De fleste for tidlig fødte barn klarer seg bra

De fleste for tidlig fødte barn klarer seg likevel godt som voksne, selv om de har økt risiko for funksjonshemninger, melder Folkehelseinstituttet.

for tidlig født
for tidlig født Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette framgår av en ny norsk studie, som er den mest omfattende i sitt slag. Studien er basert på fødselstall fra over 900 000 barn registrert ved Medisinsk fødselsregister.

Første undersøkelse på voksne som ble født for tidligModerne medisinsk behandling redder livet til stadig flere for tidlig fødte barn. Oppfølgingsstudier til skolealder har vist økt forekomst av nevrologiske funksjonshemninger og vansker i forhold til atferd, konsentrasjon og læring. Vi har imidlertid visst lite om hvordan for tidlig fødte barn klarer seg som voksne. Forskere fra Universitetet i Bergen og ved Nasjonalt folkehelseinstitutt står bak den nye studien om hvordan det går med disse barna som voksne. Den er publisert i tidsskriftet The New England Journal of Medicine, som er verdens høyest rangerte medisinske tidsskrift.

For tidlig fødte uten funksjonshemninger klarer seg braForskerne fant en klar sammenheng mellom avtagende svangerskapslengde og forekomst av cerebral parese, psykisk utviklingshemning og flere andre funksjonshemninger, og andel med uførepensjon som voksne.

– For dem som var født for tidlig, men som vokste opp uten registrerte funksjonshemninger, var det færre som hadde høyere utdanning, høy inntekt, levde i parforhold, eller hadde barn. Flere hadde også behov for sosialhjelp, men forskjellene her var mer beskjedne. Det var ingen sammenheng mellom grad av for tidlig fødsel og arbeidsledighet eller kriminalitet, sier Dag Moster som er prosjektleder for studien. Han arbeider til daglig som overlege ved Nyfødtavdelingen, Barneklinikken, Haukeland Universitetssykehus og er i tillegg postdocstipendiat ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer