De første tennene

De første babytennene
De første babytennene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her kan du lese om tannfrembrudd, råd for ømme gommer og se hvilken rekkefølge melketenner vanligvis kommer. 

Når kommer de første tennene?

De første melketennene kommer i 5-8 måneders alder. Det er imidlertid store variasjoner, noen barn får ikke den første tannen før rundt 1-årsdagen.

Melketennene skal barnet ha i mange år, noen av dem mister de ikke før i 13-årsalderen.

Hvilke tenner kommer når?

Nedenfor ser du den vanligste rekkefølgen tennene dukker opp, men her er det selvfølgelig også varierende forskjeller:

Tann Oppe Nede 
Fortann6 - 8 mnd.5 - 7 mnd.
Sidefortann8 - 11 mnd.7 -10 mnd.
Hjørnetann16 - 20 mnd.16 - 20 mnd.
1. jeksel10 - 16 mnd.10 - 16 mnd.
2. jeksel20 - 30 mnd. 20 - 30 mnd.
De første tennene

   

Ubehag ved tannfrembrudd:

Mange spedbarn reagerer med uro og sutring når en tann er i anmarsj. Kanskje klør barnet i gommene og sikling fra munnen skyldes økt spyttsekresjon ved tannfrembrudd. Dette er normalt. Bitering av gummi eller andre ting til å bite på kan hjelpe. Biteringer med væske som kjøles ned før bruk kan også lindre godt. Dentinox til påsmøring lokalt på tannkjøttet for å dempe kløe/svie fås kjøpt på apoteket.

Nye tenner gir ikke dårlig søvn

Nina Misvær har gitt ut flere foreldrebøker, blant annet håndboken «Sove hele natten» som kommer i ny utgave i januar. Her tar hun opp ulike typer søvnproblemer og hva foreldre kan gjøre for å skape gode leggerutiner og forebygge problemer.

En situasjon mange foreldre opplever er at når man endelig har kommet inn i gode rutiner, så blir barnet syk eller det skjer andre ting som gjør at man rykker tilbake til start. Mange mener også at barnet sover dårligere når det får nye tenner.

– Ingen barn våkner fordi de får tenner. Tennene spretter opp og gjør ikke vondt. Generelt skal det mye smerter til for at man skal våkne om natten, sier Misvær.

– Tenk bare på visdomstenner, tolvårsjeksler og seksårsjeksler. Det er ingen som sier at store barn våkner på natta fordi de får tenner, legger hun til med et smil. 

Amming og babytenner:

Av hensyn til tannhelsen bør barn over ett år ikke gis morsmelk mer enn to ganger om natten. Dette rådet har Helsedirektoratet kommet fram til i november 2008, i samarbeid med aktører fra ulike fagmiljø. Tidligere har det blitt anbefalt å helt kutte ut nattamming til barn over 6 måneder. men helsedirektoratet mener nå at helsepersonell skal gå bort fra disse anbefalingene. Det er godt dokumentert at amming gir den beste ernæring for spedbarn. Det er ikke dokumentert at amming gir hull i tennene.

Gode rutiner forebygger tannproblemer

Grunnlaget for en god tannhelse legges tidlig i et barns liv. Det er viktig at småbarnsforeldre er klar over betydningen av
regelmessige måltider, begrenset konsum av søte matvarer mellom måltidene og børsting av tennene om morgenen og kvelden med fluortannkrem. Tannkremmengden skal tilsvare størrelsen på barnets lillefingernegl. Foreldrene må sørge for den daglige tannpussen frem til barnet er 6 år. Foreldre bør også kontrollere at barn 6-12 år pusser tennene riktig, og gjerne utføre kontrollpuss.

Tåteflasken kan gi karies

Allerede tidlig i sped- og småbarnsalderen kan barn få karies. Det begynner gjerne som matte hvite flekker på fortennene i overkjeven. Denne type karies kan være en følge av hyppig bruk av tåteflaske med saft eller melk om
natten. Stadig flere barn får hull i tennene, slik unngår man hull i tennene.

Tannfelling

Når barnet er 6-7 år gammelt vil det miste sin første tann. Les mer: tannfelling.

Kider:
- Tenner for livet - statens helsedirektoratShdir, om nattamming, Wikipedia.no, Helsenett.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer