Gikk ned 30 kilo

Da Fabiola fikk kreft, endret hun livsstil fullstendig

- Jeg måtte endre livsstilen min. Ikke bare for meg selv, men også for ungene mine.

LA HELT OM LIVSSTILEN: Trebarnsmor Fabiola fikk fullstendig sjokk da det ved en tilfeldighet ble oppdaget at hun hadde kreft. FOTO: Privat
LA HELT OM LIVSSTILEN: Trebarnsmor Fabiola fikk fullstendig sjokk da det ved en tilfeldighet ble oppdaget at hun hadde kreft. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Tidligere var jeg en person som ikke turte å utfordre meg selv, fordi jeg var veldig komfortabel i den situasjonen jeg var i, sier Fabiola Ugalde (39).

Trebarnsmoren beskriver hvordan livet hennes var for tre år siden, før hun fikk seg det man kan kalle en alvorlig «helsestøkk». Fysisk aktivitet og et sunt kosthold var ikke en prioritet i livet hennes, noe som gjenspeilte seg på vekta.

På det meste veide den 170 cm høye kvinnen nesten 100 kilo og formen var slett ikke slik den burde være.

– Jeg var ikke helt passiv, da jeg i jobben min som hjelpepleier går en god del. Men jeg gikk aldri noen steder dersom jeg ikke måtte, jeg tok alltid heisen og bilen. Dersom jeg gikk i oppoverbakker, ble jeg alltid veldig trøtt og andpusten. Jeg spiste meg dessuten stadig alt for mett, og kunne spise sjokolade og chips når jeg ville, sier hun.

– Jeg visste at jeg var overvektig, men hadde aldri forsøkt å gå ned i vekt. Jeg så ikke på det som spesielt viktig og følte meg komfortabel. Mannen min hadde aldri påpekt vekten min og jeg visste at han var glad i meg uansett. Samtidig likte jeg ikke å bli tatt bilder av og jeg har derfor veldig få bilder av meg selv fra den tiden. Hvis jeg så hvordan jeg så ut, måtte jeg forholde meg til vekten min og det ville jeg ikke.

TUNG TID: Fabiola har etter operasjonen hatt frykt for tilbakefall. - Om jeg må gjennom en cellegiftbehandling i fremtiden, skal det ikke stå på meg og min fysiske form, sier hun. FOTO: Privat
TUNG TID: Fabiola har etter operasjonen hatt frykt for tilbakefall. - Om jeg må gjennom en cellegiftbehandling i fremtiden, skal det ikke stå på meg og min fysiske form, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Ble oppdaget ved en tilfeldighet

Etter mange år med smerter i ryggen, blir Fabiola i 2018 til slutt henvist til å ta en MR-undersøkelse. Her avdekkes det at ryggsmertene skyldes en prolaps i ryggen, men de finner også noe helt uventet; en seks centimeter stor svulst på nyrene.

Nyrekreft er en alvorlig sykdom som rammer 7-800 pasienter per år i Norge. Noen opplever å få blod i urinen og smerter i flanken, men sykdommen kan også utvikle seg over tid uten særlige symptomer. Overlevelse avhenger av om kreften har spredd seg eller ikke.

– Urologen mente at jeg hadde hatt kreftsvulsten i minst seks år, fordi de vokser så sakte. Bortsett fra at jeg var litt trøtt hadde jeg ikke hatt noen andre symptomer, så det var veldig heldig at det ble oppdaget, sier hun.

Ville ruste seg mot tilbakefall

Etter MR-undersøkelsen skjer alt veldig fort. Fabiola blir operert og bare et par uker senere er hun ferdig behandlet. Hun blir nøye fulgt opp med bilder av lungene hver sjette måned og årlige CT-undersøkelser, men foreløpig har hun ikke hatt behov for ytterligere behandling.

– Å få beskjed om at jeg hadde nyrekreft var et stort sjokk, samtidig slo forsvarsmekanismen min inn og jeg tenkte at jeg bare måtte komme meg gjennom det. Jeg bestemte meg også for at jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å klare å overleve et eventuelt tilbakefall. Jeg måtte endre livsstilen min - ikke bare for meg selv, men også for ungene mine.

– Det tar fem år å bli erklært friskt, det er derfor like ekkelt hver gang jeg skal inn til undersøkelse. Jeg er på mange måter mer redd nå enn jeg var under operasjonen. Men jeg har bestemt meg for at dersom jeg får tilbakefall og for eksempel må gjennom en cellegiftbehandling i fremtiden, skal det ikke stå på meg og min fysiske form.

Fant glede i treningen

Etter operasjonen blir Fabiola henvist til et helsesenter for å få bukt med ryggproblemene, her får hun klar beskjed om at prolaps blir verre av overvekt.

– Først syntes jeg treneren var frekk som sa at jeg var overvektig, men jeg likte også at hun var så direkte. Jeg følte at jeg trengte at noen sa til meg akkurat hvor landet lå. Jeg begynte derfor å trene og opplevde raskt en forbedring inne i meg. I starten gikk jeg ikke ned i vekt, men likte følelsen jeg fikk etter at jeg var ferdig med å trene.

Med treningsgleden på plass begynner Fabiola for alvor å tenke på hvordan hun kan gå ned i vekt. Hun leser alt hun kommer over om kosthold og vektreduksjon, og tester ut ulike dietter.

– For meg var det nødvendig å prøve, feile og reise meg for å prøve på nytt. Løsningen ble til slutt å spise helt normal mat, men i moderate mengder. Lenge telte jeg kalorier, men etter hvert lærte jeg meg hvor mye jeg kunne spise og hva.

– I tillegg fortsatte jeg å trene jevnlig, uansett om jeg ikke kunne se noe resultat av at jeg hadde trent. Jeg sa til meg selv at dette var min nye livsstil, det handlet ikke om en seks måneders kur hvor jeg etter hvert skulle tilbake til det samme som jeg holdt på med før.

FØR OG ETTER: Fokus på trening og et sunt kosthold har ført til at Fabiola har gått ned hele 30 kilo på to år. FOTO: Privat
FØR OG ETTER: Fokus på trening og et sunt kosthold har ført til at Fabiola har gått ned hele 30 kilo på to år. FOTO: Privat Vis mer

Viktig med god støtte

At Fabiolas livsstilsendring har gitt resultater er det ingen tvil om. På to år har hun gått ned 30 kilo, dette til tross for at hun også har fått påvist lavt stoffskifte.

Hun har nå kommet i en fase hvor fokuset ligger på å holde formen ved like og hun trener derfor styrke og kardio tre ganger i uka.

– Etter tre fødsler, ønsker jeg å stramme opp kroppen litt mer. Jeg teller ikke lenger kalorier, men trener jevnlig og er bevisst på hva jeg putter i meg. Vekten har i perioder stått helt stille og etter at jeg begynte å trene styrke har jeg gått litt opp. Å godta dette var en kjempevanskelig omstilling for meg, da jeg hadde brukt så lang tid på å gå ned. Men jeg hadde en personlig trener som hjalp meg over den verste kneika og som fikk meg til å forstå at vekta ikke spiller noen rolle så lenge du ikke går opp i fett.

Ifølge Fabiola er det slett ikke nødvendig å ha en personlig trener for å komme seg gjennom vanskelige perioder, men hun råder alle til å finne noen de kan trene sammen med slik at man kan backe hverandre opp.

For henne har det også vært viktig med god støtte på hjemmebane. Hun er i dag separert, men roser ektemannen for måten han har hjulpet henne i vektnedgangen.

– Jeg vet ikke hvor mye jeg hadde klart uten ham. Hver gang jeg sa at jeg ikke hadde ork til å trene, oppmuntret han meg og minnet meg på hvor mye bedre jeg ville føle meg etterpå.

Ønsker å inspirere andre

Fabiola bruker Instagram for å inspirere andre til å forandre livsstil. Hennes fremste råd er at man ikke må gi opp eller straffe seg selv om man feiler.

– Å se alle de flotte fitnessmodellene i sosiale medier, kan noen ganger oppleves som å få et slag i trynet. Jeg ønsker derfor å vise at du kan få det til, uansett hvor gammel du er. Vi har det i oss alle sammen, vi må bare tørre det. Følg noen som gir deg motivasjon, men det er ikke sikkert at det som fungerer for meg vil fungere for deg. Finn deg din egen vei.

– Mange tror at de ikke klarer å gjøre en livsstilsendring, spesielt fordi de har lavt stoffskifte. Det er lett å gjemme seg bak diagnoser å tro at det er umulig, men det er bare tull - du kan alt du vil!

Større ubehag å la være

Personlig trener og kostholdsveileder Kristin Erika Solli holder livsstilsendringskurs for Bris Trening og Fysioterapi i Molde.

Hun erfarer at det ikke er uvanlig at ønsket om å gjøre en livsstilsendring starter med en eller annen form for ubehagelig helsehendelse.

– Det er mye ubehag forbundet med å gjøre endringer i livet vårt, om det så dreier seg om trening eller kosthold. Men så skjer det av og til at ubehaget ved å ikke gjøre noe, blir større enn ubehaget forbundet med endringen. Det kan komme i form av en sykdom eller en opplevelse av at kroppen svikter, sier hun.

– Det kan også være at du en dag våkner og ikke orker å møte den versjonen av deg selv som du ser i speilet. I et slikt vendepunkt kjennes plutselig ubehaget ved å for eksempel skulle dra på trening mindre ubehagelig enn å la være.

IKKE HELT UVANLIG: Personlig trener og kostholdsveileder Kristin Erika Solli erfarer at negative helsehendelser ofte fører til at vi ønsker å gjøre en livsstilsendring. FOTO: Privat
IKKE HELT UVANLIG: Personlig trener og kostholdsveileder Kristin Erika Solli erfarer at negative helsehendelser ofte fører til at vi ønsker å gjøre en livsstilsendring. FOTO: Privat Vis mer

Må endre sin identitet rundt kropp og mat

Å jobbe med det mentale er ifølge Solli alfa og omega for å få til en varig livsstilsendring. I livsstilsendringskursene starter de derfor alltid med å definere hvem man ønsker å være på andre siden av endringsprosessen.

– Alle greier å «ta seg sammen» for en periode, men det er ikke nok for å lykkes i det lange løp. Før eller siden skjer det noe i livet som gjør at vi går tilbake til «autopiloten» vår, som er rotet i vår identitet og hvordan vi ser på oss selv.

– Dersom du har en veldig sterk identitet som en person som sliter med vekt og kropp eller ikke lykkes med trening, vil du falle tilbake til disse mønstrene så fort viljestyrken svikter. Det er derfor viktig at man jobber med å endre sin identitet rundt det som har med kropp, mat, helse og trening å gjøre.

I starten kan det ifølge Solli være lurt å «fake it till you make it». Det handler om at du tenker på hvordan «en person som trener» lever og hvilke vaner denne har, og deretter øver deg på å gjøre disse tingene.

– Eksempel på dette kan være å ha med treningsklær og en ekstra matpakke for å dra rett på trening etter jobb. Det innebærer også at du øver på å omtale deg selv som aktiv og på vei til bedre form, selv om det kanskje ikke føles helt slik enda.

– Når du etter hvert begynner å føle deg som «en person som trener» er vanen innarbeidet og sjansen for at du vil falle ut av gode vaner mye mindre.

En fordel med å delta på et livsstilsendringskurs eller i en annen type gruppe, er ifølge Solli at det på denne måten kan være lettere å bygge en ny identitet omkring kosthold og trening

– Å være en del av en gjeng med samme mål og som går gjennom prosessen sammen med deg, er et utrolig sterkt virkemiddel. Gruppen fungerer både som en støtte og en bekreftelse på denne nye versjonen av deg, som kanskje er sprekere og mer aktiv enn før, sier hun.

PT-ens tips til deg som ønsker å gjøre en livsstilsendring:

1. Våg å tenke at du fortjener å leve livet ditt som den versjonen du ønsker å være

– Det å befinne seg i en situasjon hvor man trenger en livsstilsendring er forbundet med litt skam, og mange føler seg mislykket fordi de ikke har fått det til tidligere. Men når vi starter på en prosess der vi skal endre mange områder av livet vårt samtidig, kommer vi ofte i konflikt med en del instinkter i oss som frykter endring.

– Dette er naturlige mekanismer som er for komplekse til at vi alltid greier å overstyre dem med viljestyrken vår alene. Mange føler seg mislykket fordi de ikke får til slike endringer på egenhånd. De vet ikke at det ikke er dem det er noe galt med, og at de bare ikke har funnet den riktige måten å jobbe med kroppen på - i stedet for mot den, sier Solli.

– Legg derfor bort skyld og skam over at du ikke har klart å gjøre endringen tidligere. Velg å tro at dette er noe det er mulig å få til, om du bare finner den måten som passer for deg.

2. Sett ord på hvorfor du vil gjøre en endring

– Den gode motivasjonen befinner seg bak hva vi ønsker å endre. Det starter ofte med et mål om for eksempel å bli i bedre form. Start med å tenke over hvorfor du ønsker å komme i bedre form, for eksempel «jeg ønsker at jeg kan gå på tur med ungene mine». Tenk deretter gjennom hvorfor dette er så viktig for deg, for eksempel «fordi jeg vil gi barna mine en meningsfull barndom med gode minner, jeg vil være den mammaen de fortjener».

– Jo flere sterke følelser du kan vekke i deg selv rundt målene du setter deg, jo mer vil du kunne hente motivasjon herifra til å gjøre det som må til for å komme dit du vil.

3. Ikke vær redd for å be om hjelp

– De færreste lykkes med å opprettholde et sunt og sprekt liv helt på egenhånd. Søk derfor etter en personlig trener, meld deg på et kurs eller finn en venn du kan gå på turer sammen med. Finn flokken din, da trening og veien mot et lettere og sprekere liv kan være kjempegøy om man gjør det sammen med folk det er fornøyelig å være sammen med, sier Solli.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer