Ung med diabetes

– Da jeg fikk diagnosen brast mamma ut i gråt

Da Katrine ble tenåring, sluttet hun å måle blodsukkeret sitt fordi hun ville være som alle andre.

UNG MED DIABETES: Katrine Mariell Karlsen var åtte år gammel da hun fikk diagnosen diabetes type 1. FOTO: Privat
UNG MED DIABETES: Katrine Mariell Karlsen var åtte år gammel da hun fikk diagnosen diabetes type 1. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Diabetes er en fulltidsjobb ved siden av alt det andre man gjør i livet, sier Katrine Mariell Karlsen (25), leder i Ungdiabetes.

I forbindelse med verdens diabetesdag den 14. november, synes hun det er viktig å sette søkelys på hvilke utfordringer ungdom med diabetes møter.

Norge ligger nemlig i verdenstoppen når det gjelder diabetes type 1 blant barn og unge. Hvert år får cirka 400 barn under 18 år påvist denne kroniske sykdommen som innebærer at kroppen slutter å produsere insulin.

Katrine har selv levd med diabetes i nesten 18 år. De første tegnene kom sommeren 2004, da hun var syv år gammel.

Drakk mye vann

– Jeg og søstera mi var på ferie med besteforeldrene mine, som la merke til at jeg spiste lite og drakk mye vann. Slik fortsatte det ut over høsten og samtidig raste jeg ned i vekt. Moren min kjente til symptomene fordi jeg også har ei tante med diabetes type 1, så i desember samme år hun tok meg med til legen, forteller hun.

– Jeg husker godt den dagen jeg fikk diagnosen, fordi mamma brast ut i gråt da hun pratet med stefaren min etter legetimen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer