CTG-registrering

CTG undersøkelse av høygravid kvinne på fødeavdeling.
CTG undersøkelse av høygravid kvinne på fødeavdeling. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CTG (cardiotokografi) er en elektronisk overvåkning av barnets hjerteslag. Ved hjelp av denne overvåkningen kan man kartlegge barnets hjerteslag og hvor ofte riene kommer. Denne testen kan også gi et godt bilde av hvordan barnet har det, og hva slags ressurser det har til å takle fødselen.

Mange fødeavdelinger bruker rutinemessig CTG-registrering når du legges inn. Ved hjelp av dette apparatet måles fosterets hjerteaksjon og rienes styrke, lengde og frekvens. Apparatet festes på din mage med et elastisk belte. På et display kan du lese av fosterets hjertelyd i antall slag pr. minutt, og på et annet display riene. Begge deler skrives grafisk ut på en papirstrimmel.

Du skal vanligvis ligge med dette beltet i 20-60 minutter. Det hender man kan bli litt uvel hvis man blir liggende litt for mye på ryggen. Sørg for å sitte godt når registreringen begynner. 

Hvordan foregår undersøkelse med CTG? 

Egne transducere registrerer barnets hjerteaktivitet og evt riaktivitet. Trancdusere festes til magen med bånd - ett som gir feste for registrering av hjertelyden til barnet, og ett som registrerer stramning av livmoren. Noen ganger brukers også sparkeknapp. Da må kvinnen trykke på en knapp for hvert spark hun kjenner.

Det skrives ut et diagram som man bruker til å tolke hvordan barnet har det. Viser barnet tegn på stress, for eksempel ved at hjerteslagene blir langsomme en liten periode, vil sykehuset registrere barnets pulsslag med CTG flere ganger i løpet av fødselen. Dette vil selvsagt bli vurdert i hvert enkelt tilfelle. Ved behov for kontinuerlig overvåkning brukes en annen mer avansert maskin som kalles STAN. 

Undersøkelsen er ikke smertefull, men for å få en god kvalitet på registreringen må man sitte stille under undersøkelsen. Hvis kvinnen har rier samtidig kan dette oppleves som noe ubehagelig.

Noen ganger brukes CTG. kontinuerlig i forbindelse med fødsel.

Kilde: Oslo Universitetsykehus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer