Mamma

De 3 eneste rådene du trenger i barneoppdragelsen

Professoren mener vi kompliserer det for mye!

MAMMA: Du kan ikke gjøre alt riktig som forelder, men å gi barna betingelsesløs kjærlighet er det viktigste du gjør. Foto: NTB Shutterstock
MAMMA: Du kan ikke gjøre alt riktig som forelder, men å gi barna betingelsesløs kjærlighet er det viktigste du gjør. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Mange av oss har vært der. Vi har opplevd at poden hyler og slår seg vrang ute blant folk. Og mens du prøver å roe ned barnet føles andres blikk i ryggen. «Klarer hun ikke å ha kontroll på ungen sin» tenker de kanskje.

Eller du spør deg selv: «Rynker de på nesa nå fordi jeg gir barnet mitt en bolle?». Eller hva med da du glemte lua til barnet i barnehagen eller joggeskoene slik at barnet måtte gå i klamme støvler hele dagen i sola?

Lista er lang over alle feil vi kan gjøre som foreldre, men ifølge pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund bør vi nok være litt mer snille med oss selv.

Han mener at foreldre som strever med å oppdra barna sine i dag møter liten forståelse og at det bare forventes av foreldre at barneoppdragelse er noe vi bare skal klare.

Ifølge Forskning.no sier Ulvund at vi må ha forståelse for at barneoppdragelse er komplisert og at det er mange ulike faktorer som kan gjøre det vanskelig å oppdra barn. Og: Det handler ikke bare om foreldrenes evne til å oppdra barna sine. Noen barn har for eksempel et utfordrende temperament. Det kan for eksempel være at barnet blir fort hissig eller er sjenert.

- Ikke foreldrenes feil

- Det er ikke barnas feil. Men det er heller ikke foreldrenes feil. Foreldre trenger hjelp og forståelse med å håndtere disse barna. Det er uheldig at foreldre ofte blir påført masse skyldfølelse, sier Ulvund til forskning.no.

Ifølge Ulvund har også fagfolk en tendens til å legge skylda på foreldre. Går noe galt mellom foreldre og barn så får foreldrene ofte skylda. Ulvund mener at de fleste foreldre gjør så godt de kan. Uten at de føler at det hjelper.

Så lenge vi ikke utøver psykisk eller fysisk vold mot barna våre så går det som oftest bra.

Under Arendalsuka i år deltok Ulvund i møte om foreldreskap og vold i ungdomstiden som ble arrangert av Stine Sofies Stiftelse. Her understreket han at all form for psykisk og fysisk vold er skadelig.

Ifølge Ulvund kommer du som forelder helt sikkert til å gjøre mye galt i barneoppdragelsen. Likevel har han noen beroligende ord:

- Så lenge du ikke gjør det meste galt hele tiden, vil det høyst sannsynlig gå helt fint. Det er mange veier som fører fram til en normal utvikling.

Ingen fasit for riktig barneoppdragelse

Ulvund har gjennom 40 år hatt barneoppdragelse som fagfelt. Ifølge ham er det ingen fasit for hva som er den riktige måten å oppdra barn på. For barneoppdragelsen påvirkes av barnet du får. Om du får et «englebarn» eller «rakkerunge».

Barnet du har fått utløser nemlig din måte å være på overfor barnet. Du vil for eksempel aldri klare å oppdra flere barn likt. Et utfordrende barn må for eksempel ha strengere tøyler enn et barn som det ikke er noen problemer med.

Selv om foreldre vanligvis gjør dette intuitivt sier Ulvund at mange foreldre likevel er usikre på hva som er god barneoppdragelse fordi rådene spriker i alle retninger.

Ulvunds råd til foreldre er å ikke lytte til råd som oppleves feil for dem selv. Han mener de viktigste rådene for foreldre kan begrenses til disse:

  • Gi barna betingelsesløs kjærlighet.
  • Sette klare grenser.
  • Akseptere det barnet du har fått, på godt og vondt.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer