CTG-registrering

CTG undersøkelse av høygravid kvinne på fødeavdeling.
CTG undersøkelse av høygravid kvinne på fødeavdeling. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

CTG (cardiotokografi) er en elektronisk overvåkning av barnets hjerteslag. Ved hjelp av denne overvåkningen kan man kartlegge barnets hjerteslag og hvor ofte riene kommer. Denne testen kan også gi et godt bilde av hvordan barnet har det, og hva slags ressurser det har til å takle fødselen.

Mange fødeavdelinger bruker rutinemessig CTG-registrering når du legges inn. Ved hjelp av dette apparatet måles fosterets hjerteaksjon og rienes styrke, lengde og frekvens. Apparatet festes på din mage med et elastisk belte. På et display kan du lese av fosterets hjertelyd i antall slag pr. minutt, og på et annet display riene. Begge deler skrives grafisk ut på en papirstrimmel.

Du skal vanligvis ligge med dette beltet i 20-60 minutter. Det hender man kan bli litt uvel hvis man blir liggende litt for mye på ryggen. Sørg for å sitte godt når registreringen begynner. 

Hvordan foregår undersøkelse med CTG? 

Egne transducere registrerer barnets hjerteaktivitet og evt riaktivitet. Trancdusere festes til magen med bånd - ett som gir feste for registrering av hjertelyden til barnet, og ett som registrerer stramning av livmoren. Noen ganger brukers også sparkeknapp. Da må kvinnen trykke på en knapp for hvert spark hun kjenner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer