- De fleste smågutter som liker å gå i prinsessekjoler og leker med Barbiedukker, er ikke «født i feil kropp»

Det viktigste er at barnet får være seg selv.

GØY MED PRINSESSEKJOLER: Både for jenter og gutter! Foto: Shutterstock ©
GØY MED PRINSESSEKJOLER: Både for jenter og gutter! Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dokumentarserien «Født i feil kropp» på TV2 har åpnet det norske folks øyne for transseksualisme. Her får vi møte mennesker som helt siden barndommen har følt at de var født i feil kropp. 

I seks episoder får vi møtte 14 personer, deriblant 12 år gamle Emma, som forteller sin historie om hvordan det er å være født i feil kropp. Responsen på sosiale medier siden premieren har vært enorm, og folk lar seg røre av de sterke historiene.

Men hvordan kan man egentlig vite at et menneske er født i feil kropp og hva er egentlig forskjellen på det og det å være transvestitt?

Ingenting med seksualitet å gjøre

I følge pasientforeningen for denne gruppen mennesker, Harry Benjamin ressurssenter (HBRS), ligger forskjellen grunnleggende i identitet og har ingenting med seksuell orientering å gjøre.

Diagnosen transseksualisme er følelsen av å være født i feil kropp, det er følelsen av å ikke passe inn sjelelig og sosialt. Man føler ofte avsky mot sitt eget somatiske (kroppslige) kjønn.

BISTÅR FORELDRE: Tone Maria Hansen er daglig leder i pasient- og brukerorganisasjonen Harry Benjamin Ressurssenter. Foto: HBRS
BISTÅR FORELDRE: Tone Maria Hansen er daglig leder i pasient- og brukerorganisasjonen Harry Benjamin Ressurssenter. Foto: HBRS Vis mer

– Det er ikke uvanlig at barn helt ned i 3-5 års alderen synliggjør for foreldre at de opplever seg som jente eller gutt, selv om kroppen skulle tilsi noe annet.  Andre synliggjør noen år senere og noen når de kommer i pubertet og tenåringsfasen. Men de fleste informerer om at de har opplevd seg annerledes siden tidlig barndom, forteller daglig leder i HBRS Tone Maria Hansen.

Engstelige for barna sine

Harry Benjamin ressurssenter har en egen foreldre- og familieavdeling som bistår foreldre med hjelp, råd, veiledning og videreformidler kontakt med andre barn og foreldre som er i samme situasjon.

Hansen forteller at de fleste foreldrene som kontakter dem, er opptatt av å gjøre alt for at barna deres skal ha det bra. Samtidig er de fleste veldig engstelige for alt barnet må gå igjennom for å kunne bli seg selv.

– For at barnet skal kunne være seg selv må foreldre kontakte skole for å legge alt så godt som mulig til rette for deres barn. Det er også viktig at barnet fører og ikke foreldre. Så får tiden vise om det er et barn som skal få hjelp med medisinsk behandling på Rikshospitalet, sier hun.

LES OGSÅ: Romeo (5) utestengt fra kirkens lekegruppe fordi han kler seg i kjoler

Kan aldri være helt sikker

Hansen forteller at man aldri kan være helt sikker på at et barn er født i feil kropp.

– Noen av barna forteller foreldrene at de egentlig er en gutt eller jente. Noen barn født i guttekropp kan lure på når «tissen» skal falle av og andre hvorfor de ikke ser ut som mamma.

– Men man kan fortsatt ikke være helt sikre på at det er barn som etter hvert har en stabil kjønnsidentitet som det kjønn de viser til.

- De fleste barn (gutter) som liker å gå i prinsesse kjoler, skjørt og leker med Barbie dukker, viser seg og ikke være et barn som er «født i feil kropp».  De fleste av disse barna viser seg senere å være feminine homofile eller heterofile gutter, sier hun.

LES OGSÅ: Kan en gutt være Lucia?

Sjelden diagnose

Ira Haraldsen er overlege og psykiater hos Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme hos Oslo Universitetssykehus.

Årlig utføres det her ca. 20 kjønnskorrigerende operasjoner og gjennomsnittsalderen på de som opereres er ca. 20 år.

– Dette er en sjelden diagnose som vi har ca. 40-60 tilfeller av hvert år i Norge, men vi får inn ca. 200 henvisninger årlig, forteller hun.

Må observeres i lang tid

Per i dag har Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme 110 barn i behandling, og de yngste av disse er kun 5 år gamle.

– Vi har de inne til behandling i en eller annen form, men vi vet ikke om det er riktig å endre kjønn før etter lang tids observasjon av barnet.

– Når det er 16 år gammelt kan man starte hormonell behandling, mens det egentlige kjønnsskiftet starter først når det er 18 år, forteller Haraldsen.

EKSPERT PÅ TRANSSEKSUALISME: Overlege Ira Haraldsen forteller at de per i dag har 110 barn inne til behandling. Foto: Oslo Universitetssykehus
EKSPERT PÅ TRANSSEKSUALISME: Overlege Ira Haraldsen forteller at de per i dag har 110 barn inne til behandling. Foto: Oslo Universitetssykehus Vis mer

Kan oppdages tidlig

Haraldsen forteller at enkelte foreldre tidlig oppdager at barnet deres kan være født i feil kropp.

– Foreldre legger merke til at et barn helt åpenbart og non-verbalt oppfører seg som det motsatte kjønn. Dette skjer intuitivt uten at barnet er modent nok til å kunne sette ord på det, sier hun.

nettsidene til Oslo Universitetssykehus kan man lese at de får inn stadig flere henvendelser som gjelder barn og Haraldsen tror dette vil øke i tiden fremover.

– Mye er forandret de siste ti årene. Transseksualisme har mer og mer utviklet seg til å bli en ungdomsdiagnose. Dette skyldes blant annet endrede utrednings- og behandlingstilbud, bedre informasjon men ikke minst at stadig flere velger å stå frem i stedet for å leve i det skjulte.

- Transseksualisme forekommer sjeldent men har enorme helsemessige konsekvenser ved forsømt eller for sen behandling, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer