June-Maria Dagsdatter-Svendsen (23) venter sitt femte barn - og blir utsatt for grov hets på nett. Foto: privat
June-Maria Dagsdatter-Svendsen (23) venter sitt femte barn - og blir utsatt for grov hets på nett. Foto: privat Vis mer

Da bloggeren June-Maria (23) fortalte hun ventet barn nummer fem, haglet hatske kommentarer

Ble beskyldt for å være en dårlig mor, for å snylte på nav og ble bedt om å sterilisere seg.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i høst publiserte June-Maria Dagsdatter-Svendsen (23) et innlegg på bloggen sin Lykkenermange om at hun og ektemannen Niklas Svendsen venter sitt femte barn. 

Men responsen besto slett ikke bare hjertelige gratulasjoner. June-Maria mottok også en lang rekke ufine kommentarer. Blant annet ble hun beskyldt for å være en dårlig mor, hun ble bedt om å sterilisere seg, for å snylte på Nav - og bevisst gjøre barna tilgjengelige for pedofile.

- Det er ganske drøyt, synes jeg, sier den unge småbarnsmoren. 

<strong>PAR:</strong> June-Maria Dagsdatter-Svendsen og ektemannen Niklas Svendsen trives med stor familie. Foto: Privat
PAR: June-Maria Dagsdatter-Svendsen og ektemannen Niklas Svendsen trives med stor familie. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Slik delte de baby-nyheten

Mammabloggeren forteller at hun slettet mange stygge kommentarer.

​- Mannen er også veldig på at ikke barna få se slike stygge kommentarer som er truende eller krenkende, sier June-Maria, og legger til:

- Vi eier to hus, to biler, to ponnier, vi har fire snart fem barn som har alt de trenger og mye mer. Men mest av alt, en grobunn i livene sine hvor de har en pappa og en mamma som elsker dem og verdsetter hver eneste opptur og nedtur i hverdagen. Det er vårt liv, og jeg mener at selvom man har en offentlig blogg skal man ikke bli krenket på noen som helst måte.

Fortell din historie til Mammanett - tips oss

<strong>ELDSTEMANN:</strong> Noah-Nathaniel (4) ble født da June-Maria var 18 år.  Foto: Privat
ELDSTEMANN: Noah-Nathaniel (4) ble født da June-Maria var 18 år. Foto: Privat Vis mer

31% utsatt for ubehagelige kommentarer

Kari Steen-Johnsen er forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Hun har ledet et stort forskningsprosjekt kalt Status Ytringsfrihet, som blant annet studerte netthets.

- 31 prosent i vår undersøkelse svarte at de hadde opplevd nedlatende eller ubehagelige kommentarer etter å ha ytret seg på nett. Det er viktig å understreke at dette er det brede bildet i befolkningen og at omfanget av netthets antagelig varierer sterkt med plattform og tematikker man ytrer seg innenfor.

- Kan netthets begrense ytringsfriheten?

- Ytringsfrihet er i utgangspunktet en juridisk rettighet. Men hvis man anlegger et litt bredere perspektiv, kan ytringsfrihet forstås som friheten til å kommunisere i offentligheten uhindret av juridiske, økonomiske eller sosiale krefter.

- Dersom det digitale ordskiftet blir preget av netthets og ubehagelige erfaringer, vil dette over tid kunne bli til en barriere for å uttrykke seg, noe som vil legge begrensninger på deres utøvelse av ytringsfriheten, kanskje mer for noen grupper enn for andre.

19 prosent i undersøkelsen fortalte at de var blitt mer forsiktige med å uttale seg etter å ha opplevde nedlatende og ubehagelige kommentarer.

<strong>SJARMØR:</strong> Adriel-Amadeus er to år gammel. Foto: Privat
SJARMØR: Adriel-Amadeus er to år gammel. Foto: Privat Vis mer

- Føltes veldig riktig

June-Maria var 17 år og tok siste året på videregående, da hun og hennes seks år eldre mann fant ut at de ventet barn. 

- Første gangen vi fant ut at vi ventet barn ble vi veldig glade. Dette var noe vi hadde planlagt, jeg ville være 18 år da babyen kom til verden. Det føltes veldig riktig. 

Fem barn i løpet av fem år!

Fem år senere teller barneflokken deres fire barn; Noah-Nathaniel (4), Milian-Mattheus (3), Adriel-Amadeus (2) og Lone-Leandra (7 mnd). Og neste år blir altså June-Maria en av landets aller yngste fembarnsmødre.

- Vi hadde egentlig aldri noen plan om å få mange barn. Først kom nummer én, så kom nummer to, så hvorfor ikke? Ønsket om nummer tre og fire kom også, og barna ble født.

- Nå har vi vært åpne for nummer fem, og gleden ble stor da vi fant ut av at vi venter en liten til i 2016. 

LES OGSÅ: Start din egen blogg på Mammanett

- Mange fordeler med å være unge foreldre

June mener det er mange fordeler med å være unge foreldre.

- Jeg er ung og sprek, jeg får veldig mye tid med barna mine, også når de blir eldre. 

Det er ikke slik at jeg anbefaler andre unge å få barn. Man skal gjøre hva som er rett, og så lenge utdanning, økonomi og samlivet er på stell, så kan man klare like fint å bli foreldre om man er unge eller eldre. Det handler mye om prioriteringer. 

June fullførte videregående skolegang før hun fikk barn, har studert som privatist mens hun har hatt foreldrepermisjon, og har fast stilling i et større firma. 

Hvem er nettrollene?

Nett-troll er deltagere i ulike nettfora og vekker ofte hissig debatt med provoserende innlegg og tyr ofte til personangrep i istedenfor saklig debatt. I følge forskning.no  har en gruppe psykologer undersøkt hva slags type mennesker som sitter bak skjermen og troller. 

Forskerne undersøkte om personene som medvirker til slik nettvirksomhet kan falle i følgende kategorier:

 1. machiavellianisme (manipulerende og villig til å lure andre)
 2. narcissisme (egoistisme og selvopptatthet)
 3. psykopati (mangel på anger og empati)
 4. sadisme (nytelse ved å få andre til å lide)

Hva gjør du om du blir utsatt for netthets?

 • Den som er utsatt for netthets, må vurdere å melde fra til Datatilsynet for å få dem til å vurdere om opplysningene er i strid med personopplysningsloven.
 • I grove tilfeller må politiet kobles inn. 
 • Et annet alternativ er å søke hjelp på den nettbaserte tjenesten «slettmeg.no». Dette er en råd- og veiledningstjeneste for deg som føler deg krenket på nettet. Tjenesten har ikke mandat til å slette eller kreve at noe skal slettes fra nettet. Tjenesten kan derimot hjelpe deg å komme i kontakt med enten de som har lagt ut opplysningene, eller de som driver/eier nettstedet hvor opplysningene ligger. De kan også bistå med teknisk hjelp og gi råd om hvordan en best bør gå frem for å få fjernet opplysningene.
 • I ytterste konsekvens kan man få stoppet en blogger eller andre nettsteder rettslig dersom tilfellet er grovt nok. Dette kan skje via midlertidig forføyning og søksmål.

Kilde: Sturla Johnsen, advokat i Advokatfirma Raugland AS

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer