Halloween har i en årrekke vært en omdiskutert feiring her til lands og ikke alle er glade for at denne tradisjonen har fått fotfeste i Norge.
Men årets Halloween-feiring synes å være mer omstridt enn noen gang før, for er det riktig å feire Halloween idet vi står midt oppe i en pandemi?
– Ja så absolutt, mener Heidi Søreng (44). Sammen med ektemannen Raymond (40) og barna Magnus (15), Henrik (14), Ludvik (8) og Rasmus (3) har hun ikke tenkt å la koronapandemien legge en demper på årets Halloween-feiring.
Helt hekta på Halloween
Heidi er nok det man kan kalle over gjennomsnittet glad i å feire Halloween, en forkjærlighet som startet da hun for ti år siden traff ektemannen og flyttet til Hadeland på Østlandet. Raymond, som har tre barn fra tidligere forhold, hadde allerede innført tradisjonen i familien, men for Heidi ble det en helt ny erfaring.
Sammen med ungene gjorde hun de aller første innkjøpene av Halloween-dekorasjoner i butikkene på Nordby kjøpesenter ved svenskegrensa, og nå er Heidi uten tvil den i familien som er aller mest hekta på Halloween.
– Raymond har nok alltid vært en litt barnslig pappa som er veldig glad i gjøre ting sammen med ungene. Dersom barne-tv står på kan han bli så oppslukt at jeg må snakke til ham et par ganger for at han skal høre meg, ler Heidi.
– Men på Halloween topper jeg ham, da er det mors tur til å være barn. Han synes heldigvis at det bare er gøy at jeg er så engasjert og han setter ingen begrensninger. Jeg har også fått kommentarer fra ungene om at de synes jeg er kul som gjør dette og at de også vil gjøre det samme for sine unger når de blir voksne.

Sosial happening for hele nabolaget
Etter at familien flyttet til Bodø for åtte år siden tok Heidis interesse for Halloween virkelig helt av. Familien er bosatt i et rekkehusområde med mange barnefamilier og Heidis Halloween-fest har etter hvert utviklet seg til å bli en sosial happening for hele nabolaget.
– I den lokale Bunnprisbutikken begynner de allerede i september å spørre meg om jeg gleder meg til Halloween, smiler Heidi.
– Her er det åpent hus og i fjor hadde jeg rundt 150 unger på døra. Vi har en egen Facebook-gruppe for nabolaget hvor jeg legger ut invitasjon til alle som har lyst å komme, både voksne og barn.
– I løpet av dagen kommer vanligvis 25-30 stykker innom for å spise litt eller se en skummel film. Jeg pleier å servere mumiepølser og potetmos med grønn konditorfarge. Mumiepølsene lager jeg ved å skjære ferdig pizzadeig i strimer som jeg snurrer rundt pølsene før de stekes i ovnen. Jeg lager også gelé i plastikkbeger som jeg pynter med skumle øyne.
Heidi, som også deler sine beste Halloween-tips på Instagram, forteller at Halloween-forberedelsene vanligvis starter dagen før og at pyntingen tar stadig lenger tid. Gjennom årene har det nemlig ballet på seg med mer og mer pynt.
– De siste årene har jeg hatt et budsjett på maks 3000 kroner. Jeg er så heldig at jeg har venner som også engasjerer seg i dette og de siste to årene har de handlet inn ekstra billig stæsj når de har vært i Sverige, hvor utvalget både er bedre og billigere. Nå har jeg snart mer Halloween-pynt enn julepynt. sier hun.

Dekorerer nesten hele huset
Dekorasjonene starter på utsiden av huset hvor lyskastere viser skumle Halloween-figurer på husveggen. Foran inngangspartiet er det også mengder av hodeskaller med lys, skjeletter, skumle figurer som gir lyd, store edderkopper, masse spindelvev, lyslykter og lenker, samt Halloween-bannere.
Inne i gangen er det blant annet pynt i taket og så fortsetter det oppover trappa og inn til stua og kjøkkenet.
– Det startet i trappa og så har jeg utvidet pynteområdet etter hvert som jeg har kjøpt mer og mer. I år har vi planlagt at vi skal lage egne store gresskar og håndduksspøkelser i betong. Ellers liker jeg å pynte med mye spindelvev som jeg legger over lampene, noe som går an nå som vi har ledpærer som ikke er brannfarlige.
Selv om hun totalt sett kanskje har brukt mer på Halloween-pynt enn gjennomsnitts-nordmannen, er Heidi opptatt av at Halloween ikke nødvendigvis behøver å koste så mye.
– Jeg er bevisst på å kjøpe ting når det er salg og jeg sparer på pynten slik at jeg bruker det samme hvert år. Jeg synes det er viktig at kostymene gjenbrukes, så vi pynter og syr gjerne om kostymer vi har fra før. Jeg vil ikke at andre unger skal føle press om at det skal være så voldsomt dyre kostymer, det skal føles overkommelig for alle.

11 billige ideer til barnekostymer du kan lage selv
Velger å holde barna hjemme
Hvorvidt det er riktig å feire Halloween eller ikke har blant annet blitt hyppig diskutert i foreldregrupper på Facebook, hvor flere gir uttrykk for at de i år ikke ønsker å få «knask eller knep unger» på døra i frykt for smitte.
Noen foreldre skriver også at de velger å holde barna sine hjemme eller kun lar de gå til venner eller familie. Andre har helt valgt å droppe denne delen av feiringen og holder seg innenfor husets fire vegger med skumle filmer og masse godteri.
Viktig å følge lokale anbefalinger
Også Heidi har gjort visse tilpasninger i år. Noen av barnas venner kan få komme og se film, men ellers vil mesteparten foregå utendørs.
Hun planlegger blant annet å ha et bord med kaffe og saft i pappbeger, en stor skål med innpakket godteri og desinfeksjonsmiddel til de som ønsker det.
Det er imidlertid viktig å ta hensyn til lokale forhold og hun oppfordrer alle til å holde seg oppdaterte på hva som er anbefalingene i din kommune.
– Her vi bor er det veldig lite smitte og hadde vi bodd et sted med et stort utbrudd hadde vi nok vært mer restriktive. Men jeg synes man uansett kan ha det gøy på Halloween, man må bare tenke litt annerledes.
– I år lar vi ungene få gå til familier i nabolaget og til barn i klassen, jeg synes ikke at de trenger å ringe på til fremmede. Det er bedre at de holder seg til venner og de skolekohortene de tilhører, og så er vi nøye med at de ikke skal ta imot godteri som ikke er ferdig innpakket fra produsentene.
– Her i Norge har vi dessuten unike muligheter for å begrense smitte gjennom kostymet. For når det er så kaldt som det er her, er det viktig å være godt kledd ute. Da kan det bare være fint å dra på seg et munnbind eller hansker, sier hun.

Halloweenreglene alle bør kjenne til
Viktige smittevernråd for Halloween
Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke noe i veien for at barn og voksne også i år kan feire Halloween.
– Som med alle andre arrangementer og sosiale sammenkomster for tiden er det særlig viktig at ingen syke deltar, og at alle husker på god hånd- og hostehygiene underveis, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl i en pressemelding.
Folkehelseinstituttet oppfordrer også til å finne andre måter å feire Halloween på enn den tradisjonelle knask eller knep-runden ute i nabolaget. Skattejakt, rebusløp og liknende med de samme faste gruppene man vanligvis er en del av er gode alternativer.
– Hensikten er å redusere antall kontakter slik at man reduserer sjansen for smittespredning og bidrar til en enklere smittesporingsjobb for kommunen dersom det blir nødvendig, forklarer hun.
Og husk; om du ikke ønsker å få utkledde barn på døra di i år, kan du signalisere dette ved å unngå Halloween-pynt utenfor og la utelamper være slukket.