- De fleste smågutter som liker å gå i prinsessekjoler og leker med Barbiedukker, er ikke «født i feil kropp»

Det viktigste er at barnet får være seg selv.

GØY MED PRINSESSEKJOLER: Både for jenter og gutter! Foto: Shutterstock ©
GØY MED PRINSESSEKJOLER: Både for jenter og gutter! Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dokumentarserien «Født i feil kropp» på TV2 har åpnet det norske folks øyne for transseksualisme. Her får vi møte mennesker som helt siden barndommen har følt at de var født i feil kropp. 

I seks episoder får vi møtte 14 personer, deriblant 12 år gamle Emma, som forteller sin historie om hvordan det er å være født i feil kropp. Responsen på sosiale medier siden premieren har vært enorm, og folk lar seg røre av de sterke historiene.

Men hvordan kan man egentlig vite at et menneske er født i feil kropp og hva er egentlig forskjellen på det og det å være transvestitt?

Ingenting med seksualitet å gjøre

I følge pasientforeningen for denne gruppen mennesker, Harry Benjamin ressurssenter (HBRS), ligger forskjellen grunnleggende i identitet og har ingenting med seksuell orientering å gjøre.

Diagnosen transseksualisme er følelsen av å være født i feil kropp, det er følelsen av å ikke passe inn sjelelig og sosialt. Man føler ofte avsky mot sitt eget somatiske (kroppslige) kjønn.

– Det er ikke uvanlig at barn helt ned i 3-5 års alderen synliggjør for foreldre at de opplever seg som jente eller gutt, selv om kroppen skulle tilsi noe annet.  Andre synliggjør noen år senere og noen når de kommer i pubertet og tenåringsfasen. Men de fleste informerer om at de har opplevd seg annerledes siden tidlig barndom, forteller daglig leder i HBRS Tone Maria Hansen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer