Fastsittende morkake

- Da jeg skulle presse ut morkaken, skjedde det ingenting

Firebarnsmor Christine har hele tre ganger opplevd at morkaken lot vente på seg etter fødselen. Hva skjer når morkaken ikke kommer ut av seg selv?

MORKAKE: I cirka to prosent av fødslene kommer morkaken ikke ut av seg selv. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
MORKAKE: I cirka to prosent av fødslene kommer morkaken ikke ut av seg selv. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Morkaken er et utrolig avansert organ som på mange måter fungerer som en livline mellom mor og barn. Ikke bare gir den næring og oksygen til fosteret, den beskytter også mot skadelig påvirkning, transporterer bort avfallsstoffer og produserer hormoner.

Ifølge Store medisinske leksikon er morkaken ved fødsel rundt 500-600 gram og «fødes» normalt sett noen minutter etter barnet.

Men noen ganger, i cirka to prosent av fødslene, kommer morkaken ikke ut av seg selv.

Uforberedt på komplikasjoner

Firebarnsmor Christine Marie Bjørge (29) forteller til KK at hun hele tre ganger har opplevd at morkaken lot vente på seg. Den første gangen var hun bare 18 år gammel og lite forberedt på hva en fødsel egentlig innebærer.

FØDSEL: Den svenske toppbloggeren Kenza Zouiten Subosic ble mor 14. juni etter mange vansker. Video: Kenza Zouiten Subosic. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Selve fødselen gikk fort og greit, og det tok bare fire timer fra første rie til datteren min var ute. Men da det var tid for å presse ut morkaken skjedde det ingenting, uansett hvor mye og hvor hardt jeg forsøkte, forteller hun.

– En lege forsøkte å dra ut morkaken mens en annen la press på utsiden av magen. Det hele gjorde sinnsykt vondt og plutselig begynte jeg å blø masse. Jeg fikk beskjed om at morkaken måtte ut med en gang og ble i full fart kjørt inn på et annet rom hvor jeg fikk narkose. Jeg var superforvirret og skjønte ingenting!

Fastsittende morkake

Det skulle vise seg at Christine hadde en såkalt fastsittende morkake, det vil si at morkaken ikke slipper taket i livmorveggen. Ifølge overlege Ellen Marie Strøm-Roum ved Kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus, er dette den vanligste årsaken til at morkaken ikke kommer ut av seg selv.

Etter fødselen får den fødende vanligvis en medisin som hjelper livmoren med å trekke seg sammen. Deretter drar jordmor forsiktig i navlesnoren for å kjenne at morkaken ikke sitter fast. Dersom den er løs trykkes den ut samtidig som kvinnen presser.

Men om morkaken ikke er født innen 30 minutter velger legene å iverksette tiltak, da lengre passiv venting medfører økt risiko for blødning.

– Hvis dette ikke går må man melde pasienten til operasjonsstuen slik at hun kan få god bedøvelse, ofte narkose. Da tar man igjen en hånd inn i livmoren via vagina og en hånd som klemmer på livmoren på magen. Da forløses de aller fleste morkaker greit, forklarer Strøm-Roum.

Hadde mistet mye blod

Når Christine noen timer senere våkner opp etter narkosen, får hun vite at hun har mistet to liter blod og at hun må få blodoverføring. Hun kjenner seg helt mørbanket i kroppen og de fire første ukene etter fødselen blir svært tøffe.

– Det er jo normalt å være sliten etter en fødsel, men dette var på en helt annen måte. Jeg var helt tømt for energi og trodde jeg skulle gå i bakken hver gang jeg reiste meg. Men jeg måtte bare ta jerntilskudd og la det gå over av seg selv. Heldigvis fikk jeg mye hjelp av foreldrene mine, forteller hun.

TØFF BARSELTID: Blodtapet gjorde at Christine følte seg helt utslitt de første ukene som nybakt mamma. FOTO: Privat
TØFF BARSELTID: Blodtapet gjorde at Christine følte seg helt utslitt de første ukene som nybakt mamma. FOTO: Privat Vis mer

Da hun tre år senere blir gravid igjen, er Christine veldig usikker på om hun vil klare en ny vaginal fødsel. Etter samtaler med lege og jordmor, bestemmer hun seg imidlertid for å forsøke.

Dessverre skulle det vise seg at morkaken også denne gang ikke kommer ut av seg selv. Minnene fra den forrige fødselen gir Christine panikk og hun sliter med å puste.

– Alt i alt gikk det bedre denne gangen, jeg blødde mindre og de tok raskere hånd om situasjonen fordi det hadde skjedd før. Men jeg var i full panikk og følte at jeg ble mer og mer slapp. Det hele var ganske traumatisk, både for meg og pappaen som satt igjen med babyen mens de løp av sted med meg.

– Jeg synes legene er så ufattelig dårlig til å informere om hva som skjer. Jeg skjønner at de også har det travelt, men føler at de ofte tar det for gitt at folk vet, sier hun.

Høyere risiko blant kvinner over 30

Overlege Ellen Marie Strøm-Roum har forståelse for at noen kvinner vil oppleve det å bli lagt i narkose som traumatisk, men sier at de alltid forsøker å gi best mulig oppfølging i ettertid.

– Av og til kan pasienten oppleve at vi gjør ting veldig raskt, er hardhendte eller ikke forteller så mye i forkant. Dette hender i de tilfellene hvor hun blør kraftig og at man ikke har tid til lange samtaler om hva som skal skje. Da snakker vi grundig med dem etterpå slik at de skal forstå hva som skjedde, sier hun.

Hos kvinner som har opplevd at morkaken ikke kommer ut av seg selv, er det ifølge Strøm-Roum en høyere risiko for at det kan skje igjen.

Mens for tidlig fødsel, mors alder over 30 år, svangerskapsforgiftning og dødfødsel er andre risikofaktorer.

En annen mer sjelden årsak til at morkaken ikke kommer ut, er at den har sluppet taket men at livmorhalsen har trukket seg sammen slik at morkaken ikke kommer ut.

En tredje årsak er innvekst av morkake i livmorveggen. Dette er en potensielt farlig situasjon som gir risiko for betydelig blødning, men er svært sjelden da det bare skjer i cirka 0,04 prosent av alle fødsler.

Savner bedre psykisk oppfølging

Selv om fastsittende morkake er en potensielt alvorlig situasjon, er heldigvis prognosene i Norge svært gode. Takket være dyktige fødeavdelinger er det ikke registrert mødredødsfall som følge av dette.

Fastsittende morkake har heller ikke noe å si for fremtidige graviditeter og gir i utgangspunktet ikke grunn til ekstra oppfølging i svangerskapet.

Men selv om mange ikke sliter med fysiske plager etter en slik hendelse, synes Christine helsevesenet burde ta mer hensyn til den psykiske påkjenningen.

Selv fikk hun en stor knekk etter at hun også ved sin tredje fødsel opplevde fastsittende morkake, til tross for at hun denne gang slapp å legges i narkose.

KREVDE KEISERSNITT: Etter å ha opplevd fastsittende morkake hele tre ganger, fikk Christine til slutt innvilget keisersnitt da hun ventet barn nummer fire. FOTO: Privat
KREVDE KEISERSNITT: Etter å ha opplevd fastsittende morkake hele tre ganger, fikk Christine til slutt innvilget keisersnitt da hun ventet barn nummer fire. FOTO: Privat Vis mer

Da hun var ni uker på vei med sitt fjerde barn krevde hun derfor å få innvilget planlagt keisersnitt.

Hun synes også at jordmødre kan bli flinkere til å informere kvinner om hvilke komplikasjoner som kan oppstå under en fødsel.

– Jeg skjønner at noen kanskje er redde for å skremme gravide med komplikasjoner som ikke skjer så ofte, men for min del hadde jeg nok taklet det hele bedre dersom jeg visste om det på forhånd.

– Jeg har i etterkant lest mye om dette i ulike forum på nettet og ser at mange kvinner har vært like uvitende og overrasket som meg. Jeg vil derfor oppfordre andre gravide til å tørre å spørre jordmor i forkant, slik at du er mer forberedt, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer