De første skrittene: - Ikke heng deg for mye opp i hvor gammelt barnet ditt er

Utviklingen i motorikken er mye viktigere.

VIL LÆRE BARNET Å GÅ: Mange foreldre leier barnet rundt for å lære det å gå, det er ifølge fysioterapeuten helt unødvendig. Foto: NTB Scanpix
VIL LÆRE BARNET Å GÅ: Mange foreldre leier barnet rundt for å lære det å gå, det er ifølge fysioterapeuten helt unødvendig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Stresser du fordi du ser at de andre barna i barselgruppen rusler rundt uten hjelp, mens ditt eget barn fortsatt er mest fornøyd med å kravle rundt på gulvet?

Fysioterapeut Ute Imhof hos Barnas Fysioterapeut mener det ikke er noe poeng i å sammenligne barnet sitt med andre barn.

De fleste starter å gå i alderen ni til nitten måneder, men alle friske barn kommer på et eller annet tidspunkt å gå, sier hun.

I stedet for å henge seg opp i alderen mener hun vi heller bør følge med på om barnet har en utvikling i motorikken.

– Det vil si at prosessen ikke stopper opp, men at barnet utvikler seg fra det å være liggende, til å rulle rundt og komme opp. For noen går dette raskere og for andre saktere, sier hun.

Lurt å stimulere barnet til bevegelse

Ellen Sæther er leder av Helsestasjon og skolehelsetjenesten i Bydel Nordstrand Oslo. Hun er også mer opptatt av hvordan barnets forflytning er, enn hvor gammelt barnet er når det tar sine første skritt.

Det viktigste er at barnet trives og tidlig får være mye på gulvet i mage og ryggleie, og gjennom dette utvikles en god og allsidig bevegelsesutvikling. Vi ser på ulike typer forflytning som å rulle, dra seg framover, krabbe og at de etter hvert kommer seg opp i stående med støtte, ved et bord, stol, sofa eller lignende.

– Barnet kan stimuleres til bevegelse ved for eksempel ved å trille en ball bortover gulvet eller å bruke trekkleker.

LES OGSÅ: 6 ting barnelegen vil at du skal vite om den nyfødte

VIKTIG Å LIGGE PÅ GULVET: - Barns nysgjerrighet er en viktig motivator for å utforske verden rundt, sier Ellen Sæther. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG Å LIGGE PÅ GULVET: - Barns nysgjerrighet er en viktig motivator for å utforske verden rundt, sier Ellen Sæther. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bevegelse gjør barna glade og fornøyde

Sæther sier det er viktig å forstå at forflytning på egenhånd er svært vesentlig for barna.

– Når de kan bestemme selv og ikke bare blir løftet rundt, blir de mer fornøyde og det gir dem en god mestringsfølelse.

– Derfor er det så viktig at babyen får lov til å tilbringe tid på gulvet helt fra starten av og gjerne sammen med foreldrene. På denne måten kan de lettere bli stimulert til bevegelse og ikke bli sittende for mye i ro på et fang, vogn, eller i stol. Noen foreldre kan være litt for raske til å ta barnet opp fra gulvet når barna begynner å uttrykke misnøye. Barns nysgjerrighet er en viktig motivator for å utforske verden rundt, sier hun.

- Søk hjelp dersom barnet stagnerer

Dersom foreldre merker at barnet har stagnert i den fysiske utviklingen, mener fysioterapeut Ute Imhof de gjør lurt i å kontakte fagfolk.

– Det er viktig å finne ut hva årsaken kan være, fordi utviklingen går så fort. Hvis barnet blir for lenge i én situasjon er dette ugunstig. Man bør hjelpe barnet å utfolde seg i stedet for å la dem ligge med den stivheten eller skeivheten, eller hva det kan være som hindrer dem. Dette dreier seg jo om mer enn bare motorikk – det handler om læring og glede også, sier hun.

En forutsetningen for at barnet skal kunne gå på to bein er ifølge Imhof at det har en god holdningsmuskulatur. Mange kjenner nok til begrepet «coretrening», som er det vi gjør når vi trener kjernemuskulaturen og samspillet mellom mage og rygg. Ifølge Imhof er det akkurat dette babyer driver med, helt fra de er nyfødte.

– Når man kommer til verden er kjernemuskulaturen minst utviklet. Nyfødte babyer er ustabile, hodet henger og beveger seg lett. Vi må holde babyene stabile fordi de ikke klarer det selv, men når de er cirka tre måneder gamle skal det ha funnet sin stabilitet. Da skal de kunne holde hodet og kroppen i ro, og gjøre målrettede bevegelser med hendene. Dette er en viktig milepæl i forhold til det å kunne gå, forklarer hun.

Bør undersøkes for fysiske årsaker

KONTAKT FAGFOLK: Det kan være lurt å undersøke om det kan være en fysisk årsak til at barnet ikke krabber, mener fysioterapeut Ute Imhof. Foto: Privat
KONTAKT FAGFOLK: Det kan være lurt å undersøke om det kan være en fysisk årsak til at barnet ikke krabber, mener fysioterapeut Ute Imhof. Foto: Privat Vis mer

Krabbing er ifølge Imhof en fantastisk coretrening, men mange foreldre opplever at barnet i stedet velger å ake seg bortover på rumpa.

Selv om hun sier at disse barna også vil kunne klare å lære seg å gå, mener hun at det er viktig at man undersøker om det kan være en fysisk årsak som hindrer barnet i å krabbe.

– Min erfaring er at disse barna ofte har vansker med å innta krabbeposisjonen fordi ryggsøylen er for stiv, sier hun. Foreldre ønsker ofte å gjøre ting for å hjelpe barnet sitt videre i utviklingen. Imhof mener dette er noe man bør være forsiktig med.

– Studier viser for eksempel at gåstoler forhindrer og forsinker barnets utvikling, sier hun.

– Man skal ikke være i forkant av det som skal skje. Barnet vet selv best når det er klar for å gå og det må man stole på. Dessuten er det slik at jo lengre krabbeperiode, desto mer stødig er de når de kommer opp og går.

– I tilfeller hvor foreldre ønsker å hjelpe, kan det hende at man hemmer barnet i stedet. Det å leie barnet sitt og slike ting er komplett unødvendig. Friske barn gjør det når de er klare, sier hun.

Hun mener imidlertid at det er bra å la barnet få lov til å bevege seg variert.

– La barnet ligge på mage, rygg og på forskjellige underlag – på gulvet, på en matte eller på mammas mage. La barnet få tid til å bevege seg og gi dem masse positiv feedback, smiler hun.

LES OGSÅ: Slik skal baby plasseres i bæretøy

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer