Spiseforstyrrelse barn:

Datteren (12) fikk spisevegring etter skoleveiing

Til tross for helsesøsters formaninger om at barna ikke skulle snakke med hverandre om vekten sin, tok det ikke lang tid før Sara (8) var fullt informert om at hun veide seks kilo mer enn den tynneste jenta i klassen.

VEIING AV BARN: Det store fokuset på veiing og vekt i tidlig alder, ble katastrofalt for tolv år gamle «Sara». ILLUSTRASJONFOTO: NTB Scanpix
VEIING AV BARN: Det store fokuset på veiing og vekt i tidlig alder, ble katastrofalt for tolv år gamle «Sara». ILLUSTRASJONFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg skulle ønske jeg hadde klart å beskytte min datter mer fra de som skulle hjelpe oss. Jeg er ikke en krenket mor som fraskriver seg alt ansvar, men jeg håper at vår historie kan få folk til å skjønne at vi må tenke annerledes i forhold til barn og overvekt, forteller «Marianne».

Marianne, som har valgt å fortelle sin historie anonymt av hensyn til datteren, er mamma til ei tolv år gammel jente med en alvorlig spiseforstyrrelse.

Det hele begynte med fireårskontrollen på helsestasjonen, noe Marianne i likhet med mange foreldre så frem til. Datteren «Sara» hadde alltid ligget langt fremme språklig og var ei veldig glad og utadvendt jente som var flink til å tegne.

Men fireårskontrollen skulle snart vise seg å utvikle seg i en helt annen retning enn moren på forhånd hadde sett for seg.

– Jeg husker at vi snakket litt om hvordan Sara hadde det i barnehagen, før det var på tide med veiing og måling. Helsesøster la tallene inn på datamaskinen og kommenterte at datteren min lå over kurven på percentilskjemaet.

– Resten av samtalen gikk da over til å kun handle om hva vi spiste til middag og hvor fysisk aktiv hun var - alt mens datteren min var til stede i rommet, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer