De 7 største utfordringene i barneoppdragelsen

En dansk undersøkelse lot foreldre fortelle hva de selv mener de gjør feil i barneoppdragelsen.

GIR ETTER: Svært vanlig foreldreadferd. Opplever du det som et problem råder barnepsykologen å spørre deg selv; hva mener du at barnet selv kan få bestemme? Foto: Illustrasjonsbilde - NTB scanpix
GIR ETTER: Svært vanlig foreldreadferd. Opplever du det som et problem råder barnepsykologen å spørre deg selv; hva mener du at barnet selv kan få bestemme? Foto: Illustrasjonsbilde - NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har ikke malen på den perfekte barneoppdragelse, og sannsynligvis ikke du som leser dette heller. Det er krevende å være foreldre, og vi opplever vel alle at de ønskene vi har for barneoppdragelsen, ikke blir helt som planlagt i praksis. Det er ekstremt normalt...

En undersøkelse via den danske Søndagsavisen spurte hva foreldre selv  mente var deres største feil i barneoppdragelsen. I alt deltok 714 foreldre med barn i alderen 3-10 år i denne undersøkelsen. Resultatet ser du nedenfor i prosentandel.

På listen over hvilke syv pedagogiske feil vi oftest gjør i barneoppdragelsen, ligger det å gi etter for mas helt i toppen. Det har over halvparten av foreldre i undersøkeslen gjort.

Barnepsykolog Margrethe Brun Hansen deler sine tips til hvordan du kan unngå å falle i de klassiske fellene: 

1. Gi etter (51%) 

Ved å gi etter lærer du barnet ditt at det lønner seg å mase. Hva bør du i stedet gjøre? 

- Spør deg selv, hva mener du at barnet selv kan få bestemme? Det skal for eksempel ikke få bestemme om det skal holde deg i hånden langs veien eller ikke, men la være å gjøre «nei» til et automatisk svar. 

2. Miste besinnelsen (27%) 

Ved å miste besinnelsen lærer du barnet ditt en negativ måte å løse konflikter på, og det er i tillegg svært ubehagelig for barna å oppleve at voksne mister besinnelsen. 

- Jobb med å fjerne det som utløser dette sinnet. Om du har hatt et raserianfall er det viktig at du sier unnskyld og at det var dumt gjort av deg. Men husk; ikke si unnskyld annenhver dag, da mister ordet betydningen. 

MISTER BESINNELSEN: 27% av alle foreldre i undersøkelsen opplevde å miste besinnelsen ovenfor barnet.  Foto: NTB/Scanpix
MISTER BESINNELSEN: 27% av alle foreldre i undersøkelsen opplevde å miste besinnelsen ovenfor barnet. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

3. Bruker bestikkelser (24%) 

Slik får du et barn som konstant vil ha ha noe for å ha gjort noe. Hva får jeg for å gå hjem fra barnehagen? Det er en dårlig moral å gi barnet ditt. 

Så, hva bør du heller gjøre? 

- Barn skal lære at det er ting som skal gjøres når det blir sagt at det skal gjøres. Det er en god regel å ha familien, at det er ting vi skal hjelpe hverandre med uten å få belønning for det. Ha mot til å stå imot når barnet skaper seg over å ikke få viljen sin. 

LES OGSÅ: Barneoppdragelse: Disse "virkemidlene" har ingen effekt

4. Reagere for sent (19%) 

Når en situasjon begynner å koke over har barnet ofte allerede sendt flere hjelpeløse blikk til den voksne. Når de ikke blir hørt eller sett, får det barnet ofte til å føle seg hjelpeløs og ensom. 

- Si til barnet "jeg kan merke at du ikke har kontroll over dette. Det hadde ikke jeg heller, men nå bestemmer jeg". Finn ut hvorfor du ikke var nærværende i situasjonen. Har du det for travelt med andre ting når du er sammen med barna? 

5. Overdriver forklaringer (18%) 

Vi legger ofte i vei med lange begrunnelser på hvorfor ting er slik og sånn, men det fører ofte til at barnet mister tråden. Vi gjør det ofte for å vise at vi ikke setter grensene der for å være onde, men det gjør likevel barnet usikker: mente du ja eller nei her? 

- Hør hva det er barnet ditt spør om. Når barnet spør om det må komme ut av bassenget så er det et ja eller nei de er på jakt etter. De trenger ikke en lang begrunnelse på hvorfor. 

LES OGSÅ: 10 vanlige utfordringer i barneoppdragelsen

6. Lyver (7%) 

Lyving gjør barnet utrygt, og det mister fornemmelsen av når du lyver og når du snakker sant. Det vil også miste tilliten til deg når du faktisk sier sannheten. 

- En beskyttende, hvit løgn kan være nødvendig dersom barnet ditt ser noe ubehagelig på TV'en, men ellers bør du si sannheten. Om barnet vil ha mer godteri bør du heller si "nei, ikke før i morgen" fremfor å si at det er tomt; da kan barna finne det selv. 

7. Beskylder partneren (4%) 

Vi gir ofte den andre forelderen skylden fordi vi er redd for å ta anvar, men det gjør barnet usikkert. Det vil ofte tenke; "hvem passer egentlig på meg?" 

- I stedet for å legge skylden over på den andre parten, bør du ha mot til å ta ansvar og holde fast på dine egne grenser ovenfor barnet. Forsøk så å være enig med partneren din. 

Denne artikkelen ble først publisert hos Mama.dk, som sammen med Mammanett.no er eid av Aller Media. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer