PCOS

- Da jeg brant bort cystene på eggstokken, gikk jeg ned over 20 kilo

PCOS er en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet blant norske kvinner. Mari Sætherhaug er glad for at det i hennes tilfelle ble oppdaget tidlig.

SLET MED Å BLI GRAVID: PCOS kan føre til uregelmessig eggløsning, noe som gjør det vanskelig å bli gravid. Mari måtte gjennom flere prøverørsbehandlinger før hun endelig lyktes. FOTO: Karianne Kaas

SLET MED Å BLI GRAVID: PCOS kan føre til uregelmessig eggløsning, noe som gjør det vanskelig å bli gravid. Mari måtte gjennom flere prøverørsbehandlinger før hun endelig lyktes. FOTO: Karianne Kaas

Vis mer
Publisert

Mari Sætherhaug (32) var 19 år gammel da hun begynte å legge merke til at mensen hennes var veldig uregelmessig. Hun bestemte seg for å slutte med p-piller i en periode for å se om det ville hjelpe, men da mensen allikevel uteble i flere måneder forstod hun at noe ikke stemte.

– I tillegg gikk jeg plutselig mye opp i vekt, uten at jeg hadde endret kostholdet eller aktivitetsnivået mitt. I starten tenkte jeg at det var min skyld og jeg ble veldig påvirket av det, men etter hvert oppsøkte jeg lege som henviste meg direkte til gynekolog.

Her fikk jeg diagnosen PCOS. Jeg hadde aldri hørt om diagnosen før og fikk veldig lite informasjon. Jeg måtte derfor selv søke etter kunnskap på nettet, forteller hun.

PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er ifølge Helsenorge en diagnose som innebærer at kroppens hormoner er i ubalanse, spesielt hormonene østrogen og testosteron som dannes i eggstokkene. Ubalanse i disse hormonene kan blant annet påvirke menstruasjon, eggløsning, hårvekst, selvbilde og psykisk helse.

Uregelmessig eggløsning gjør det vanskelig å bli gravid, og PCOS regnes som en av de vanligste årsakene til ufrivillig barnløshet blant norske kvinner.

Startet prøverørsbehandling tidlig

Mari treffer etter hvert samboer Arne Christian og de blir enige om at de ikke vil vente for lenge med å stifte familie.

– Fordelen med å oppdage PCOS så tidlig var at jeg visste det kunne bli vanskelig å få barn. Vi var derfor forberedt på at det kunne ta tid og var enige om å starte prosessen tidlig. Vi begynte da jeg var 22 år gammel og prøvde i ett år før vi oppsøkte hjelp og fikk starte prøverørsbehandling, forteller hun.

– Hormonbehandlingen jeg måtte gjennom i forbindelse med prøverørsforsøkene påvirket meg mentalt. Jeg hadde humørsvingninger og kjente ikke meg selv igjen, plutselig var jeg høyt oppe og så langt nede. På den tiden jobbet jeg dessuten på en småbarnsavdeling i en barnehage, noe som er ekstra vanskelig når man har et så sterkt ønske om å få barn.

Fikk beskjed om å gå ned i vekt

Etter ett år med prøverør har Mari en såkalt missed abortion, hvor fosteret dør i livmoren uten å støtes ut. Hun forteller at det var en svært vanskelig tid og at hun følte mye skyldfølelse.

Det var spesielt tungt å tenke på at hennes overvekt kunne være en bidragene årsak til at hun ikke ble gravid.

– Jeg fikk beskjed fra sykehuset om at sjansen for å bli gravid ville øke dersom jeg gikk ned i vekt. Først da jeg fikk en operasjon for å brenne bort cystene på eggstokkene, gikk jeg plutselig ned masse uten at jeg gjorde noen endringer i kostholdet. På et halvt år gikk jeg ned 20-25 kilo og huden min ble også merkbart bedre, forteller hun.

De neste årene må hun allikevel gjennom flere prøverørsforsøk. Totalt blir det fem forsøk og ni innsett, før de får sitt første barn.

– Jeg er glad vi startet tidlig. Vi forventet at det kom til å ta tid, men ante ikke at det skulle ta fem år. Etter hvert kom jeg i den alderen hvor alle vennene mine fikk barn og selv om jeg selvsagt var glad på deres vegne, var det en ekstra påkjenning. Det var nedtur etter nedtur, men totalt sett har det styrket oss som par, forteller Mari.

– I begynnelsen ville vi ikke at noen skulle vite at vi sleit med å bli gravide, noe jeg angrer på i etterkant. Hadde vi fortalt det fra dag én, hadde vi nok møtt mer forståelse for de dårlige dagene. Etter hvert begynte vi å få spørsmål om ikke vi også snart skulle ha barn og vi valgte da å være åpne om alt. Da ble alt mye lettere og vi møtte mye forståelse for situasjonen.

Viktig å oppdage PCOS tidlig

Ifølge Jan Roar Mellembakken, overlege på Rikshospitalet og forsker ved Reproduksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus, er det viktig å oppdage PCOS så tidlig som mulig.

– Først og fremst for å unngå overvekt, da det er vanskeligere å gå ned i vekt om man har blitt stor enn å passe på det underveis. Det viser seg også at selv slanke kvinner med PCOS har litt høyere blodtrykk enn de som ikke har denne diagnosen. Det kan derfor være greit å få målt blodtrykket mens man er ung og slank, slik at man kan følge nøye med på dette, sier han.

– Hos alle vil overvekt med BMI over 28 gjøre det vanskeligere å bli gravid, samt gir økt risiko for spontanabort. Ved å oppdage syndromet tidlig, kan kvinner med PCOS få livsstilsråd for å unngå dette. Selv om det er fint å trene, er kostholdet det viktigste når man har PCOS.

Kvinner med PCOS er mer insulinresistente enn kvinner uten syndromet, noe som betyr at insulinet ikke virker så godt som det skal.

– Bukspyttkjertelen overproduserer insulin både på grunn av PCOS og for å holde blodsukkeret normalt dersom de blir overvektige. Høye insulinnivåer gjør at det er lettere å legge på seg, mange blir derfor satt på medisin som Metformin for å bedre insulinresistansen, forklarer han.

Merker symptomene etter puberteten

De fleste vil ifølge Mellembakken oppleve de første symptomene like etter puberteten, men hos noen kan de komme noen år senere.

– Et av de første symptomene på PCOS er uregelmessig mens, noe som jo er vanlig blant alle jenter i puberteten. Enkelte vil derfor se det mer tydelig i det de kommer i 19-20 årsalderen. Hos de som har PCOS kan mensen komme veldig sjelden eller utebli helt, de kan også få økt uønsket behåring og akne.

Lange intervaller mellom hver mens, det vil si 36 dager eller mer, fører ofte til at kvinner med PCOS ikke får eggløsning. Dersom man ønsker å bli gravid, kan man da først gå til en gynekolog for å få medisiner som setter i gang eggløsningen.

– Dersom dette ikke hjelper kan de komme til oss på sykehuset for å få kraftigere hormonell behandling, hvor vi også modner egget ved hjelp av sprøyter, sier Mellembakken.

– Etter behandlingen går det 36 timer før de får eggløsning og de kan bli gravid på naturlig måte. Sjansen for å bli gravid på denne måten er cirka 20 prosent, mens den med prøverør er 40 prosent. De aller fleste som kommer til oss ønsker derfor å gå rett til prøverørsbehandling. Det er imidlertid viktig å vite at sykehusene har satt en øvre BMI-grense for å få prøverørsbehandling, her på Oslo Universitetssykehus må de ha BMI under 33.

Fokuserer på å spise sunt

Noen år senere ønsket Mari og Arne Christian seg et barn til. De lykkes på første prøverørsforsøk og i dag har de barna Margrethe Isabell (5) og Alfred William (1).

I en travel hverdag som småbarnsmor er Mari opptatt av å spise sunt og trene regelmessig for å holde PCOS-symptomene i sjakk.

– Men det er viktig å finne den balansen som passer for seg, understreker hun.

– Jeg er medlem i en del forum på nettet for kvinner med PCOS og ser at mange er tilhenger av ulike dietter, for eksempel lavkarbo. Selv opplever jeg at dette ikke er en diett som passer for meg og den livsstilen jeg har.

– For meg har det vært viktig å finne noe som passer med familielivet, jeg velger derfor å ha en sunn norsk innstilling til kosten. Det betyr at jeg kan spise både poteter og pannekake, men at jeg begrenser meg fordi jeg vet at jeg får blodsukkerstigning. Jeg har tatt tabletter for insulinresistens tidligere, men de har ikke hatt god effekt for meg. Jeg opplever derfor at det er bedre å regulere det med kosten.

HOLDER SYMPTOMENE I SJAKK: Fysisk aktivitet og sunt kosthold gjør at Mari klarer å holde vekta. FOTO: Vibeke S Myren
HOLDER SYMPTOMENE I SJAKK: Fysisk aktivitet og sunt kosthold gjør at Mari klarer å holde vekta. FOTO: Vibeke S Myren Vis mer

Mari jobber på kvinnehelsesenteret House of Femme, hvor hun har tilgang til treningssenter. I tillegg til å holde seg i aktivitet hver dag, trener hun styrketrening og kondisjon flere ganger i uka.

Hun er også modell for Sportypluss, en nettbutikk som selger turklær og treningstøy for kvinner i størrelse 42 og oppover.

– Aktivitet og trening er essensielt for å klare å henge med ungene mine, men det viktigste for meg er å finne en god balanse. Jeg har klart å holde vekten, men etter siste graviditet gikk jeg opp noen kilo som jeg ønsker å gå ned. Men jeg stresser ikke med det, det viktigste for meg er å være aktiv og føle meg bra med meg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer