- De bare kjørte over skolesakene

Tilbake stod et gråtende skolebarn. Linn Maria trodde knapt sine egne øyne.

FARLIG KRYSS: Linn Maria Svines er sjokkert over det hun opplevde ved dette krysset tirsdag morgen. Foto: Google Maps / Innfeldt: Privat
FARLIG KRYSS: Linn Maria Svines er sjokkert over det hun opplevde ved dette krysset tirsdag morgen. Foto: Google Maps / Innfeldt: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Linn Maria Svines forteller at hun er rystet over episoden hun i går var vitne til i morgenrushet ved Aspåsen skole i Bodø.

Mens hun ventet på bussen, la hun merke til ei jente som løp over gangfeltet på vei til skolen.

– Hun løp over veien for å rekke å komme over før det ble rødt. Akkurat her er det grønt lyst veldig kort, slik at det ikke er så lett for en unge å rekke over tidsnok før det blir rødt igjen, forteller hun til Mammanett.

– Sekken til jenta åpnet seg og alt innholdet falt ut midt på veien. Jeg løp bort for å hjelpe jenta som var oppløst i tårer, sier hun.

LES OGSÅ: Her blir mange norske barn utsatt for fare

Fritt frem når det ble grønt lys

Linn Maria forteller at hun knapt trodde sine egne øyne, da hun så hva som skjedde når bilistene fikk grønt lys igjen. – Bilene kjørte bare forbi henne, over bøkene og ødela pennalet hennes! 

- Jeg måtte stille meg i veien for å stoppe bilistene slik at vi fikk samlet sammen alle tingene hennes. En av bilistene presterte til og med å fløyte på oss! 

LES OGSÅ: SFO glemte Casper (5)

– Det var veldig synlig at det lå bøker i veien, men folk brydde seg ikke. Når det ble grønt lys, så var det bare fritt frem.

Farlig trafikk i området

Linn Maria, som selv har barn ved skolen, forteller at det ikke er første gangen hun har opplevd aggressiv kjøring i dette området.

– Foreldrene ved skolen har i flere år arrangert trafikkaksjoner for å sette søkelys på trafikken på hovedveien og inne på parkeringa ved skolen. Dessverre ser det ikke ut til at dette blir den siste episoden heller, sier hun. 

LES OGSÅ: Hva tror du er farligst? Mange foreldre gjør akkurat denne feilen.

- Du har ikke så dårlig tid!

Selv valgte hun å fortelle om det som hendte på Facebook. - Denne lille jenta visste ikke hva hun skulle gjøre og kunne ikke hamle opp med bilister som ikke hadde tid til å vente. Jenta fikk en god klem, gikk inn på skolen og jeg håper inderlig at hun fikk en fin dag videre etter denne starten, skriver hun.

– Min oppfordring er; Se våre små i trafikken! Du har ikke så dårlig tid at du ikke kan stoppe opp i noen minutter.

KUNNE BLITT EN ALVORLIG ULYKKE: - Ren flaks at denne jenta ikke ble påkjørt, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk
KUNNE BLITT EN ALVORLIG ULYKKE: - Ren flaks at denne jenta ikke ble påkjørt, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

Slikt skal bare ikke skje

Kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk sier hun får vondt i magen når hun hører om denne episoden.

– Slike ting skal bare ikke skje, sier hun.

– Som foreldre ønsker vi at bilene skal ta hensyn til våre barn i trafikken, da må vi også være bevisste på å kjøre fornuftig når andre sine barn er der, sier hun. 

Ren flaks at det ikke ble mer alvorlig

Årøen mener det i dette tilfellet bare var flaks at det ikke skjedde en mer alvorlig ulykke. 

– Hvis du kjører på noen i 30 km/t så vil ni av ti overleve. Kjører du på noen i 50 km/t så vil bare to av ti overleve.

- Denne jenta hadde kjempeflaks som ikke ble påkjørt. Når man står i et lyskryss og det blir grønt, så kjører man jo bare etter bilen foran, sier hun. 

LES OGSÅ: - Det var gjort på et hundredels sekund!

Farlige i trafikken

Kombinasjonen av små barn og stressa voksne på vei til jobb er ifølge Årøen rene risikosporten.

– Vi i Trygg Trafikk oppfordrer folk til å ta hensyn til hverandre i trafikken og spesielt rundt skoler og barnehager. Man må huske på at dette handler om barn, de er impulsive og uhell som dette kan fort skje, sier hun. 

– Det er viktig at du som sjåfør bruker øynene og hodet, konsentrer deg om trafikken, ikke bruker mobilen og hold farten lav.

– Jobben din er helt sikkert mye mindre viktig enn livet og helsen til denne jenta!

Bekrefter hendelsen

Inspektør Nils Henrik Severinsen ved Aspåsen skole kjenner til episoden som skjedde i går og forteller at de har vært i samtale med jenta som går i fjerde klasse.

Han skjønner godt foreldrenes bekymring og sier at trafikksituasjonen ved skolen er en utfordring på grunn av beliggenheten. 

– Vi ligger like ved en av tre hovedinnfartsårer til Bodø sentrum og det skaper mye trafikk. Vi opplever nok at det er mange som har det litt for travelt forbi her, enn det som godt er, sier han.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ

- Foreldre er barnas viktigste trafikklærere!

Tenker du over at din atferd kan påvirke hvordan barnet ditt blir som sjåfør? Les saken.

 

Jobber mye med trafikksituasjonen

Severinsen forteller at skolen har jobbet mye med å bedre trafikksituasjonen, blant annet gjennom FAU som har hatt et nært samarbeid med kommunen, Politiet og Trygg Trafikk. FAU gjennomfører også årlige trafikkaksjoner i samarbeid med skolen.

– Og så jobber vi med det vi kan best; trafikkopplæring på alle trinn og vi har en trafikksikkerhetsplan som hjelper oss i det arbeidet.Vi lærer barna blant annet hvordan de sikkert skal krysse gaten og at de må være forsiktige i trafikken. Dessverre får vi ikke gjort så mye med bilistenes uheldige kjøring, sier han. 

Han oppfordrer imidlertid alle som kjører i skoleområder om å være ekstra oppmerksomme. – Ta det med ro og kom om så heller fem minutter for seint. Vi vil gjerne beholde alle elevene våre, sier han.

Norske rektorer bekymret

En ny undersøkelse utført av Sentio på vegne av If, avdekker at hele seks av ti norske rektorer bekymrer seg for trafikksikkerheten rundt skolene deres.

En av årsaken er at stadig flere barn kjøres til skolen og 43 prosent av rektorene mener foreldrenes levering og henting skaper flest farlige situasjoner.

35 prosent av de spurte trekker frem at det også er dårlig tilrettelegging både for biler og busser som skal til skolen.

LES OGSÅ: På denne skolen får barna lov til alt, så lenge de ikke dreper hverandre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer