Å få barn tett etter hverandre har sine fordeler og ulemper. De første årene kan naturlig nok oppleves som ekstra tøffe, til gjengjeld forteller foreldre at barn som er tett i alder ofte får et helt spesielt samhold.
Men hvordan er det å ikke bare få to, men tre tette?
– Overgangen fra en til to var faktisk vanskeligere enn å gå fra to til tre, smiler Camilla Bergsagel (27).
Sammen med ektemannen Erlend (27) har hun tre barn under fire år; Thea (3,5), Emilian (2,5) og Aria (7 måneder). Aldersforskjellen mellom de to eldste barna er 18 måneder, mens det er 22 måneder mellom nummer to og tre.
Mange fordeler med å få barn tett
Det var riktignok ikke en selvfølge for Camilla å få barn så tett i alder. I den første graviditeten slet hun nemlig med kraftig svangerskapskvalme.
– Jeg var så utrolig kvalm at jeg tenkte det måtte gå minst tre år mellom svangerskapene. Jeg orket ikke tanken på å skulle være så kvalm og samtidig skifte bleier.
– Selve fødselen var også tøff og jeg slet med fødselsangst etterpå. Jeg brukte derfor tid på å komme meg fysisk og psykisk. Men selve det å ta vare på babyen skulle vise seg å være mye lettere enn det vi hadde sett for oss. Livet fikk en helt ny mening og problemene med fødselen ble nok litt glemt i lykkerusen, sier hun.
Både Camilla og Erlend er vokst opp i store søskenflokker, men ingen av dem har søsken nær i alder. Hun tror det er en av grunnene til at det å få barn så tett ble et ønske.
– Det er nok noe vi har savnet litt selv og da vi så det helt spesielle samspillet mellom de to eldste tenkte vi at vi også ville ha barn nummer tre ganske raskt. Vi synes det er mange fordeler med å få barn tett i alder. Alle har for eksempel glede av lekeplassen eller de samme tv-programmene, og det er lettere å velge en ferie som passer alle.
– Du har også alltid noen andre å leke med eller gå sammen med til og fra skolen. Vi ser allerede nå at de er veldig beskyttende ovenfor hverandre og at de hjelper hverandre.
Ammet to barn mens hun var gravid
Den tredje graviditeten skulle imidlertid vise seg å bli litt tøffere enn Camilla hadde sett for seg. I tillegg til at hun også denne gangen slet med migrene og svangerskapskvalme, ammet hun de to eldste gjennom hele graviditeten.
– I ettertid ser jeg at det siste svangerskapet var det tyngste fordi ammingen tappet meg for krefter og da ble jeg usikker på om det var riktig av oss å få tre tette. Før graviditeten gikk ikke de to eldste fulltid i barnehagen, men det måtte de da jeg ble gravid fordi jeg trengte avlastning.
– Men det gode med alt dette var at så snart jeg fikk nummer tre, kom energien tilbake. Jeg syntes det var mye lettere enn å gå fra en til to, fordi jeg allerede var godt inne i rutinene.
Viktig å ha gode rutiner
Alfa og omega for å få hverdagen til å fungere, er ifølge Camilla å ha klare og faste rutiner. Hun forsøker også å samkjøre barna slik at de står opp og legger seg likt.
Det blir mange bleieskift i løpet av en dag, men heldigvis unngikk hun så vidt å ha tre bleiebarn samtidig fordi eldstejenta sluttet et par måneder før det yngste barnet ble født.
Fordi Erlend jobber mye er hun en del alene med barna, men det har aldri hindret henne i å komme seg utenfor husets fire vegger. Når hun skal på trilletur har hun de to eldste i søskenvognen og minstejenta i et bæresjal.
– Vi kjører også gjerne inn til byen alene og jeg har klare regler når vi skal inn i butikkene. De vet at dersom de springer fra meg, må vi ut i bilen igjen fordi jeg ikke kan dele meg i to og springe etter dem. Dette er de veldig klar over og så langt har vi bare måttet gå ut i bilen en gang, smiler hun.
Et annen viktig ingrediens er å ha en positiv innstilling, noe Camilla synes å ha i massevis. Hun mener imidlertid at det å ha tre tette ikke er så tøft som mange kanskje tror.
– Jeg ser ofte at de som bare har én unge har mer stress enn vi som har tre, fordi barna våre er vante til å måtte vente litt. Vi har også helt sluppet unna søskensjalusi, noe jeg tror skyldes at hun eldste var så liten da de to andre ble født at hun føler det alltid har vært sånn.

8 ting du må vite om å få barn nummer to
Minimalt med egentid
Ulempen med å ha tre tette er ifølge Camilla først og fremst mangelen på søvn de første årene. Alle er fortsatt så små at de våkner en del på nettene og til ulike tider.
– Det kan også være litt vanskelig å få andre til å passe dem, da tre så små nok blir litt mye for de som ikke er vant til det. Det er for eksempel veldig typisk at alle tre blir syke samtidig og da er vi avhengige av å være to slik at Erlend må ta seg fri.
– Når det kommer til babyutstyr har vi ganske mye av alt, blant annet en søskenvogn, to vanlige vogner, en sykkelvogn og tre matstoler til barn. Det tar en del plass, men heldigvis har vi stort hus, ler hun.

Egentid er ifølge Camilla mer eller mindre et fremmedord når man har tre små barn så tett i alder. Hun forsøker allikevel å snike seg til noen minutter her og der, noe som gjør godt for kropp og sjel.
– Vi har to hunder og jeg er opptatt av å gå gode turer med dem, da det å bevege seg gir kroppen min den energien jeg trenger. Jeg nyter også maten ekstra godt de gangene jeg kan spise uten å måtte mate barn, og passer på ta meg en varm kopp kaffe hvis de sover samtidig på dagen.
– Jeg kan telle på én hånd hvor mange ganger jeg har vært ute på noe helt alene uten unger, og da er det som regel snakk om korte butikkturer eller kaffebesøk. Men jeg synes det går ganske fint egentlig, da jeg jo helst vil være hjemme med dem. Du blir vant til den travle hverdagen så du tenker ikke over det.
– Men det er litt rart å høre at andre har sett på tv hele søndagen, når man knapt husker sist man selv så på tv!
Bedre å ha det travelt i en kort periode
Selv om hverdagen utvilsomt nok er temmelig hektisk akkurat nå, vil Camilla og Erlend ikke ha det noe annerledes.
– Akkurat nå står vi veldig på, men om bare seks år er alle barna så store at de kan gjøre mye på egen hånd. Og selv om vi har det ekstra travelt nå så har vi jo den travle perioden i kortere tid, sammenlignet om vi skulle hatt seks år mellom dem – da hadde vi jo «aldri» blitt ferdige med våkenetter og bleier.
– Hvordan vil det bli i fremtiden når dere får tre barn som er i puberteten samtidig?
– Vi håper på det beste, men er allerede forberedt på at det kan bli en ny travel periode, ler Camilla. – Det blir sikkert også kostbart med tre stykker som skal konfirmere seg og ta lappen på rappen, men dette er jo ting vi vet kommer og har god tid til å forberede oss på.

Forkjølelse, sa legen. Jennies magefølelse sa noe helt annet
Vil ha mye til felles
Ingvill Øvsthus er psykologspesialist og driver firmaet Partum Psykolog, hvor hun hjelper kvinner og par som opplever utfordringer knyttet til svangerskap, fødsel og spedbarnstid.
Hun hører ofte at foreldre som har fått barn tett ser på det som en fordel fordi de allerede har på plass mange rutiner tilpasset livet med en liten baby.
– Man har utstyret man trenger og unngår å strekke småbarnsperioden over mange år. Foreldrene kan oppleve at barna lettere blir hverandres lekekamerater og at de vil kunne ha mye til felles gjennom oppveksten, sier hun.
– Noen mener at lav aldersforskjell gir mindre søskensjalusi, men det kan også bidra til mer krangling når ungene har flere felles interesser. For en del kvinner er det jo dessuten viktig å ikke vente for lenge med å lage et søsken fordi de ikke vil risikere at fruktbarheten deres reduseres med økt alder.
Finnes ingen «ideell» aldersforskjell
Når det gjelder ulemper kan mange oppleve det som vanskelig å skulle dele oppmerksomheten sin mellom flere små barn, og det kan være spesielt krevende å passe på barna alene.
– Det kan jo også være ganske slitsomt å ha flere barn som samtidig bruker bleie, våkner om natta og trenger mye hjelp fra foreldrene. Mange mødre har nok kjent på utfordringene knyttet til å for eksempel få ammet og skiftet bleie på en nyfødt baby samtidig som man skal passe på en ettåring.

Øvsthus mener imidlertid at det ikke finnes noen fasit på hva som er den «ideelle» aldersforskjellen mellom søsken.
– Hvor tett man får barn avhenger naturligvis av hvor raskt man blir gravid når man bestemmer seg for å prøve igjen. Det styrer vi jo ikke over, understreker hun.
– I tillegg er det jo viktig å se på den totale familiesituasjonen og at man som foreldre føler seg klar for et nytt svangerskap og en ny spedbarnstid med alt som hører til. Det er en krevende jobb for kroppen å bære frem, føde og amme et barn. Det er dessuten viktig å huske på at relasjonen mellom søsken påvirkes av mer enn kun aldersforskjellen mellom dem, legger hun til.
