PCOS

- Da jeg brant bort cystene på eggstokken, gikk jeg ned over 20 kilo

PCOS er en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet blant norske kvinner. Mari Sætherhaug er glad for at det i hennes tilfelle ble oppdaget tidlig.

SLET MED Å BLI GRAVID: PCOS kan føre til uregelmessig eggløsning, noe som gjør det vanskelig å bli gravid. Mari måtte gjennom flere prøverørsbehandlinger før hun endelig lyktes. FOTO: Karianne Kaas

SLET MED Å BLI GRAVID: PCOS kan føre til uregelmessig eggløsning, noe som gjør det vanskelig å bli gravid. Mari måtte gjennom flere prøverørsbehandlinger før hun endelig lyktes. FOTO: Karianne Kaas

Vis mer
Publisert

Mari Sætherhaug (32) var 19 år gammel da hun begynte å legge merke til at mensen hennes var veldig uregelmessig. Hun bestemte seg for å slutte med p-piller i en periode for å se om det ville hjelpe, men da mensen allikevel uteble i flere måneder forstod hun at noe ikke stemte.

– I tillegg gikk jeg plutselig mye opp i vekt, uten at jeg hadde endret kostholdet eller aktivitetsnivået mitt. I starten tenkte jeg at det var min skyld og jeg ble veldig påvirket av det, men etter hvert oppsøkte jeg lege som henviste meg direkte til gynekolog.

– Her fikk jeg diagnosen PCOS. Jeg hadde aldri hørt om diagnosen før og fikk veldig lite informasjon. Jeg måtte derfor selv søke etter kunnskap på nettet, forteller hun.

PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er ifølge Helsenorge en diagnose som innebærer at kroppens hormoner er i ubalanse, spesielt hormonene østrogen og testosteron som dannes i eggstokkene. Ubalanse i disse hormonene kan blant annet påvirke menstruasjon, eggløsning, hårvekst, selvbilde og psykisk helse.

Uregelmessig eggløsning gjør det vanskelig å bli gravid, og PCOS regnes som en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet blant norske kvinner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer