De første ordene

Babyer "snakker" med foreldrene sine helt fra de er nyfødte. Denne kommunikasjonen er en viktig forløper for språkutviklingen. Men det er en lang vei fra de første lydene til ord og setninger.

BABYSNAKK: Ordene kommer først rundt 1-års alder, men språkutviklingen starter lenge før dette. Foto: Shutterstock.com ©
BABYSNAKK: Ordene kommer først rundt 1-års alder, men språkutviklingen starter lenge før dette. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bablefasen - syv måneders alder

Før ord blir uttalt med en bestemt mening, eksisterer det imidlertid en siste fase med produsering av lyder som ikke er målrettet. Disse dukker opp når babyen er cirka syv måneder og dreier seg om tostvelsesord for eksempel: «Mamam», «Dadad» eller «Booboo». Babyen utforsker nå mer kompliserte lyder og i forskjellig tonefall, hurtighet og volum. Ytringene kan i blant høres ut som ordentlige ord, men ennå inneholder de ikke noen virkelig mening.

Når denne fasen er over, og de virkelige ordene kommer, vil den karateristiske babypludringen forsvinne til fordel for det større alvoret som der er å begynne å lære seg et ordforråd som virkelig fungerer. (1)

LES OGSÅ: Skjema - språkutvikling 0-3 år

Ordene kommer i 1-årsalderen

Selv om de fleste barn ikke sier sine første ord før i ettårsalderen, forstår de en god del ord mye tidligere. Blant dem er barnets eget navn, «mamma» og «pappa» samt «Nei», som de ofte skjønner betydningen av allerede fra 6-9 måneders alder. (2,3)

De første ordene er nesten alltid en- eller tostavelsesord. Lengre ord er umulig for barnet å uttale i den første fasen. Ordene er ofte substantiver og noe som er synlig i øyeblikket. (1)

Vær oppmerksom ved sen utvikling

Men språkutviklingen kan variere betydelig. Barnelege Ola Didrik Saugstad har sett barn, også for tidlige fødte barn, som ved 18-måneders alder har hatt et betydelig ordforråd, til og med på to språk. Han har også opplevd at barn på to år knapt har sagt et ord. En forsinket språkutvikling kan derfor godt være innenfor det normale. Det du imidlertid bør tenke på, hvis barnet er sen med ordene, er å tenke på om det kan skyldes noe og ta det opp med helsestasjonen eller lege. Et barn som er døvt eller tunghørt vil ha problemer med å lære seg språk. Det samme kan et barn med hjerneskade. Barn med sen taleutvikling, bør alltid hørseltestes. (3)

Vanligste "første ord"

mamma pappa nei nesemunn  farfar 
farmormormormorfar vovovpusspise
drikke bilhei hadeballeget navn

Andre kroppsdeler, klær, kjøretøy, spiseredskaper og dyr er også vanlige, første ord.

Til å begynne med legger barnet ofte en annen betydning i ordene enn det voksne gjør. For eksempel utvider de betydningen av "pappa" ofte til å gjelde alle menn, eller "hund" om alle dyr. Barnet kan også innsnevre ord. "Ball" kan bety akkurat hennes egen ball, som hun liker å leke med, men ikke andre baller.Det at barn utvider og innsnevrer betydningen av ord, kan lett føre til at voksne tror barn forstår mindre enn det de gjør. (2) Mellom et og to år gamle barn, forstå omtrent tre ganger flere ord enn de bruker. (1)

LES OGSÅ: Baby: utvikling 0-12 måneder 

De første setningene

De fleste barn setter sammen sine første setninger før de fyller to år. Setningene er ufullstendige og bærer preg av telegramstil:
- "Fin båt"
- "Mer mat"
- "Min ball"

Setningene inneholder ofte krumtappord, det vil si ord som brukes hyppig i mange setninger. "Borte" er et godt eksempel på et krumtappord: "Mamma borte", "Borte ball". Etter hvert som antallet ordmerkelapper vokser, kan barnet begynne å lære seg enkle verb.  

Gutter senere i språkutviklingen enn jenter

Høsten 2008 sendte forskere ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo brev til over 20 000 norske foreldre, for å få deres hjelp til å kartlegge hvordan det står til med språkkunnskapene hos norske småbarn. Og resultatene viser tydelig at gutter begynner å snakke senere enn jenter. Blant guttene er det også større variasjoner i ordforrådet enn blant jenter. 

Mens 50 prosent av jentene kan si 200 ord allerede når de er 20 måneder gamle, kan 50 prosent av guttene bare si halvparten så mange ord på samme alderstrinn. 

Samtidig er det dokumentert at mødre snakker mer til jentebabyer enn til guttebabyer. Kjønnsforskjeller i språkutvikling kan derfor skyldes at jentene har et annet miljø for språklæring enn guttene. (2)

LES OGSÅ: Seks stadier for å lære å gå

Slik hjelper du barnet

 • Barn lærer seg raskere å snakke, hvis foreldrene snakker mye med barnet.
 • Les pekebøker til barnet.
 • Etterligne barnet ved å utvide forkortede setninger. Eksempel: Barnet sier "Mormor der". Foreldre gjentar: "Ja, der kommer mormor!"
 • Gjenta nøkkelord i en setning flere ganger. Eks: "Gi meg koppen din. Gi meg koppen. Koppen. "
 • Følg opp barnets initiativer. Hvis babyen i 7 månedersalderen peker på hunden og lager bablelyder, følger du opp med å si navnet: "Hund".
 • Ikke rett på barnet. Unngå "Nei, det heter ikke kopp. Det heter glass." Vis at du forstår hva barnet mener og eventuelt følg heller opp med "Ja, her er glasset ditt".

Denne saken ble publisert første gang 30.04.2012

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer