- De åtte lengste og vondeste minuttene i mitt liv!

Babyen satt fast og fødselen tok en dramatisk vending.

FØDT MED KRAGEBENSBRUDD: Det måtte krefter til for å få lille Synne ut.  Foto: privat
FØDT MED KRAGEBENSBRUDD: Det måtte krefter til for å få lille Synne ut. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At babyen sitter fast under fødselen er selve skrekkscenarioet for mange gravide. En som har opplevd dette er Åste K.R. Gunleiksrud (33).

Da datteren Synne ble født, syntes alt å forløpe ganske så normalt i starten. Åste ankom sykehuset med kraftige rier og fikk etter hvert epidural mot smertene.

En time senere gikk vannet som viste seg å være misfarget. – På grunn av rier som dabbet litt av fikk jeg da drypp, uten at det hjalp så veldig mye. Babyen kom ikke så veldig mye lenger ned i bekkenet. Hjertelyden gikk ganske mye opp, og på grunn av misfarget fostervann ble vi nå fulgt nøye med på, forteller hun.

LES OGSÅ: «Vi deler ikke ut diplomer til fødende her på huset, skjønner du!»

Resultatløs pressing

Etter hvert fikk hun begynne å presse, men selv om hun gjorde en god innsats – skjedde det svært lite. Etter 80 minutter med pressing, kom derfor legen inn og gjorde seg klar til å klippe og satte på tang.

– De neste åtte minuttene er de lengste og vondeste minuttene i mitt liv, forteller Åste. – Babyen satt fast og legen måtte virkelig ta i, men fikk da til slutt ut babyen. Jeg hadde fått beskjed om å presse når jeg hadde rier for å hjelpe til, men presset på ren vilje.

LES OGSÅ: Tangforløsning

Slet med pusten

Da datteren til slutt ble født, tok de henne rett ut til barnelegen fordi hun hadde svelget fostervann.

– Etter 10-15 minutter kom de inn med henne og la henne på brystet mitt, men hun slet litt med pusten så de tok henne ut igjen for å gi henne litt oksygen.  Etter enda 10 minutter kom de tilbake med henne og da var alt bra. En nydelig baby, om enn litt herjet med og med skrubbsår og merker fra tanga, forteller hun.

Fraktur i kragebeinet

På legesjekken dagen før hjemreise, fortalte barnelegen at babyen hadde sittet fast med skuldrene under fødselen. Fødselslegen hadde måtte derfor ta skikkelig godt i og vri henne rundt for få henne ut. Dette kunne være årsaken til kragebeinsbruddet.

– Han fortalte også at de på et tidspunkt vurderte om de måtte ta meg opp på operasjon og utføre keisersnitt for å få henne ut fordi hun satt så godt fast. Heldigvis fikk de henne løs og ut, sier hun.

REDDET AV DYKTIG TEAM: Synne er ei frisk og fin jente i dag! Foto: privat
REDDET AV DYKTIG TEAM: Synne er ei frisk og fin jente i dag! Foto: privat Vis mer

God opplevelse tross alt

Selv om Åste synes fødselen var i overkant smertefull, er hun svært takknemlig og fornøyd med teamet hun hadde med seg.

– Takket være en fantastisk jordmor og en minst like fantastisk jordmorstudent var vi aldri redde. De var kjempeflinke til å forklare hva som skjedde underveis. Så når legen kom med tang var vi forberedt på det. Nå er verdens herligste lille frøken seks måneder og har det helt supert, og har ikke vært preget av den tøffe veien ut, avslutter hun.

LES OGSÅ: Fem ting du ikke visste om fødselen

Sjeldent skader

Fødselstangen har blitt brukt i fødsler i over 300 år, og har reddet mange liv.

Lege Anne Tandberg hos Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus forteller at det er sjelden barn blir skadet ved bruk av tang under fødselen.

Denne typen forløsninger innebærer derimot en økt risiko for at kvinner kan få rift. I en normal fødsel vil risikoen for rift være 1,6 %, mens ved bruk av tang øker risikoen til ca. 5 %.

– Men så er det er jo også alltid en årsak til at vi må gripe inn og forløse. Alternativet er keisersnitt som er et mye større inngrep.

– De vanligste årsakene til at man må bruke tang er at det haster at barnet blir født på grunn av mistanke om surstoffmangel eller at kvinnen har trykket i en time og barnet fortsatt ikke er født. Man regner da at kvinnen trenger hjelp på slutten, forklarer hun.

TANGEN SOM REDDER LIV: Fødselstang er hyppig i bruk på mange fødestuer.  Foto: Shutterstock ©
TANGEN SOM REDDER LIV: Fødselstang er hyppig i bruk på mange fødestuer. Foto: Shutterstock © Vis mer

Tang kontra sugekopp

I enkelte fødsler benyttes det i stedet vakuum (sugekopp) for å hjelpe barnet ut. I følge Medisinsk Fødselsregister skjedde 852 fødsler ved hjelp av tang i 2013. Bruken av vakuum er større. 5176 barn kom til verden med hjelp av vakuum samme år. 

Tandberg forteller at vakuum som regel blir brukt om man er i tvil om hvordan fosterhodet har dreid.

Tang blir gjerne foretrukket i situasjoner når fosterhodet har dreid ferdig, det vil si at barnets nese peker enten rett ned eller rett opp.  

– Tangen ligger beskyttende rundt hodet til barnet og gir en bedre kontroll under forløsningen. Ved vakuum drar man i hodehuden til barnet. Vakuum lager en bloduttredelse på barnehodet som forsvinner etter et par dager, sier hun.

LES OGSÅ: Fødte på riksvei 13

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer