Bringebærspinner

– Da han sa at han ville legge seg, ble jeg veldig redd

Småbarnsmor advarer; ikke la barna dine ta på disse larvene. Ruben (5) fikk en sterk allergisk reaksjon.

FIKK ALLERGISK REAKSJON: Ruben lekte hjemme i hagen, da han kom over det han syntes var en veldig fin sommerfugllarve. Nå advarer mamma Stine andre foreldre mot å la barna ta på dem. FOTO: Privat
FIKK ALLERGISK REAKSJON: Ruben lekte hjemme i hagen, da han kom over det han syntes var en veldig fin sommerfugllarve. Nå advarer mamma Stine andre foreldre mot å la barna ta på dem. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Larver er fascinerende skapninger og med populære barnebøker som «Den lille larven Aldrimett» er det kanskje ikke så rart at små barn elsker å ta på dem. Spesielt når det kommer til de mest lodne og «pelskledde» variantene.

Fem år gamle Ruben lekte hjemme i hagen, da han fant det han syntes var en veldig fin sommerfugllarve. Oppmerksom som han er, løp han først inn til moren sin for å spørre om det var greit at han tok på den.

– Da jeg så larven svarte jeg ja, men jeg sa at han måtte være forsiktig da det er et levende dyr som det ikke skal herjes med, forteller mamma Stine Paulsen (33).

– Han løftet den forsiktig opp og koste med den, men fem minutter senere kom han hylgråtende inn og fortalte at det stakk og svei inne i håndflaten hans. Han mente det måtte være fra sommerfugllarven. Jeg så ingenting i hånden, men fulgte han inn på badet slik at han fikk vasket hendene sine. Det hjalp ikke noe særlig, han hadde fortsatt veldig vondt og gråt masse.

Fikk en allergisk reaksjon

Ruben er allergisk mot veps og har tidligere hatt en alvorlig allergisk reaksjon etter å ha blitt stukket av veps. Han må derfor alltid ha EpiPen (adrenalinpenn) tilgjengelig.

På bakgrunn av dette, og fordi sønnen har store smerter, velger Stine å rådføre seg med legevakten.

Her får hun beskjed om å se an situasjonen, men at hun må ta kontakt med dem igjen dersom han får pustebesvær eller mange blemmer i hånden.

Like etterpå får Ruben en kraftig hostekule. Han klager over at det gjør vondt i halsen og han føler seg så trøtt at han vil sove.

– Da han sa at han ville legge seg, ble jeg veldig redd for at noe alvorlig skulle skje og jeg fikk flashback til den gangen han ble stukket av veps. Da fikk han nemlig skikkelig pusteproblemer, hovnet opp i halsen og ble trøtt, forteller Stine.

– Jeg kunne se at han ble sigen i øynene, så jeg ringte tilbake til legevakta. Da fikk vi beskjed om å komme med en gang. På vei inn til legevakten holdt han på å sovne, så jeg måtte synge sanger og forsøke å holde ham våken.

BRINGEBÆRSPINNER: Dette er sommerfugllarven Ruben fant i hagen hjemme. FOTO: Privat
BRINGEBÆRSPINNER: Dette er sommerfugllarven Ruben fant i hagen hjemme. FOTO: Privat Vis mer

Vil advare andre foreldre

Vel fremme på legevakten har Ruben begynt å komme til hektene igjen, men legen plukker ut det Stine beskriver som små svarte prikker i håndflaten hans. Dette var bittesmå rester av larvens hår, som det nesten var umulig å få øye på.

Det viser seg at larven Ruben holdt i hånden er en type sommerfugllarve som heter bringebærspinner. Dette er en svart og oransje larve, med forholdsvis lange mørke hår.

Bringebærspinner er en av få giftige sommerfugllarver vi har her i Norge. Giften sitter i hårene og dette er en forsvarsmekanisme som beskytter larvene fra å bli spist av andre insekter eller dyr.

Etter hendelsen valgte Stine å fortelle om det som hadde skjedd på Facebook, for å advare andre foreldre mot å la barna leke med larver. Selv ante hun ikke at det å ta på larver kunne få et slikt utfall.

– Jeg synes flere burde få vite om dette, for selv om ikke alle barn får en allergisk reaksjon av å ta på larver, kan det være svært smertefullt, sier hun.

Unngå å ta på larver som er hårete

Ifølge Mari Steinert, seksjonsleder ved Seksjon for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, tilhører bringebærspinner gruppen «ekte spinnere».

Dette er sommerfugllarver som er spesielt hårete og noen av disse, som bringebærspinner og eikespinner, har giftige hår som kan gi kløe og utslett hos mennesker.

Begge er store og lodne larver, som mange barn kan bli fristet til å plukke opp og klappe på.

– Det beste rådet er å unngå å ta på alle larver som er hårete, sier hun.

– De fleste får en reaksjon ved hudkontakt med disse larvehårene og det kan svi og gjøre vondt. Men noen mennesker reagerer mer enn andre og kan få en allergisk reaksjon. Giften trigger en immunrespons hos oss, som kan gi utslag i ulike typer utslett, rødhet, hovenhet.

BØR UNNGÅ BERØRING: Selv om de fleste nok bare vil få en mindre reaksjon, råder Marit Steinert foreldre til å fortelle barna sine at de ikke skal ta på bringebærspinner. FOTO: Gyda Steinert
BØR UNNGÅ BERØRING: Selv om de fleste nok bare vil få en mindre reaksjon, råder Marit Steinert foreldre til å fortelle barna sine at de ikke skal ta på bringebærspinner. FOTO: Gyda Steinert Vis mer

Ved mindre reaksjoner kan man ifølge Steinert behandle det selv, da er det viktig at man fjerner alle hår fra huden hvis det er noen som sitter fast.

– Nedkjøling med litt kaldt vann eller bruk av kløestillende midler kan hjelpe, men det anbefales å oppsøke lege hvis man får en kraftig reaksjon. Spesielt hvis for eksempel bringebærspinnerlarve har kommet i nærheten av munn og svelg og om det gir pustevansker.

Andre larver vi kan reagere på i Norge er ifølge Steinert larvene til gulløyer, som kan gi smertefulle bitt hvis de skulle finne på å bite.

– De er i utgangspunktet mest interessert i å spise bladlus, men kan bite hvis de føler seg truet. Larvene har lange og spisse kjever som de sprøyter enzymer inn i byttet med. Bittet er ufarlig, men kan gjøre vondt og hos noen gi store hevelser.

KAN BITE: Larver fra gulløye er mest interessert i å spise bladlus, men kan bite hvis de føler seg truet. Bittet kan gi store hevelser. FOTO: NTB Scanpix
KAN BITE: Larver fra gulløye er mest interessert i å spise bladlus, men kan bite hvis de føler seg truet. Bittet kan gi store hevelser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Finnes kun i Sør-Norge

Hallvard Elven er insektforsker ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han forteller at bringebærspinnere vanligvis lever ute i naturen, men at de også kan dukke opp i hagen.

– Dette er først og fremst en kystart, som finnes i Sør-Norge. På Østlandet finnes den også på innlandet, så langt opp som til Elverum, men ellers finnes den langs hele kyststripa opp til Møre.

– Larvene utvikler seg ut over sommeren og er fullvoksen på disse tider. Nå kryper de rundt for å finne steder hvor de kan overvintre og så forpupper de seg når våren kommer.

Ifølge Elven finnes det på verdensbasis mange giftige larver, men i Europa er det først og fremst larvene til familien ekte spinnere man bør være oppmerksom på.

– Prosesjonsspinneren er en annen giftig larve i Europa, som foreløpig ikke finnes i Norge. Arten heter prosesjonsspinner, som i opptog, fordi larvene faktisk går i tog. Én larve leder an, og resten følger etter som vognene på et tog. Disse svir skikkelig om man tar på dem.

– Vil du advare foreldre mot å la barna berøre larver?

– Nei, vi har veldig få giftige larver i Norge og ingen virkelig farlige. Som entomolog vil jeg tvert imot anbefale folk å ikke være redde for å la barna utforske naturen, men heller akseptere at de får noen ubehagelige overraskelser innimellom. Det er læring i det også. Så lenge man ikke putter ting man finner i munnen, det kan potensielt være dødelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer