. Jeg sover ikke så mye, men det er verdt det, ler hun.

Les også: Hva er en god mor?

Har fått mye kritikk for valget om å være hjemme med barna

På bloggen har Claudia vært åpen om rollen som hjemmeværende mor. Der har hun også fått mye kritikk, fra andre mødre som mener at det er feil å ha barna hjemme, og ikke i barnehagen.

– Folk spør alltid om valget mitt når jeg forteller om det. Jeg trodde aldri at jeg skulle behøve å forsvare og forklare det så ofte som jeg gjør.

39-åringen forklarer at det å være hjemme med barna er en heltidsjobb i seg selv – det er som å drive sin egen barnehage, med faste rutiner, aktiviteter, «playdates» og dager hvor de besøker en åpen barnehage.

– Ingen dager er like, og jeg nyter hvert eneste sekund. Jeg tror misunnelse ligger til grunn for alle spørsmålene folk stiller. Kanskje de har en drøm om å kunne gjøre det samme, eller dårlig samvittighet for at de selv ikke har mulighet til å bruke så mye tid sammen med sine barn.

Selv om Claudia nyter hjemmetilværelsen, er det absolutt ikke noe hun anbefaler alle andre.

ELSKER Å VÆRE HJEMMEVÆRENDE MOR: Claudia nyter hvert eneste sekund sammen med døtrene Chloe (2,5) og Celeste (11 måneder). FOTO: Privat
ELSKER Å VÆRE HJEMMEVÆRENDE MOR: Claudia nyter hvert eneste sekund sammen med døtrene Chloe (2,5) og Celeste (11 måneder). FOTO: Privat Vis mer

– Det passer absolutt ikke for alle! Ikke alle vil omgås små barn dagen lang, og det er helt ok, men jeg vil det, og jeg gjør det.

LES OGSÅ: - Noen synes synd på barna mine fordi de ikke får gå i barnehage

– Vi gjør det vi vil, når vi vil, og det er helt fantastisk!

Spørsmål om hvorvidt barna får nok sosial stimuli, er noe Claudia får høre ofte. Hun har lest mye om barnepsykologi, og pratet med barnepsykologer som har fortalt at et barn ikke har behov for å sosialiseres med jevnaldrende før de er 2,5-3 år.

– Jeg er ikke urolig for det ennå, men vi går i åpen barnehage to ganger i uken, og omtrent fire ganger i uken leker Chloe med jevnaldrende venner eller søskenbarn. Dessuten følger de jo med oss over alt, og det er ifølge meg den største sosiale gaven du kan gi et barn.

De største fordelene med rollen som hjemmeværende mor, er ifølge Claudia muligheten til å følge opp barna hver dag, og ta del i utviklingen. Lange frokoster uten stress er også høyt verdsatt.

– Vi gjør det vi vil, når vi vil, og det er helt fantastisk! Men det kan også være utfordrende; noen dager er det kaos, og jeg føler at jeg ikke strekker til. Men det som er så fint med å leve så tett på barna sine, er at man ikke har så høye forventninger, og dersom ting går galt en dag får man bare bli hjemme og se på en film, også blir neste dag helt sikkert bedre!

Les også: Løsningen for oss var en au pair!

Tar barna skade av å være hjemme i stedet for i barnehagen?

Noen ønsker at alle barn skal få begynne i barnehagen så fort foreldrepermisjonen er over. Men tar barna skade av det, på noen som helst måte?

– Når det er nok barnehageplasser til alle som vil ha ungene sine der, blir selve debattklimaet annerledes. Mange synes ut ifra egen erfaring at ettåringen deres klarer seg fint og trives, mens andre trekker frem litt andre erfaringer som kan tyde på at det ville være bedre for deres unge å vente litt, sier Hanne Haavind, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo.

Haavind mener at kvinnene som føler seg sterkt kritisert fordi de er hjemme med småbarna sine, overdriver.

– Det som er nytt er at dette valget ikke lenger er en selvfølge. Det er blitt noe som krever en begrunnelse. Men det er ikke lenge siden det var omvendt; da var det vanlig å være hjemme med barna eller å ha dem hos dagmamma helt opp til fireårsalderen.

Haavind holder fast ved at små barn godt kan være hjemme med mor, eller far, om de har muligheter for det. Men eldre barn som nærmer seg skolealder har så godt av å komme i barnehage at det nærmest er en nødvendighet.

– Det foreldre legger mest vekt på er at i barnehagen vil barna få være sammen med andre barn i godt tilrettelagte omgivelser. Dessuten, barnehage er det beste «tiltaket» vi har for barn og familier som har særlige utviklingsvansker eller utfordringer med sosial tilpasning. Det blir godt for de som trenger det, fordi vi alle vil bruke det.

LES OGSÅ: Får ikke barnet delta i leken?

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet ditt å få venner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer