Navnevalg

De mest populære navnene – i ditt fylke

Nei, det er ikke de samme navnene som slår an i hele landet.

NAVNEVALG: Navn er mote, og akkurat som ved mote, er det lokale varianter. Denne lua går imidlertid aldri av moten - hvert fall ikke om denne tassen får bestemme. FOTO: NTB
NAVNEVALG: Navn er mote, og akkurat som ved mote, er det lokale varianter. Denne lua går imidlertid aldri av moten - hvert fall ikke om denne tassen får bestemme. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

IKK skriver vi stadig vekk om navn, og kommentarfeltet vårt på Facebook flommer gjerne over av lesernes egne navneanekdoter. Det er spesielt saker om sjeldne og uvanlige navn som fenger, men også om de mest brukte.

KK har tidligere skrevet om navnet som overraskende nok kan være i ferd med å forsvinne, og om de to navnene som kommer som en rakett. Videre har vi skrevet om navnene som en anerkjent navneforsker tviler på om noen gang kommer tilbake, og om hvorfor 70-tallsnavnene vil få sin renessanse.

Men hva med de regionale navnevariasjonene? Både dialekter og matvaner har jo lokalt preg i vårt langstrakte land, og er det da kanskje ikke naturlig å se en variasjon også i det navnemessig avtrykket?

Nasjonalt var Nora det mest populære jentenavnet både i i 2021 og 2022, og hele 359 jenter fikk navnet i fjor. På guttesiden var Noah/Noa det mest brukte i 2021, med hele 402 gutter, men i 2022 måtte Noa finne seg i å dele førsteplassen med Jakob/Jacob, begge med 414 brukere, ifølge SSB. På henholdsvis andre og tredjeplass fulgte i 2021 Emma og Sofie/Sophie og Oscar/Oskar og Oliver, mens man i 2022 så at Emma og Olivia kom på pallen, og på guttesiden Emil og Lukas.

Regionale variasjoner

Men tro ikke at landsoversikten nødvendigvis representerer en trend som er gjennomgående for hver en avkrok. For det er nemlig noen regionale forskjeller på hva vi velger å kalle barna våre.

La oss ta en titt i navnestatistikken til Statistisk sentralbyrå, over de 20 mest bruket jentenavnene i 2022, rangert etter fylke, for en pekepinn på hva som er de mest brukte navnene i ditt distrikt:

Hva heter jentene i ditt distrikt?

I Oslo toppet Sofia statistikkene i 2022, med Hedvig, Nora, Sofia og Ada på de påfølgende plassene. Sammenligner man med statistikk fra 2021, ser vi at navnet Hedda som var på pallen, nå har falt ut av topp 20.

I Vestfold og Telemark havnet klassikeren Nora på topp i 2022, etterfulgt av Olivia, Ella, Iben og Emma. Fjorårets vinner i fylket, Sofia, er i år nede på en tiendeplass. Sammenlignet med 2019 har navnet Eva falt ned fra pallen og ut av topp 20.

Ser vi til Agder fortsetter Emma å ligge på førsteplass også i 2022, mens vi videre på pallen finner Olivia, Nora, Ella og Leah. Det er omtrent samme navnene som året før, med unntak av Sofie som har falt ned og nå ligger på sjette plass. Alma synes å være på vei opp, og etter en 15. plass året før, havnet hun i 2022 på åttende plass.

Når det kommer til den nasjonale vinneren Nora, kan kun to fylker skilte med dette på førsteplass. Mens Nora i 2021 var det mest populære navnet i Viken, Trøndelag, Innlandet og Vestland, nådde hun i 2022 kun toppen Nordland og Vestfold og Telemark.

Det kan for øvrig synes som navnesmaken er sammenfallende i disse to fylkene, ettersom begge har følgende inne på topp fem: Ella, Iben og Emma. Eneste variasjon er Frida tar pallplass i Nordland, mens Olivia ligger som nummer to i Vestfold og Telemark.

Innlandet kan skilte med en listevinner som på nasjonalt nivå faktisk ikke er inne på topp 20, nemlig Aurora. Videre finner man i Innlandet Jenny på 11. plass, også et navn som heller ikke er på topp 20 nasjonalt. Videre er både Ida og Marie på topp 20 i Innlandet, to navn som heller ikke er på den nasjonale topp 20-lista.

I Viken regjerer Olivia i toppen, etterfulgt av de nasjonale gjengangerne Leah, Ella, Emma og Ingrid. Videre er Ellinor og Hedvig populære i Viken, to navn som ikke er inne på den nasjonale topp 20-lista, så her kan vi kanskje snakke om en lokal variasjon.

I Trøndelag lå i 2021 Ada på 3. plass, et navn som i nasjonal sammenheng hadde ligget på 11. plass året før. I 2022 klatret Ada opp til 2. plass, bare slått av Selma, som altså er vinneren i Trøndelag. Videre på pallen finner vi nasjonale vinnere som Emma, Leah og Nora. Lenger ned finner vi imidlertid noen lokale varianter som ikke er å se på den nasjonale topplista, nemlig Tiril og Ellinor.

Ser man til Vestland er det Ella som topper listene i 2022, og er dermed ett av to fylker der navnet tar førsteplass. Videre på pallen i Vestland finner vi Nora, Emma, Sara og Sofie. Det er verdt å merke seg at Ada som lå på 4. plass. i 2021, året etter falt ned til 17. plass. Og så er det interessant at Mathilde er å finne på 12. plass, selv om navnet ikke er på topplisten nasjonalt.

Der Møre og Romsdal i 2019 fulgte landstrenden og hadde Emma på topp, etterfulgt av Olivia, Ada og Ingrid, så man i 2021 at Tiril, Ella og Oline inntok tronen. I 2022 klinker Møre og Romsdal til med Anna i topp, etterfulgt av Nora, Olivia, Selma og Alma. Fem navn med a-ending, der altså. Ja, faktisk slutter hele 14 av 20 toppnavn på A i Møre og Romsdal.

Troms og Finnmark bryter trenden – igjen!

Men hvilke fylker er det så som skiller seg mest ut? Hvor er det vi finner navnene som ingen andre fylker har i toppen?

I 2022 kunne Innlandet skilte med å være det eneste fylket som hadde Aurora på førsteplass, et navn som ikke engang er inne på topp 20 nasjonalt.

Selma er inne på listene i hele seks fylker, men bare i Trøndelag når hun helt til topps. Trøndelag skiller seg også ut med Ada på 2. plass, som er den høyeste plasseringen til navnet.

Møre og Romsdal sammen med Trøndelag var i 2021 de eneste som kunne skilte med Tiril i pallen. Nasjonalt endte Tiril nede på 16. plass, så her var det snakk om lokale variasjoner. Ser man på 2022, er det Anna som topper statistikken i Møre og Romsdal, som eneste fylke, mens det havnet på 2. plass i Troms og Finnmark.

Nordland var i 2021 det eneste fylket med Hedda i topp. Året etter ser vi at navnet forsvant helt ut av topp 20, til tross for at det nasjonal ligger på 18. plass. I 2022 kan Nordland skilte med å være det eneste som har navnet Signe inne på topp 20, et navn som glimrer med sitt fravær på den nasjonale toppliste. Signe havnet på 7. plass i Nordland.

Sara og varianter av det, var det tiende mest brukte jentenavnet i Norge i 2022, men bare i Rogaland havnet det på førsteplass. Et annet navn som har slått an i Rogaland er Frida, som var pallvinner i fylket i 2021. For 2022 hadde navnet riktignok falt til 2. plass, men kun med ørsmå marginer til vinneren Sara. Nasjonalt sett har Frida i 2022 klatret fra 9. plass til 6. plass.

Troms og Finnmark og Nordland er eneste fylkene hvor vi finner navnet Live på topplistene. Riktignok havnet hun på henholdsvis 19. og 16. plass, men ettersom navnet er fraværende på nasjonal statistikker, tegner det til å være en lokal variasjon. Også navnet Sigrid synes å være en lokal variasjon og ligger på topplistene kun i ett fylke, nemlig Troms og Finnmark.

Vestfold og Telemark er det eneste fylket der navnet Stella er inne på listene. Hun havnet på 18. plass, og to plasser ned finner vi Elise, som heller ikke synes å slite listetoppene, verken nasjonalt eller fylkesvis. Kun Innlandet har også Elise på topp 20.

I Troms og Finnmark så man i 2021 at navnet Luna var på topplisten, som det eneste fylket. Navnet var ikke å finne på den landsdekkende topplisten. For 2022 har imidlertid Luna falt ut av listene igjen i vårt nordligste fylke. Tilsvarende er Live et navn som ikke er på den nasjonale topp 20-lista eller på listene i noen av de andre fylkene, men som i Nordland og Troms og Finnmark altså er å finne på henholdsvis 16. og 19. plass.

Det er verdt å merke seg at det kan være snakk om små variasjoner i statistikken fylkene imellom, avhengig av blant annet antall fødte, men like fullt kan det være inspirerende å sjekke tabellene om du er på utkikk etter et uvanlig navn til den lille. Eller kanskje du finner det i denne saken i KK?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer