Downs Syndrom

De fleste barn med Downs syndrom fødes av yngre mødre

Grunnen er i stor grad at det er denne aldersgruppen som får flest barn.

UVANLIG: Ca. 1 av 700 barn fødes med Downs syndrom. Foto: Shutterstock / HTeam
UVANLIG: Ca. 1 av 700 barn fødes med Downs syndrom. Foto: Shutterstock / HTeam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 1 av 700 barn i Norge fødes med Downs syndrom, og hvert år fødes 70 til 80 barn med syndromet. De fleste vet at sannsynligheten øker i takt med mors alder, men det er en myte at yngre mødre ikke kan få barn med et ekstra kromosom. ​

Grunnen til at de aller fleste barn med Downs syndrom fødes av yngre mødre, er i stor grad at det er denne aldersgruppen som får flest barn. Statistisk er risikoen større hvis mor er godt voksen, men denne aldersgruppen føder færre barn, og derfor også færre barn med Downs syndrom. 

​For kvinner i 20-årene er risikoen 1:1500, ved 35-årsalderen er risikoen 1:400, mens når mor er 40 år er risikoen 1:100. Hos kvinner over 45 år er hyppigheten 16 på 1000 fødsler. 

- Statistikken viser at de fleste barn med Downs syndrom fødes av yngre kvinner, nettopp fordi det er den aldersgruppen som føder flest barn. Jeg har vært jordmor i 30 år, og opplever fra tid til annen at noen føder et barn med Downs syndrom, sier Kirsten Jørgensen, som er jordmor og politisk leder i Den norske jordmorforening.

Det er altså mulig å føde barn med Downs syndrom uavhengig av mors alder, men risikoen øker likevel med alderen. Samtidig øker gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende i Norge, og tallet er nå 30,1 år.

Det er flere godt voksne kvinner som føder nå enn før, og Jørgensen har sett en økning de senere årene. 

- Det er ikke helt uten grunn at« myten» sier at det kun er eldre kvinner som får barn med Downs syndrom. Alder er blant det en omtales som en «risikofaktor». Men yngre kvinner føder også barn med Downs syndrom, slik at høy alder er ikke en betingelse, sier Karl Elling Ellingsen, som er professor og daglig leder hos NAKU, Nasjonalt kompetansemiljøet om utviklingshemning.

LES OGSÅ: Madeline (18) har Downs syndrom - nå er hun modell under New York Fashion Week

Vanskelig valg 

Etter fylte 38 år får alle gravide kvinner tilbud om tidlig ultralyd, som blant annet kan avdekke om fosteret har en kromosomfeil. Økt nakkefold kan tyde på at fosteret har et kromosomavvik, men trenger ikke å være det. For å være sikker får mor tilbud om å ta blodprøve eller fostervannsprøve. 

Camilla Schreiber er mor til ei jente med Downs syndrom, og er også styreleder i Norsk Nettverk for Down Syndrom (NNDS). Hun er kritisk til dagens sorteringssamfunn.

- Selv om vi dessverre lever i et sorteringssamfunn, der de fleste med Downs Syndrom blir valgt bort, har aldri forutsetningene og mulighetene for disse herlige menneskene vært bedre enn i dag. Ingen ønsker vel et annerledes barn, men når man har fått dem er det en berikelse og en stor glede for oss å få være så heldig å ha et barn med Down Syndrom i familien, sier hun.

Ekspertene synes abortdebatten er vanskelig.

- Det er utfordrende at vi har medisinsk teknologi som kan stille kvinnene overfor så vanskelige valg. Det er en stor verdidebatt og mange individuelle livssituasjoner. Vi må ha respekt for de ulike valgene kvinnene tar, både dem som bærer frem barnet og dem som ikke gjør det. Kvinnene må kunne være trygge på at samfunnet stiller opp og hjelper dem, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: «Jeg var en av dem som alltid «bare» skulle litt til før vi fikk barn»

KROMOSOMAVVIK: Downs syndrom er det hyppigste kromosomavviket hos mennesker. Foto: Shutterstock / Eleonora_os
KROMOSOMAVVIK: Downs syndrom er det hyppigste kromosomavviket hos mennesker. Foto: Shutterstock / Eleonora_os Vis mer

LES OGSÅ: Valgte babyen med Downs syndrom

Hva er Downs syndrom?

Downs syndrom er en samlebetegnelse for en gruppe genetiske feil som fører til varierende grad av funksjonsnedsettelser.

- Syndromet er oppkalt etter den britiske legen John Langdon-Down som beskrev tilstanden på slutten av 1800-tallet, sier Maria Victoria Kjølstad Aanje, informasjonsansvarlig i Menneskeverd, Norges eneste livsvernorganisasjon som jobber for livsrett, likeverd og livshjelp.

Det finnes tre typer Downs syndrom, men Trisomi 21 er den mest vanlige. Ellingsen forklarer at det er en kromosomfeil, en mutasjon. 

- Det er kromsom 21, kalt trisomi, som muteres eller kopieres. Barn med Downs syndrom fødes med 47 og ikke 46 kromosom, sier han.

Vanlige kjennetegn er:

  • Smale, skråstilte øyeåpninger med en hudfold over den indre øyevinkelen.
  • Rundt hode, ofte med litt flatt bakhode.
  • Små ører.
  • Åpen munn var ofte et kjennetegn tidligere, men med dagens munnmotoriske stimulering, er det ikke så vanlig lenger.
  • Liten nese med flat neserot.
  • Korte og brede hender og føtter.
     

Alle barn med syndromet har en forsinket utvikling, men graden er varierende. Noen har større behov for individuell oppfølging og tilrettelegging. 

- Barn med Downs syndrom er like forskjellige som andre barn. Men alt tar litt lenger tid, og det er derfor utrolig viktig med en kjærlig men konsekvent oppdragelse. De går i vanlig barnehage, og på vanlig barneskole. Noen går også på vanlig ungdomsskole. Det er også viktig at vi stiller krav og forventninger til dem, slik vi også gjør med andre barn. Det vil bidra til en finere utvikling, sier Schreiber.

LES OGSÅ: - Jeg vil vise at det å ha en søster med Downs syndrom ikke er noe rart

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer