Dagmamma

Dagmamma
Dagmamma Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er en dagmamma?
En dagmamma passer barnet hjemme hos seg selv, eller hos deg. Barnet ditt kan ofte bli passet på sammen med dagmammas egne barn, eller andre barn hun også passer. Det finnes mange private dagmammaer. Kanskje er dagmamma en du kjenner godt, en venn eller en slektning? Det er viktig at du finner en dagmamma som du føler deg trygg på, som har noenlunde samme syn som deg selv når det gjelder omsorg for barn.  

Hvit og svart
Betalingen kan variere, så det kan lønne seg å sjekke opp hva andre betaler for samme type barnepass. For en tid tilbake kom nytt forenklet regelverk om "hvit" dagmamma. Fordelen er at mens foreldrene oppnår fullt dokumentert foreldrefradrag på selvangivelsen, får dagmammaen samtidig opparbeidet visse rettigheter i folketrygden. Som foreldre får du et ordnet arbeidsforhold til dagmamma.

Du beholder kontantstøtten ved bruk av dagmamma i motsetning til barnehageplass.

Hvis du ansetter en dagmamma til å passe barnet hjemme hos deg selv, blir du arbeidsgiver, men trenger ikke betale arbeidsgiveravgift.
Hvis du leverer barnet til dagmamma som passer ditt og andre barn i sitt eget hjem, er hun selvstendig næringsdrivende.

Noen dagmammaer ønsker svart betaling. Husk da at du ikke kan trekke av barnepass-utgifter på selvangivelsen. Dagmamma vil ikke få sykepenger hvis hun blir syk, og hun får ikke feriepenger.

Hvordan finne en dagmamma?
Les annonser i aviser og på internett. Averter selv. Kontakt et dagmammaformidlingsbyrå. Spør venner og bekjente om de kjenner noen dagmamma de kan anbefale. Når du har funnet aktuelle kandidater, sett av tid til et intervju. Forbred deg, lag en liste over hva du vil snakke om
F.eks:

  • Tidligere erfaringer
    Be om tillatelse til å kontakte referanser/tidligere familier dagmammaen har passet barn for.
  • Kvalifikasjoner
  • Familiebakgrunn
  • Holdning til barneoppdragelse
  • Mating av barnet
  • Arbeidsbeskrivelse: Hva du forventer at hun skal gjøre
  • Arbeidsforhold: lønn, ferie og forventninger


Merk deg hva hun/han sier og ikke sier. Virker hun/han opptatt av barnet og stiller spørsmål om det? Det er viktig!

Se hvordan hun/han kommuniserer og leker med barnet ditt.

Hvis barnet skal være hos dagmamma, er det en fordel å få se seg litt rundt hjemme hos han/henne, for å se om miljøet er barnevennlig og barnesikkert.

Den perfekte dagmamma dukker kanskje aldri opp, men ikke velg en dagmamma som du ikke føler deg trygg på at vil gi barnet ditt den omsorgen han/hun trenger. Da vil verken du eller barnet trives med situasjonen, og kanskje andre ordninger som barnehage bør foretrekkes.

Forberedelser
Barnet bør få være sammen med dagmamma alene bare en liten stund om gangen til å begynne med. La prosessen skje gradvis. Les mer om dette under ny i barnehagen.

Diskuter barnepass i vårt forum
Barnepass
Skolebarn  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer