Ufrivillig barnløshet

Da en kollega skulle vise frem babyen på jobb, ringte Mari og sa hun var syk

- Jeg fryktet at jeg skulle bryte sammen i møtet med babyen.

UFRIVILLIG BARNLØSHET: Det er mye skam knyttet til det å være ufrivillig barnløs og gjennomgå IVF-behandling. Det har fertilitetscoach Mari Fevaag Heger personlig kjennskap til. FOTO: Privat
UFRIVILLIG BARNLØSHET: Det er mye skam knyttet til det å være ufrivillig barnløs og gjennomgå IVF-behandling. Det har fertilitetscoach Mari Fevaag Heger personlig kjennskap til. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det anslås at ett av seks par opplever problemer med å bli gravid. Å være ufrivillig barnløs er med andre ord forholdsvis vanlig og ingenting å skamme seg over. Allikevel sliter mange med skamfulle tanker som de ikke tør å dele med andre.

Dette har Mari Fevaag Heger, fertilitetscoach i Medicus, god kunnskap om. Ikke bare fordi hun i mange år har jobbet som terapeut for par under behandling, men også fordi hun selv har kjent det på kroppen.

Da hun og ektemannen Christian bestemte seg for å få barn, skulle det nemlig vise seg å bli alt annet enn enkelt. Etter nesten to år ut en eneste positiv graviditetstest, bestemte de seg for å forsøke IVF (assistert befruktning).

Det skulle seks egguttak til før de fikk sitt første barn, og underveis var prosessen preget av mye hemmelighold og vanskelige tanker.

– Når man har bestemt seg for å stifte familie, har mange en veldig god følelse, det er jo spennende når seksualiteten får en annen hensikt i tillegg. Men når resultatet uteblir, går det rett på «selvet» vårt. Vi tenker at det er oss selv det er noe galt med, alle andre får det jo til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer